8 Μαρτίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα». Νίκος Καζαντζάκης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μια γιορτή, μια Ημέρα Μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, για εκείνες τις γυναίκες που με θάρρος και αποφασιστικότητά έγραψαν ιστορία.

Μια ιστορία, που ακόμα και σήμερα επαναφέρει τα σύγχρονα προβλήματα μας που ανακύπτουν μέσα από την αύξηση των ανισοτήτων στους εργασιακούς χώρους και της αδυναμίας για πραγματική  ισότητα των φύλων, σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο.

Προβλήματα υπαρκτά και εντεινόμενα, που αναδεικνύονται μέσα από την τεχνολογική επανάσταση αλλά και τα δεδομένα της μεταπανδημικής κοινωνίας και της εξ αποστάσεως εργασίας, που επηρεάζουν τη γυναίκα, την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικογένεια.

Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος, αλλά ο αγώνας μας δίκαιος και διαρκής.

Και αν η δικαίωση δεν έρθει σήμερα, ο αγώνας μας, παρακαταθήκη στη φαρέτρα των μελλοντικών γενεών και όλων των Γυναικών..


Η Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Τ.

Βάνια Ανδρέου