ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ-ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η 21η Μάρτη είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού, είναι η ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών διακρίσεων.

Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού γεγονότος που έγινε από το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής, η σφαγή του Σάρπβιλ.

Ήταν 21 του Μάρτη του 1960 όταν η αστυνομία, όταν μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, κατέβηκε στους δρόμους ζητώντας ίσα δικαιώματα. Νωρίς το πρωί ένα πλήθος από 5.000 έως 7.000 ανθρώπους, άρχισε να κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ. Μέχρι τις 10 η ώρα, το πλήθος αριθμούσε πλέον τους 20.000 ανθρώπους.

Όλα έγιναν αστραπιαία. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα, αφού οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προς το απροστάτευτο πλήθος. Το αποτέλεσμα; Τραγικό, 69 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίζονται, ανάμεσά τους, νεαρές γυναίκες, άνδρες, αλλά και παιδιά.

Ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος του Σάρπβιλ, υποστήριξε πως «η νοοτροπία των ιθαγενών δεν τους επιτρέπει να συγκεντρώνονται ειρηνικά. Για αυτούς οι συγκεντρώσεις ισούνται με βιαιοπραγίες».

Αυτή η σφαγή ήταν και η αρχή τού τέλους για το Απαρτχάιντ.

Στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, στο χώρο της Ακρόπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, η γενική γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνει  εκδήλωση με τη συμμετοχή 2.500 παιδιών, τα οποία θα σχηματίσουν μια «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω από την Ακρόπολη.

Με σύνθημα «Αγκαλιάζουμε  την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε τη Δημοκρατία, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα» παιδιά όλων των εθνικοτήτων και ΑμεΑ θα πουν τραγούδια και θα σκορπίσουν στον αττικό ουρανό περισσότερα από 2000 πολύχρωμα μπαλόνια στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής και δημιουργικής χωρίς διακρίσεις συνύπαρξης των ανθρώπων.

Θα ακολουθήσει συναυλία στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.