ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΕΛΤΑ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, υπογράφτηκε μεταξύ Ομοσπονδίας και Διοίκησης ΕΛΤΑ νέα τριετής ΣΣΕ που περιλαμβάνει και τον νέο ΓΚΠ, καθορίζοντας ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και για τις δύο πλευρές.
 
Το σχέδιο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων που έχει ξεκινήσει και το σύνολο των ενεργειών που θα πραγματοποιούνται προς εκπλήρωσή του δε μπορεί παρά να κινούνται αποκλειστικά εντός του νέου θεσμικού πλαισίου της Εταιρείας.
 
Η σύγκλιση των δύο πλευρών έγινε εφικτή με παραχωρήσεις από όλους. Εμείς προχωρήσαμε εκτιμώντας τις υπάρχουσες συνθήκες, το διακύβευμα για τους εργαζόμενους, την απαραίτητη εργασιακή ειρήνη, την αναγκαιότητα να παραμένουν ανοιχτά τα ΕΛΤΑ και την επιτυχία της επιδιωκόμενης επιχειρησιακής αλλαγής.
 
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιδιώξαμε τη χρυσή τομή μεταξύ των προτάσεων της Διοίκησης και της διατήρησης των σημαντικότερων εργασιακών δικαιωμάτων με προοπτική βελτίωσής τους, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαία προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη λειτουργία της απελευθερωμένης και ραγδαία εξελισσόμενης ταχυδρομικής αγοράς και του έντονου ανταγωνισμού.
 
Τα ΕΛΤΑ αλλάζουν εποχή και αναδιατάσσονται συνολικά. Σταματά αναπόφευκτα και οριστικά η λειτουργία τους όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έμπαινε ως βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση και εφαρμογή του καλύτερου διαθέσιμου σχεδίου διάσωσης της εταιρείας. Για αυτόν τον λόγο, το σχέδιο μετασχηματισμού και οι άξονες του συνολικά ψηφίστηκαν και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων ομόφωνα στο ΔΣ των ΕΛΤΑ. Τώρα, αν κάποιοι επιλέγουν εκ των υστέρων να το παίξουν επαναστάτες χωρίς αιτία στους ακροατές τους και επιχειρούν να ξεσηκώσουν τους συναδέλφους χρειάζεται άλλου είδους ανάλυση, που δεν είμαστε διατεθειμένοι αυτή τη στιγμή να τους την παρέχουμε.
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία, αντιλαμβανόμενη και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις νέες διαδικασίες προσαρμογής και λειτουργίας, δεν είχε κανέναν λόγο να μη συμβάλει θετικά και να μη συμμετέχει στη συνδιαμόρφωσή τους. Για αυτό το σκοπό άλλωστε είχε συγκροτήσει διαπαραταξιακές επιτροπές επεξεργασίας του νέου ΓΚΠ, του σχεδίου αναδιοργάνωσης της διανομής και της υπηρεσίας «ΕΛΤΑ Ενέργεια». Σύμφωνα με τις ομόφωνες εισηγήσεις των τριών επιτροπών προς την Ομοσπονδία διαμορφώθηκαν οι θέσεις των εργαζόμενων και η αφετηρία της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη νέα ΣΣΕ.
 
Σήμερα, ο καθένας μπορεί να χαίρεται, να βρίζει ή να συκοφαντεί. Αλλά τώρα όλα επιτρέπονται. Γιατί τώρα έχουμε υπογεγραμμένο πλαίσιο ΣΣΕ. Ενώ, από τις 20.07.2020 δεν είχαμε ούτε σύμβαση, ούτε ΓΚΠ, ούτε μισθολόγιο, ούτε μετενέργεια και κάναμε ότι δεν το γνωρίζαμε! Η αλήθεια είναι ότι η τριετής Κοινή Συμφωνία δεν είχε μετενέργεια γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν την είχε μετατρέψει παρά τις πιέσεις μας σε συλλογική σύμβαση εργασίας. Ήρθε η ώρα να το μάθουν όλοι. Κινδυνεύαμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε έρμαια στη διάθεση της Διοίκησης. Τώρα όμως έχουμε τριετή ΣΣΕ η οποία έχει και μετενέργεια.
 
Συναδέφισσες και Συνάδελφοι,
 
Παραφράζοντας τον Σαίξπηρ και το «Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία», θα ταίριαζε για την περίπτωση μας το «Να έχεις ΣΣΕ, ή να μην έχεις; Ιδού το ερώτημα». Με άλλα λόγια, τι θα μας απασχολούσε σήμερα εάν η Π.Ο.Σ.Τ. δεν κατέληγε σε συμφωνία και η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν το ενέκρινε ώστε να υπογραφεί; Τι θα αντιμετωπίζαμε;
 
Στην περίπτωση μας, σε αντίθεση με αυτή του Άμλετ - κεντρικού ήρωα του κορυφαίου συγγραφέα και ποιητή - το ερώτημα δεν είναι φιλοσοφικό ή μεταφυσικό. Χωρίς ΣΣΕ, σήμερα θα μας απασχολούσαν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η άμεση περικοπή μισθών και η απόλυτη εργοδοτική ασυδοσία, ή, η λύση της προσφυγής στον Ο.ΜΕ.Δ. με δεσμευτικό αποτέλεσμα. Άλλο σενάριο δεν υπάρχει.
 
Με βάση αυτά, η ΠΑΣΚΕ, που καθορίζεται διαχρονικά από την υπεύθυνη στάση και την προσήλωση της στο γενικό συμφέρον των εργαζόμενων που υποδεικνύουν οι διαχρονικές αξίες της και η κουλτούρα της, σήκωσε από την αρχή μέχρι το τέλος το βάρος και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας. Η κουλτούρα της και οι διαχρονικές της αξίες είναι που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και της δίνουν και τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής, σε αντίθεση με όσους καθορίζονται από τα μικρά ποσοστά τους και όχι από την «ελαστική» κουλτούρα τους.
 
Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι, ακόμα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που βρήκαν αφορμές να διαφωνήσουν στα όργανα της Ομοσπονδίας με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ακολουθώντας τη γνωστή και μόνη τακτική του καιροσκοπισμού, του λαϊκισμού και του μικροπαραταξιακού οφέλους, θα ψήφιζαν υπέρ όχι μόνο της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας κρινόταν από τη δική τους ψήφο. Ο καθένας, που μπορεί σήμερα εκ του ασφαλούς να κατηγορεί και να καταγγέλλει για τις όποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, θα στήριζε πρώτος και προκαταβολικά την όποια συμφωνία, εάν και από τα χέρια του εξαρτούνταν χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.
 
Ειδικά για τους «εξ αριστερών» επικριτές (ΠΑΚ) τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται για τους γνωστούς ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της παρακμής και διάλυσης των ΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια. Κατά το διάστημα που είχαν «στα χέρια τους» την εταιρεία δεν κατόρθωσαν ούτε μια συλλογική σύμβαση να προτείνουν και να εφαρμόσουν, ούτε μια θετική επιχειρησιακή και εργασιακή βελτίωση να προκαλέσουν. Μόνο αρνητικές αποφάσεις και καταστροφικά γεγονότα. Να θυμίσουμε:
 
·         Την απόσυρση του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταβολή του συνολικού κόστους της Καθολικής Υπηρεσίας από τον αρμόδιο Υπουργό
·         Τα επανειλημμένα ερωτήματα υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την ένταξη των ΕΛΤΑ στο Κεφάλαιο Α΄ του ν. 3429/2005 και το ενιαίο μισθολόγιο και τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης
·         Τις μειώσεις μισθών που ψήφιζαν, ως φιλοκυβερνητική παράταξη, χωρίς να φροντίσουν να υλοποιηθεί έστω και μια δέσμευση Διοικήσεων και Κυβέρνησης υπέρ των ΕΛΤΑ
·         Την ένταξη των ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο
·         Το οριστικό κλείσιμο 70 καταστημάτων
·         Την αναστολή απογευματινής λειτουργίας των καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο ευνοώντας εξόφθαλμα τους ανταγωνιστές (πχ ACS, κατάστημα Μητροπόλεως)
·         Την προσπάθεια διάλυσης της διανομής και την προσφυγή στον Ο.ΜΕ.Δ.
·         Το σκάνδαλο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την ανυπολόγιστη οικονομική και εμπορική ζημιά
·         Τη «σκοτεινή» ιστορία με την απώλεια των διαγωνισμών των διαβατηρίων και της ΕΥΔΑΠ
·         Τη Μεγάλη Εβδομάδα που τοποθετήθηκε όλη η ηγεσία του ΠΑΚ στην Διοίκηση της εταιρείας με αναθέσεις και όχι μέσω συστήματος στελέχωσης και τον μέχρι τότε επικεφαλής της παράταξης που ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού συγκεντρώνοντας όλες τις αρμοδιότητες
·         Το όργιο αναξιοκρατίας και ρουσφετιού στις αναθέσεις θέσεων ευθύνης και στις μεταθέσεις - αποσπάσεις προσωπικού
·         Τη μέχρι και σήμερα άρνηση προκήρυξης της θέσης Διευθυντή Προμηθειών
·         Την παρέμβαση των ΜΑΤ κατά των εργαζόμενων στους χώρους της εταιρείας για πρώτη φορά στην ιστορία της
 
Η παράταξη του ΠΑΚ, ενώ επί των ημερών της φιλικής σε αυτούς εξουσίας, επανέφερε σε υπερθετικό βαθμό ότι πιο αναχρονιστικό, αναξιοκρατικό και αντιπαραγωγικό είχε εμφανιστεί στον Οργανισμό, έρχεται εκ των υστέρων να καταγγείλλει τη συλλογική προσπάθεια συμμαζέματος των ερειπίων που άφησε σε επιχειρησιακό, οικονομικό και κανονιστικό επίπεδο. Δε διστάζει να καταγγείλει ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό. Από τη μια ο επικεφαλής της, ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ των ΕΛΤΑ, ψήφισε το πλάνο του μετασχηματισμού και από την άλλη καταψηφίζει και καταγγέλλει την εφαρμογή αυτών που ψήφισε. Λίγη ντροπή δε βλάπτει!!!
 
Στους «εκ δεξιών» τιμητές της ΣΣΕ, τους διαχρονικά ένθερμους υποστηρικτές της σημερινής Κυβέρνησης και επίδοξους προνομιακούς συνομιλητές των αρμόδιων Υπουργείων και της Διοίκησης, θυμίζουμε ότι οι ίδιοι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη της σημερινής φιλελεύθερης πολιτικής και των προσώπων που την υλοποιούν. Κάποιοι από αυτούς, έφθασαν στο σημείο να μην ψηφίσουν ούτε την κρίσιμη παράταση ισχύος του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου. Πρέπει να απολογηθούν στους εργαζόμενους για την ανεξήγητη αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική στάση τους και να σταματήσουν να αφιερώνουν τον χρόνο τους σε ανούσια κριτική, μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες και ρουσφέτια.
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Η επίμονη διαβούλευση μέχρι την τελευταία στιγμή μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περιγράψαμε, σε συνδυασμό με την ασφυκτική χρονική πίεση, απέφερε ένα θετικό αποτέλεσμα σε όλα τα αρνητικά που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμπαιναν ως προαπαιτούμενα από τη Διοίκηση.
 
Συγκεκριμένα:
 
1.      Ένταξη στη νέα ΣΣΕ της μισθολογικής Κοινής Συμφωνίας με αναγνώριση όλων των επιδομάτων
2.      Αναβολή εφαρμογής απολογιστικού μισθού μέχρι τον Απρίλη του 2022
3.      Διατήρηση της αναλογίας εισφορών εργοδότη - εργαζόμενου στο ΤΕΑ ΕΛΤΑ για έναν χρόνο ακόμα τουλάχιστον, με δυνατότητα διατήρησής της
4.      Βελτίωση σε σχέση με την πρόταση της Διοίκησης των όρων μετακίνησης προσωπικού (μεταθετότητα)
5.      Προστασία του τρόπου χορήγησης αναρρωτικών αδειών για τους βαριά και χρόνια πάσχοντες
6.      Διατήρηση της συμμετοχής των εργαζόμενων στα Πειθαρχικά Συμβούλια
7.      Διατήρηση αδειών Οσίου Ζήνωνα και ονομαστικής εορτής
8.      Μη αναφορά στον νέο νόμο για της προσλήψεις
9.      Προστασία συνδικαλιστικής δράσης
10. Τριετή διάρκεια της ΣΣΕ
 
Μια σημαντική αλλαγή είναι, το ότι σύμφωνα με τα νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που υιοθετούνται στα ΕΛΤΑ, ένας αριθμός ζητημάτων, που μέχρι τώρα ρυθμιζόταν στατικά και γραφειοκρατικά, θα ρυθμίζεται άμεσα και κατά περίπτωση στο ανώτατο επίπεδο Διοίκησης όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζόμενων και θα γίνεται πάντα σε διαβούλευση με την Ομοσπονδία.
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαθέτουν σήμερα όλες τις προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας και ανάπτυξης. Οικονομική επάρκεια, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο.
 
Βεβαίως, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι πετύχαμε το απόλυτο όσων θέλαμε. Σε κάθε περίπτωση έχουμε εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική για την εταιρεία και τους εργαζόμενους που θα κληθούν να υπηρετήσουν το όραμα για μια σύγχρονη και δυναμική επιχείρηση.
 
Εμείς, σε λίγο χρονικό διάστημα, δημιουργήσαμε τις συνθήκες επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και τους πετύχαμε:
 
1.      Υπογραφή μισθολογικής σύμβασης
2.      Εισροή 280 εκατομμυρίων στα ΕΛΤΑ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εξόφληση οφειλών για τη διάσωση της εταιρείας
3.      Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
4.      Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διανομή (εφαρμογή D+3) με συνάντηση στις 19 Ιανουαρίου 2021 μεταξύ της διαπαραταξιακής επιτροπής της ΠΟΣΤ και αντιπροσωπείας της Διοίκησης που αποτελούνταν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή υπεύθυνο για τη διανομή κ. Σάββα Δάνδολο.
 
Στη συνάντηση υπήρξε συγκερασμός όλων των απόψεων και προέκυψαν τα ακόλουθα κοινά συμπεράσματα:
 
·         Η υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2020 για το D+3 δεν προϋποθέτει και 3 τομείς, ενώ υπάρχει συνεκτίμηση  των δυο μερών ότι το ωράριο είναι αδιαπραγμάτευτο.
·         Ο  όγκος αλληλογραφίας  που παρατηρείται στα γραφεία είναι συγκυριακός, λόγω ύπαρξης πολλών υπολοίπων του 2020 και της δυσλειτουργίας, λόγω υπερφόρτωσης  των ταχυμεταφορών.
·         Το σχέδιο για τη διανομή δεν είναι στατικό και επιδέχεται αλλαγές.
·         Θα υπάρξει ανοχή σε διάφορες ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιοχή.  Διορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν όπου χρειαστεί.
·         Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο τα Σωματεία μέλη της ΠΟΣΤ θα υποβάλλουν τις διορθωτικές προτάσεις τους, ώστε να συνεκτιμηθούν στο τελικό σχέδιο.
·         Εάν και μετά τις διορθώσεις παρατηρηθούν δυσλειτουργίες, η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην επανακαταμέτρηση στοιχείων και σημείων των τομέων, σχεδιάζοντας από την αρχή το νέο μοντέλο διανομής.
 
Επισημάνθηκε στη Διοίκηση ότι, η βελτίωση του σχεδίου πρέπει να έχει στόχο την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από ανθρώπινες συνθήκες εργασίας της διανομής, απαιτώντας παράλληλα  τον πλήρη εκσυγχρονισμό και τεχνολογικό εξοπλισμό της.
 
Σε κάθε περίπτωση, η πάγια αρχή του συνδικάτου μας είναι η τήρηση του ωραρίου και του θεσμικού πλαισίου της διανομής.
 
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
 
Η χρονιά που ήρθε, εκτός από την νέα ΣΣΕ, περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, ώστε αυτά να καταστούν μια βιώσιμη επιχείρηση. Σε αυτό προβλέπονται, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αναδιοργάνωση του συστήματος διανομής και του δικτύου των καταστημάτων και μετασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα του συνόλου των επιχειρησιακών λειτουργιών.
 
Όλοι μαζί θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να βελτιώσουμε κάθε τι που έμεινε πίσω, άλλαξε ή θα αλλάξει. Τώρα, με όρθιο τον Οργανισμό, μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον και να διορθώσουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι δεν είναι σε θετική κατεύθυνση.
 
Θα δουλέψουμε με όραμα, σχέδιο, πίστη και αφοσίωση για να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές, ισότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη στα ΕΛΤΑ, που δικαιούνται να γιορτάσουν τα 200 χρόνια ιστορίας τους με λαμπρότητα, ως ηγέτιδα εταιρεία της ταχυδρομικής αγοράς και εργοδότρια πρότυπο.
 
Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Σ.Τ.
 
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ         
 
 
     ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ                                               ΒΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ