ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΜΟΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Η ΠΟΣΤ καταγγέλλει κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ΕΛ-ΤΑ και εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για το μέλλον του Οργανισμού.

Στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της ιστορίας του ΕΛ-ΤΑ για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη χώρα μας, δυστυχώς αυτοί που έπρεπε να πάρουν τις σωστές και γρήγορες αποφάσεις αποδείχτηκαν αναξιόπιστοι, αφερέγγυοι, επικίνδυνοι και κατώτεροι των περιστάσεων.

Όταν όλοι ομολογούν και αποδέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις στον ταχυδρομικό τομέα λόγω της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις προβαίνουν στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ενέργειες για  την επιβίωσή τους και την ισχυροποίηση της θέσης τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Όταν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλού γίνονται αναγκαστικά και αλλού είναι αναγκαίες για την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Όταν οι θέσεις εργασίας μειώνονται, χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες κλείνουν.

Την ίδια στιγμή στα ΕΛ-ΤΑ τα γεγονότα κινούνται σε άλλους χρόνους και άλλους ρυθμούς.

Αφού ήρθαν με χρονοκαθυστέρηση και παρέλαβαν ένα διαλυμένο σχεδόν Ταχυδρομείο, η νέα Διοίκηση συνέχισε στους αργούς ρυθμούς και τώρα τελευταία θυμήθηκε τις εποχές του παλαιοκομματισμού.

Το 2011 όμως δε μπορείς να διοικείς με νοοτροπίες του ΄80 και με παρασκηνιακές διαδικασίες ανθρώπων που αναβιώνουν άλλες εποχές και κακές μνήμες και προσπαθούν να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Κύριοι της Διοίκησης,

Σας φέρανε στα ΕΛ-ΤΑ σε δύσκολη περίοδο για να βοηθήσετε να βγούμε από το τέλμα και όχι να μας πάτε στον πάτο του βαρελιού.

Τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται τελευταία στον οργανισμό δεν έχουν προηγούμενο. Οι θεματοφύλακες των θεσμών έγιναν ανάχωμα και υπονομεύουν την ομαλή πορεία του.

Δυστυχώς επικρατούν προσωπικές σκοπιμότητες, μωροφιλοδοξίες και σκυλεύουν στο πτώμα του ταχυδρομείου.

Φτάνει πια κύριοι.

Ανίκανοι και επικίνδυνοι όπως γίνατε δε μπορεί να το παίζετε και σωτήρες.

Ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε μαζί με τις αυλές σας.

Όταν αλλού γίνεται κοσμογονία με εξαγορές, συγχωνεύσεις, συνεργασίες και αγώνας για το μερίδιο της αγοράς, εσείς ασχολείστε με τη διατήρηση των ¨κεκτημένων¨.

Όταν οι αλλαγές είναι επιτακτική ανάγκη για να σωθούν οι σημερινές θέσεις εργασίας, να μη γίνουν νέες περικοπές, να βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών, να διατηρηθεί το δημόσιο δίκτυο, εσείς αγναντεύετε  στο σαλόνι του τιτανικού ακούγοντας την ορχήστρα και δε βλέπετε τι έρχεται.

Μπορούμε να σας ανεχόμαστε άλλο;

Όχι βέβαια.

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι και η συνδικαλιστική ηγεσία τους έγκαιρα έχουν αντιληφθεί τι γίνεται και έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, εσείς αποδεικνύεστε κατώτεροι των αναγκών και είστε τροχοπέδη των αλλαγών. Τυχαίο;

Πότε επιτέλους θα ξεφύγουμε σα λαός, σαν χώρα από τέτοιες αντιλήψεις και λογικές; Είναι οξύμωρο οι εργαζόμενοι να μπαίνουν μπροστά για να προασπίσουν το μέλλον των δημόσιων ταχυδρομείων, τον κοινωνικό τους ρόλο, να τους έχουν πάρει σχεδόν τα πάντα εκτός από ένα μισθό και να μπαίνει φρένο για τη διάσωση του ΕΛ-ΤΑ από μία ανίκανη και πειθήνια Διοίκηση. Καλούμε τον αρμόδιο Υφυπουργό να βγεί από μια προσέγγιση παλαιοκομματικού τύπου και να αντιμετωπίσει τη Δημόσια επιχείρηση που εποπτεύει με σύγχρονο πνεύμα. Τελικά η κυβέρνηση πότε είχε τη σωστή θέση; Όταν έδινε το πράσινο φως για τις αλλαγές στον ΕΛ-ΤΑ ή όταν τις εμποδίζει; Όταν βλέπει το σωστό ή όταν κάνει τον Πόντιο Πιλάτο; Όταν ο Καλλικράτης είναι μια γενικότερη επιλογή ή όταν υπακούει σε τοπάρχες και φεουδάρχες; Ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Κύριοι της Διοίκησης,

Η ΠΟΣΤ συζήτησε με τους εργαζόμενους και τα θεσμικά τους όργανα όλες τις θέσεις και προτάσεις και έχει καταλήξει σχεδόν ομόφωνα στο τι πρέπει να γίνει και όλοι οι φορείς το γνωρίζουν αυτό.

Τι μεσολάβησε και άλλαξαν όλα και παίζετε με τις τύχες χιλιάδων οικογενειών; Πρέπει να απολογηθείτε γι’ αυτό.

Είστε υπόλογοι πλέον για τα πισωγυρίσματα, τις αναβολές και τις ευθυνοφοβίες.

Έχετε την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τον υπηρεσιακό οργανισμό. Εφόσον έχετε πεισθεί για την επιχειρησιακή αναγκαιότητα, έχετε τεκμηριωμένη άποψη και για το οικονομικό όφελος τότε σε ποια κέντρα υπακούτε και δεν προχωράτε; Είστε πλέον μέρος του προβλήματος και είμαστε βέβαιοι ότι δε μπορείτε πλέον να ανταποκριθείτε.

Αφού δε μπορείτε να κάνετε τα απλά και αυτονόητα πως μπορείτε να ασχοληθείτε με τα μεγάλα και δύσκολα όπως η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, τα ΕΣΟΔΑ, οι  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ;

Η Διοικητική αναδιάρθρωση πάντως δεν είναι ξεκομμένη από ένα σύνολο ενεργειών σ’ όλη την επικράτεια και όλους τους τομείς παραγωγής και υπηρεσιακών λειτουργιών.

Δεν είναι το μείζον και ούτε σώζεται ο ΕΛ-ΤΑ μόνο από αυτό. Άλλοι  το έκαναν κεντρικό ζήτημα και μονόστηλο.

Για μας είναι κομμάτι στο παζλ των αλλαγών συμβάλλοντας μηνυματικά και λιγότερο οικονομικά στο προχώρημα των εσωτερικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη για μια λειτουργική, ανταγωνιστική, βιώσιμη και ευέλικτη επιχείρηση.

Όταν ο εξορθολογισμός των δαπανών, οι αναδιαρθρώσεις και το σύνολο των ενεργειών είχαν ένα στόχο εξοικονόμησης δαπανών 35-40 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 για να μη γίνουν περικοπές μισθών και να υπάρχει κερδοφορία και στην ουσία δε γίνεται τίποτα πλέον, πως δικαιολογείται η ματαίωση όλων αυτών και η αλλαγή πλεύσης;

Ή μήπως η νέα συνταγή και σανίδα σωτηρίας από την περικοπή κάποιων επιδομάτων κατά 10% θα μας σώσει;

Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα και ποιος θα σας επιτρέψει να το κάνετε, να επιβάλλετε μειώσεις στις αμοιβές του προσωπικού μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους; Πότε συζητήσατε με την Π.Ο.Σ.Τ;

Ας αφήσουμε τα μεγάλα θέματα. Τέτοια ανικανότητα και για τα αυτονόητα; Ανατρέξτε λοιπόν κύριοι και όσοι σας συμβουλεύουν και σας χρησιμοποιούν σα μαριονέτες στον όρο 7 της Συλλογικής Σύμβασης 2002και διαβάστε τις διαδικασίες χορήγησης των επιδομάτων θέσης ευθύνης.

Από πότε καταργήθηκε η υποχρέωση διαβούλευσης με το συνδικάτο;

Αποσύρετε το τερατούργημα εδώ και τώρα!

Μην αποπροσανατολίζετε Μην αποπροσανατολίζετε τον κόσμο.

Το Δ.Σ. του ΕΛ-ΤΑ δεν αντικαθιστά τον άλλο εταίρο που είναι η Ομοσπονδία.

Ποιους συμβουλεύεστε και κάνετε τέτοιες γκάφες;

Τελικά στην προηγούμενη εισήγησή σας με μία επιμέρους παρέμβαση είχατε οικονομικό όφελος περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία κρίθηκαν ‘λίγα’. Τα 400 χιλιάδες ευρώ που κερδίζετε τώρα είναι περισσότερα; Δεν σώζεται τελικά ούτε ο ΕΛ-ΤΑ, ούτε και εσείς με τέτοιες πολιτικές.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛ-ΤΑ ¨πανηγυρίζουν¨ για τους Χάρυ Πότερ που με μαγικές συνταγές κάνουν ομελέτα χωρίς αυγά.

Συγχαρητήρια για την παγκόσμια πατέντα.

Για μας το κεντρικό ζήτημα είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του οργανισμού, η αλλαγή του μίγματος εσόδων, σε μια αγορά που αλλάζει προσανατολισμούς, που βρίσκεται σε βαθειά ύφεση.

Για μας παραμένει η στρατηγική ανάπτυξης των πυλώνων των Ταχυμεταφορών και των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η αναβάθμιση της εμπορικής συμφωνίας με το Τ.Τ. και η παραπέρα προοπτική, οι συνεργασίες, η ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών και προϊόντων υβριδικού ταχυδρομείου, δεμάτων, ηλεκτρονικού εμπορίου κτλ.

Άρα μιλάμε για παράλληλες ενέργειες για να αλλάξει ρότα ο ΕΛ-ΤΑ.

Δεν απομονώσαμε κάποια ενέργεια ως τη μόνη που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Σε αδιέξοδο θα βρεθούμε αν δεν γίνουν έστω και τώρα που είναι αρκετά αργά όλα τα παραπάνω.

Με μπαλώματα και πισωγυρίσματα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό και στην πορεία αυτή κάποιοι θα μας προσφέρουν σανίδα σωτηρίας τους στρατηγικούς εταίρους και τα σενάρια ξεπουλήματος για να μη συμβούν τα χειρότερα. Μήπως αυτός είναι ο στόχος σας;

Όχι κύριοι.

Για μας είναι μονόδρομος και επιλογή η ανάπτυξη του δημόσιου ταχυδρομείου χρόνια τώρα.

Δε μπορεί όμως να βάζουν πλάτη όλα τα χρόνια οι περισσότεροι και κάποιοι να είναι στο απυρόβλητο και κάτι ξεχωριστό. Ειδικές ρυθμίσεις και προστατευόμενοι χώροι ή άτομα δε χωράνε.

Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε, ειδάλλως ο καθένας αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες του σε όλα τα επίπεδα. Η Ομοσπονδία δεν παίζει με κανέναν και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των συναδέλφων και του ΕΛ-ΤΑ.

Περιφρουρούμε το δίκτυο, τις θέσεις εργασίας, το μισθό μας, το δημόσιο ταχυδρομείο και την προσφορά του στη χώρα μας και τους πολίτες.

Δεν θα μας χρεοκοπήσετε κάποιοι επειδή θέλετε να διατηρήσετε τα προνόμιά σας, τα κάστρα σας, βολεμένοι στο παλιό και σάπιο σύστημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στο συνδικάτο τους γιατί πράττει το καλύτερο και το εφικτό. Η πολιτική ατολμία και η διοικητική ανεπάρκεια δε θα γίνουν κρίση του Συνδικάτου, που παραμένει ενωμένο, ισχυρό και υπεύθυνο απέναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Καταδικάζουμε τις κάθε μορφής παλαιοκομματικές και πολιτικές παρεμβάσεις που δεν αφήνουν τα ΕΛ-ΤΑ να προχωρήσουν.

Καλούμε κάθε αρμόδιο έστω και τώρα ν’ αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση που προέκυψε.

Δεν θα σας αφήσουμε να εκποιήσετε τα Ταχυδρομεία και να γίνουν βορά στα νέα αρπακτικά σε τιμή ευκαιρίας.

Θα μπούμε μπροστά ξανά για να σώσουμε το Ταχυδρομείο.

Τέλος ανοχής.

Πρώτα το Ταχυδρομείο και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία του πολίτη.

 

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή

                                         Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν.Γραμματέας

                   Γιώργος Βασιλόπουλος                             Ηλίας Μπακέλλας