ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.
 
ΠΟΙΑ ΠΟΣΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι Μάιο του 2016 δικαιώνει όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους δεν έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους.

Σημειώνει ακόμη ότι το υπουργείο μελετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015

 

Το παραπάνω σημαίνει πως η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά τα αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, (;) καθώς στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εργασίας επικαλείται το νόμο 4670/2020, βάσει του οποίου καταβλήθηκαν σε όλους τα αναδρομικά των επικουρικών. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του νόμου Βρούτση υλοποιήθηκε η επανόρθωση των επικουρικών συντάξεων που είχαν περικοπεί με το νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του κ. Βρούτση, το μόνο που μελετά η κυβέρνηση είναι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής, δεδομένου πως πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ και θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Έχει πεί τόσα τελευταία και έχει κόψει πολλά στις συντάξεις - υπενθυμίζουμε εμείς - ο κ. Βρούτσης, όπως για την άμεση έκδοση των συντάξεων που στο τέλος δεν τα πιστεύουμε και πολύ... 

Άρα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά η επέκταση και σε όσους δεν έχουν προσφύγει δικαστικά αλλά και το πότε και πώς, δηλ. σε πόσα χρόνια...

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα μας το πουλήσουν κιόλας σαν νέα παροχή... όπως έγινε και με τους προηγούμενους (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) που ενώ λέγανε θα αποκαταστήσουν τις αδικίες στις συντάξεις και όχι μόνο, με το ν. Κατρούγκαλου νομιμοποίησαν ότι είχε γίνει στις περικοπές, πετσόκοψαν τις συντάξεις με νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αύξησαν τα όρια ηλικίας και πάμε παρακάτω σαν να μη συνέβει τίποτα.

Όλα στις πλάτες των αδύναμων.

Έχουμε δεί τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια, που αν δεν τα πάρουμε στο χέρι όπως τα δικαιούμεστε, αμφιβάλλουμε για πολλά.

Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος

Τι αφορά η επιστροφή και ποιούς

Τα τελικά ποσά για τα οποία είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη οι συνταξιούχοι είναι:

- Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσαν δύο νόμους:

α) τον νόμο 4093 του 2012, που προέβλεπε μειώσεις 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα ως τις 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και

β) τον νόμο 4051 του 2012, που προέβλεπε μείωση κύριων συντάξεων 12% στο ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ.

- Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 200 ευρώ με ποσοστά 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από 250 ως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και άνω. Οι περικοπές εφαρμόστηκαν με τον νόμο 4051 του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την ίδια απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

- Η μείωση από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017).

Η εν λόγω περικοπή θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051.

- Η μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. Κατά της περικοπής ασκήθηκαν προσφυγές και βγήκε τελεσίδικη απόφαση Εφετείου Πειραιά (η 563/2019), με την οποία η περικοπή 7% κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά. Το υπουργείο Εργασίας το έχει εξετάσει.

Το κόστος για επιστροφή αυτών των μειώσεων είναι περίπου 62 εκατ. ευρώ για 12 μήνες.

Ο ΕΦΚΑ έκανε αναίρεση στην απόφαση που τη δικάζει (την αναίρεση) το ΣτΕ σε άλλη δίκη.

Αν η αναίρεση της απόφασης απορριφθεί όπως αναμένεται, τότε στον τελικό λογαριασμό των αναδρομικών θα είναι και τα 62 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις συντάξεις του ΝΑΤ από την επιστροφή της μείωσης 7%.

- Τα Δώρα σε όλες τις συντάξεις με ποσά έως των 800 ευρώ για τις κύριες και με τις δύο επιπλέον (13η και 14η) συντάξεις για τις επικουρικές.

Οι επιστροφές από τα Δώρα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν καμία από τις άλλες μειώσεις αλλά παίρνουν τουλάχιστον τα Δώρα που τους κόπηκαν.

Σημειώνεται πως τα Δώρα δεν θα επανέλθουν και θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 11μηνο.

Ο κάθε συνταξιούχος λοιπόν για το 11μηνο αυτό - Ιούνιος 2015 - Μάϊος 2016 - ότι περικοπές είχε ανάλογα με το ποσό των συντάξεων, θα πάρει πίσω τα ποσά αυτά και θα δούμε πόσο θα διαρκέσει η επιστροφή αφού αρχίσει πρώτα...

Έχουμε δρόμο ακόμα γιατί το θέμα έχει πολιτικά και νομικά χαρακτηριστικά και είμαστε πάντα επιφυλακτικοί.

Τι λένε στο CNN Greece δύο εργατολόγοι

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς επισημαίνει στο CNN Greece πως η απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοικτό το παράθυρο να καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Αναφορικά με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου πως δεν μπορούν οι συνταξιούχοι να αξιώσουν αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε πως νομικά διαφωνεί.

Με τη σειρά του, ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος ανέφερε στο CNN Greece πως η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά δικαιώνει όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν επεκτείνεται η περίμετρος των δικαιούχων.

Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι δεν το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι αναμένουν την πολιτική απόφαση στο δια ταύτα να πάρουν πίσω συνολικά ότι δικαιούνται από τις περικοπές του 2012 και μετά γιατί το Σ.τ.Ε. με απόφασή του το 2015, δεν μπορεί να θεωρεί τις περικοπές αντισυνταγματικές αλλά μόνο για ένα διάστημα υπάρχουν δικαιώματα αναδρομικών.

Αυτό είναι και δίκαιο και σωστό.