Ανακοίνωση - Καταγγελία

 03 Ιουνίου 2021

Με έκπληξη διαπιστώνουμε την άρνηση συμμόρφωσης στελεχών της εταιρείας με τις εντολές του Διευθύνοντος Συμβούλου σχετικά με την αναστολή μετακινήσεων προσωπικού από και προς οποιαδήποτε Υπηρεσιακή Λειτουργία. Μια στάση που θέτει συνολικά σε αμφισβήτηση τις προθέσεις και την επιτυχία του εγχειρήματος μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ σε μια σύγχρονη σε όλους τους τομείς επιχείρηση.

 

Οι καταδικασμένες μέθοδοι και διαδικασίες που επιχείρησε να εγκαθιδρύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για να ελέγξει τους «αρμούς» της εξουσίας και στην εταιρεία μας, αντί να εξαλειφθούν στο πνεύμα της νέας εποχής για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και της επανόδου στην κανονικότητα, έχουν υιοθετηθεί και διευρυνθεί από μια παρέα υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών «απολιθωμάτων» που επιδιώκουν να επικρατήσουν επικαλούμενα την κυβερνητική κάλυψη και να εγκαθιδρύσουν καθεστώς αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων.
 
Η παράταση, για ευνόητους λόγους, του απαγορευτικού ΟΛΩΝ των μετακινήσεων μέχρι και τις 30/06/2021, με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις, φαίνεται ότι έχει βραχυκυκλώσει αυτά τα εσωτερικά «κυκλώματα» υπηρεσιακών παραγόντων και συνδικαλιστών που προωθούν και ανακυκλώνουν για μήνες ημέτερους και συγκεκριμένα ονόματα για αναβάθμιση και εξυπηρέτηση, έξω και πέρα από κάθε αξιοκρατική διαδικασία, επιχειρησιακή ανάγκη και προτεραιότητα.
 
Τελευταίο περιστατικό αποτελεί η απόπειρα μετακίνησης από παραγωγικές μονάδες προς την Κεντρική Υπηρεσία έξι υπαλλήλων, προσφάτως μεταταγέντων στο Διοικητικό Προσωπικό. Το Συμβούλιο Διεύθυνσης παραβλέποντας την αναστολή των μετακινήσεων, το νέο οργανόγραμμα που εγκρίθηκε μόλις σήμερα και τη διαδικασία στελέχωσης που έχει ήδη ενεργοποιηθεί, καθώς επίσης και τις κατεπείγουσες ανάγκες λειτουργίας των υποστελεχομένων υπηρεσιακών λειτουργιών πρώτης γραμμής, αποφάσισε για μετακινήσεις – ρουσφέτια, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα.
 
Είναι προκλητικό και ταυτόχρονα θλιβερό να βλέπουμε ανώτερα θεσμικά όργανα της εταιρείας και τα στελέχη που συμμετέχουν σε αυτά να άγονται και να φέρονται από ανερμάτιστους παραδιοικητικούς μηχανισμούς και να αποφασίζουν κατά παραγγελία τους.

 
ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΥΛΟΓΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: «Ποιος κυβερνά αυτή την εταιρεία;»
 

Ρωτάμε τον αρμόδιο για θέματα ΕΛΤΑ υφυπουργό εάν γνωρίζει αυτά που θίγουμε στην ανακοίνωση. Την ίδια ερώτηση απευθύνουμε και στη Διοίκηση του Υπερταμείου ως αποκλειστικό μέτοχο. Τους ζητάμε να παρέμβουν άμεσα για να διευκολύνουν το έργο όλων, Διοίκησης και εργαζόμενων, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων και την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη της δημόσιας επιχείρησης.
 
Τα χρήματα του ελληνικού λαού που διέθεσε για άλλη μια φορά Κυβέρνηση για τη διάσωση των ΕΛΤΑ καθώς και η πολλοστή φορά που οι εργαζόμενοι δέχθηκαν μειώσεις στους μισθούς τους πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να μη σπαταληθούν άσκοπα εξαιτίας της επανεμφάνισης νοσηρών φαινομένων περασμένων ετών.
 
Η Ομοσπονδία με σοβαρότητα και συνείδηση των απαιτήσεων του σχεδίου αναδιοργάνωσης και του κόστος αυτού έχει αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Δε θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να υπονομεύσει και να απαξιώσει την προσπάθεια που εξελίσσεται. Ειδικά για το μείζον θέμα του προσωπικού έχει προ διμήνου έγκαιρα τοποθετηθεί με επιστολή της προς τη Διοίκηση, η οποία έγινε αποδεκτή, απαιτώντας τα αυτονόητα:
 
1.      Να μη μετακινούνται υπηρεσιακά στελέχη από τον χώρο εργασίας τους μέχρι την οριστικοποίηση του επιχειρησιακού οργανογράμματος και τη διενέργεια της στελέχωσης.
2.      Μετακινήσεις να επιτρέπονται μόνο για την κάλυψη θέσεων ευθύνης σε Καταστήματα και Μονάδες Διανομής, όπου δεν υπηρετεί ήδη διοικητικό στέλεχος, ή, όποιο υπάρχει αποχωρεί με σύνταξη ή εθελουσία έξοδο. Το ίδιο να ισχύει και για τις απλές θέσεις εργασίας στα καταστήματα και τη διανομή.
3.      Οι αναθέσεις κενών θέσεων ευθύνης για αυτόν τον σκοπό να μην ξεπεράσουν τους δύο μήνες και εντός του διαστήματος αυτού να προκηρυχθεί η στελέχωση τους.
 
Καλούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ να αποδείξουν ότι τα έγγραφα που φέρουν την υπογραφή τους δεν αποτελούν άλλοθι. Να παρέμβουν άμεσα ζητώντας εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους για όσα καταγγέλλουμε, να αποδώσουν ευθύνες σε όσους δε συμμορφώνονται με τις εντολές τους βλάπτοντας τη λειτουργία της εταιρείας και τους συναδέλφους στο σύνολό τους, να διασφαλίσουν ότι όλα τηρούνται στο ακέραιο και να εγγυηθούν για τη σωστή διαχείριση και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

 
Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Σ.Τ.
 
 
   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ         
 
 
 ΒΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ                                          ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ