ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Συνεδριάσε την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:
-         Ενημέρωση – Εξελίξεις
-         Πρόγραμμα δράσης
-         Αποφάσεις
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 ανέδειξαν αυτοδύναμη τη Ν.Δ.
Τρεις σχεδόν εβδομάδες μετά και παρόλο ότι είμαστε ακόμη στο μεταίχμιο της εναλλαγής του πολιτικού σκηνικού, για τα προβλήματα μας στα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Γιατί, δυστυχώς συνάδελφοι, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, τα ΕΛΤΑ αποστεώνονται, είμαστε σε μια κατάσταση που το κατεπείγοντος των προβλημάτων απαιτεί πολιτική βούληση για να δοθούν λύσεις.
Περιμένουμε , από τη νέα Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, να επιδείξουν αυτή τη βούληση και να διαχειριστούν τα δύσκολα και επίπονα θέματα που αφορούν το Ταχυδρομείο.
Χρειάζεται σχεδιασμός, ρεαλιστικότητα και λύσεις, μέσα από με θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο.
Αυτά είναι τα στοιχεία που απουσίαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα και που δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση διαχείρισης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, παρά τις προσπάθειες μας και την ουσιαστική μας συμβολή, με θέσεις,  προτάσεις, παρεμβάσεις  και τη διάθεση διαλόγου που επιδείξαμε, τουναντίον γίναμε θεατές μιας συντονισμένης προσπάθειας κατασυκοφάντησης και απαξίωσης του Ταχυδρομείου.
Πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα εξ αυτών, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, είναι η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, η οικονομική ασφυξία που προκαλείται στον Οργανισμό, λόγω, των συσσωρευμένων οφειλών του Δημοσίου και της ασυνέπειας του κράτους στην καταβολή του κόστους των Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ),  παρόλο ότι, η υποχρέωση αυτή του Ελληνικού Δημοσίου καθορίζεται από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στα 203 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απαίτηση των ΕΛΤΑ, συμπεριλαμβανομένου και του 2019, για το κόστος των Κ.Υ. και σε 30 εκατ. ευρώ για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Απαραίτητη προϋπόθεση, συνάδελφοι, για τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Ταχυδρομείου, είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τα ΕΛΤΑ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού που θα δημιουργεί τις απαιτούμενες συνθήκες για τη μελλοντική του ανάπτυξη και το οποί θα έχει βασικούς άξονες:
-         Την ενσωμάτωση της θυγατρικής εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ στη μητρική εταιρεία
-         Τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και την αναδιοργάνωση του ταχυδρομικού Δικτύου
-         Την στοχευμένη εμπορική πολιτική, μέσα από την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών που θα ενσωματώνουν τη ψηφιακή τεχνολογία και που θα βάζουν τα ΕΛΤΑ στο χάρτη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μετρούν 191 χρόνια ιστορίας, είναι η αρχαιότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, με τεράστια προσφορά στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου.
Η πορεία αυτή των 191 χρόνων μας είναι, εκτός από πορεία προσφοράς και δημιουργίας, είναι και πορεία διεκδικήσεων, αγώνων, κατακτήσεων και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Έτσι πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε, αυτά τα ιδανικά μας καλούμαστε και σήμερα να υπερασπιστούμε.