ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 25ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΟ 2010 ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

 Στα 55 έτη , με κλεισμένη 25ετία στην υπηρεσία και ανήλικο παιδί, δικαιούνται για λόγους ισότητας προς τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχό προνόμιο, να συνταξιοδοτηθούν άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορά  χιλιάδες άνδρες, δημόσιους υπαλλήλους με κριτήρια την 25ετια (κλεισμένη) το 2010 και ανήλικο τέκνο, και προβλέπει ταχύτερη συνταξιοδότηση είτε άμεσα είτε πάντως πριν τα 62 έτη.

Η υπόθεση που βρίσκεται στα δικαστήρια από το 2016, κλείνει με την υπ’ αριθ. 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της 790/2016 απόφασης του ΙΙ τμήματος του Ελεγκτικού, η οποία είχε δικαιώσει προσφεύγοντα δημόσιο υπάλληλο με 25 έτη ασφάλισης το 2010 (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) και ανήλικο τέκνο, που ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.

Ισότητα

Ουσιαστικά ο προσφεύγων, ο οποίος συμπλήρωνε με τις εξαγορές τα 25 έτη το 2010 (έτος κατά το οποίο ίσχυε η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), στράφηκε κατά της συνταξιοδοτικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο απέρριψε την συνταξιοδότησή του παραπέμποντάς τον στις κοινές διατάξεις και εγκρίνοντας τη συνταξιοδότησή του όχι από την ηλικία των 55 ετών, όπως αιτήθηκε, αλλά από την ηλικία των 62 ετών.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν.

Επίσης ότι είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 (καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του ν. 3865/2010), πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.

Κρίθηκε ακόμη ότι η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσων αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης τους αντίκειται και στην αρχή της ισότητας αμοιβών, η οποία κατοχυρώνεται διαχρονικά στο ενωσιακό δίκαιο και απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου.

Τι σημαίνει η απόφαση

Μετά την έκδοση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, περίπου 15.000, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται ο χρόνος του στρατού και ο χρόνος τέκνων με αναγνώριση.

Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιου υπάλληλοι να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.

Δεδομένου δε ότι η αρχή της ισότητας δεν μπορεί να αφορά μόνο το ασφαλιστικό του Δημοσίου, θα διασφάλιζε την ασφάλεια δικαίου και το αίσθημα ισότητας η εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών  και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία."

Άρα, πέρα από την νομοθετική ρύθμιση για τον καθαρά στενό δημόσιο τομέα που αφορά η απόφαση, απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση για επέκταση και στα υπόλοιπα ταμεία.

Άρα, με δεδομένο ότι πολλές δικαστικές αποφάσεις, όπως του Σ.τ.Ε. για τις περικοπές των συντάξεων, δεν γίνονται σεβαστές από την πολιτεία, να κρατάμε μικρό καλάθι για περαιτέρω εφαρμογή.

Εάν δε, και κατά την δική μου άποψη, αναλύσουμε περισσότερο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχουν και σοβαρές απόψεις των μελών εάν και κατά πόσον η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να αντιπετωπιστεί ως προς  το καθεστώς των γυναικών που είναι ευνοϊκότερο αλλά ίσως θα μπορούσαν να εξισωθούν όλα τα όρια ηλικίας όπως των ανδρών που είναι πρός τα πάνω... πάλι ισότητα θα υπήρχε.

Επειδή όμως, τόσο το σύνταγμα όσο και διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν την προστασία και την ισοτητα των δύο φύλλων σε όλα τα επίπεδα (εργασία, αμοιβή και σύνταξη που έχει αμοιβή), καθαρά νομικά το θέμα αντιμετωπίστηκε έτσι με την συγκεκριμένη απόφαση και τώρα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο σύνταγμά μας, ο ρόλος της γυναίκας, επειδή είχε και πιθανόν ακόμα έχει αυξημένα καθήκοντα στη χώρα μας ως μητέρα κυρίως και γενικά στην φροντίδα της οικογένειας, αντιμετωπίστηκε ευνοϊκότερα στο συνταξιοδοτικό ως προς τα όρια ηλικίας.

Τώρα, εαν είναι δίκαιο ή άδικο, όταν το ασφαλιστικό είναι γεμάτο ανισότητες και αδικίες, να το βλέπουμε αντικειμενικά στο μεγάλο κάδρο σε σχέση και με τα υπόλοιπα ταμεία και άλλους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λ.π. εάν γνωρίζουμε τι καθεστώς επικρατεί.

Το γράφω αυτό γιατί μετά την απόφαση αυτή πολλοί ασφαλισμένοι λένε γιατί και όχι και εμείς, είναι άδικο, νομίζουν ότι ανήκουν στο στενό δημόσιο και πολλά άλλα...

Άλλο το δίκαιο, δικαστικό, νομικό και άλλο το δίκιο που πρέπει να ισχύει για όλους και όχι μόνο για λίγους, νομίζω...

Αυτό το μικρό σχόλιο σαν προβληματισμό μόνο και μακάρι να ισχύσουν για όλους να αποχωρούν από τα 50 αλλά για τις επόμενες γεννιές, πόσοι θα εργάζονται, πως θα αμοίβονται, πότε θα συμπληρώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, πως θα επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα εάν δεν υπάρχει εργασία καλά αμοιβόμενη και εισφορές τι θα γίνει;

Ποιός θα πληρώνει να βγαίνουμε όλοι νωρίς;

Καμμία αλληλεγγύη.