Η ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΕΙ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

 Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Μωυσής Κωνσταντίνης. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). 

Υπήρξε μέλος του συνδέσμου Διπλωματούχων Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σύμβουλος φιλοτελισμού στα ΕΛΤΑ από το 1970, μέλος της Αμερικάνικης Φιλοτελικής Εταιρείας και του Διεθνούς Συνδέσμου Φιλοτελικού Τύπου. 

Διετέλεσε για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας και υπήρξε επίτιμο μέλος Ελληνικών Φιλοτελικών Εταιρειών. 

Τιμήθηκε με το Χρυσό Αετό της Αποκαλύψεως μετά Πατριαρχικού Διπλώματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ και έλαβε βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιες ταχυδρομικές και φιλοτελικές εκθέσεις, εκπροσώπησε δε την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια.

 

Ο Μωυσής Κωνσταντίνης υπήρξε μεγάλη μορφή της ταχυδρομικής οικογένειας, με μεγάλη προσφορά, στήριξε ποικιλοτρόπως το ρόλο και την θέση του Ταχυδρομείου στην μακρόχρονη ιστορία του. 

Συστηματικός μελετητής και ερευνητής του Ελληνικού και Διεθνούς φιλοτελισμού. Αφιέρωσε την πολύχρονη ερευνητική του προσπάθεια στην πεποίθηση ότι συνέβαλε στην περαιτέρω τεκμηρίωση της φιλοτελικής ιδέας. 

Τακτικός συνεργάτης ελληνικών και ξένων περιοδικών, μεταξύ των οποίων το περιοδικό «Αγωνιστής»  των Ταχυδρομικών, είχε εκδώσει πλήθος μελετών και είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα και εργασίες για την ιστορία των Ταχυδρομείων και των γραμματοσήμων.

 Ενδεικτικά έργα του:

-         Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα – η ιστορία και η εξέλιξη τους. 2002 βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

-         Το γραμματόσημο ως παράγων της εθνικής οικονομίας. 1963

-         Postal history of the Dodecanese Islands. 1966

-         Τα ταχυδρομικά τέλη στην Ελλάδα. 1967

-         Η ιστορία των πρώτων ελληνικών αεροπορικών γραμματοσήμων. 1968

-         Το Ταχυδρομείον κατά την Επανάστασιν του 1821. 1971

-         Το ιστορικόν της εκδόσεως των Ολυμπιακών γραμματοσήμων του 1896 και 1906. 1974

-         Ιστορία του Ταχυδρομείου των Αθηνών. 1977.

 Φιλοτελικό Λεξικό. 2005. 

 

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμώντας την προσφορά του Μωυσή Κωνσταντίνη τον συμπεριέλαβαν στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων για τις προσωπικότητες του Ελληνικού Φιλοτελισμού, που κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 2017. 

Το βραβευμένο συγγραφικό του έργο και η προσφορά του στην ταχυδρομική οικογένεια και στον φιλοτελισμό υπήρξαν ανεκτίμητα.

 Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15.00 στο Εβραϊκό τμήμα του 3ου νεκροταφείου Νίκαιας.