Ημερίδα UNI Europa

 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η Ημερίδα που οργάνωσε η Uni Europa στο Μέγαρο Μελά  (Παλαιό Ταχυδρομείο) στις 30 Νοεμβρίου 2017.

Το θέμα της Ημερίδας ήταν ‘’ο Eυρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας, η κοινωνική Ευρώπη και οι εθνικές οικονομίες σε κρίση – η απάντηση των συνδικάτων’’, και συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικάτων που έχουν πληγεί από την κρίση, από την Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Γαλλία και Ελλάδα.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο Οliver Roethig Γραμματέας UNI Europa.  Aπο την ΠΟΣΤ  συμμετείχαν ο Αντώνης Κληρονομάκης  Γραμμ. Διεθνών Σχέσεων και ο Γιώργος Παπανικολάου Γραμμ. Τύπου και Δημ. Σχέσεων.

 Στις τοποθετήσεις που ακολουθήσαν τονίστηκαν τα προβλήματα και οι πρακτικές που ακολουθούνται για την καταστολή και τη συρρίκνωση των κεκτημένων και την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κράτη - μέλη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις πιέσεις  που πρέπει να ασκηθούν  σε όλα τα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης για κοινωνικό διάλογο.

                                ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

-          Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό «κοινωνικό πυλώνα» για την στήριξη των εργαζομένων.

-           Ο κοινωνικός πυλώνας χρειάζεται ενεργό στήριξη από όλα τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους – συνδικάτα και εργοδότες – και από όλα τα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Για την Ελλάδα ζητούμε:

-           Καλύτερο και αποτελεσματικότερο διάλογο με την κυβέρνηση

-           Σεβασμό στο θεσμό των συνδικάτων

-           Θεσμοθέτηση της ενίσχυσης και επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φωτογραφικό Υλικό