ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΙΔΕ ΤΟ....

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

Ο παραλογισμός της Διοίκησης της Επιχείρησης να καταργήσει τη διευρυμένη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων, ευτυχώς κάμφθηκε σχετικά γρήγορα. Όπως ενημερώνει την κοινή γνώμη με δελτίο τύπου, η πλήρης επαναφορά του διευρυμένου ωραρίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου (Εδώ είμαστε και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος…).

 

Δεν παραλείπει βεβαίως να δικαιολογηθεί συνδέοντας την τραγική απόφασή της με τις προσλήψεις συμβασιούχων, χωρίς όμως να εξηγεί εάν ήταν τόσο δύσκολο να υποστηριχθεί η βασική στρατηγική επιλογή του ωραρίου από το υπάρχον προσωπικό για λίγες μέρες και κατά πόσο ζημιώθηκαν τα έσοδα, η λειτουργία και η εικόνα της Επιχείρησης από τις επιλογές της.

 

Για εμάς ήταν και παραμένει να είναι μια αδικαιολόγητη απόφαση που σαφώς στράφηκε κατά των συμφερόντων των ΕΛΤΑ και των εργαζομένων και οφείλεται σε όλους τους λόγους που λεπτομερώς καταγγείλαμε με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξε το γεγονός και, επίσης, ότι όλοι οι κοινωνικοί φορείς πήραν το μέρος μας, το μέρος των εργαζομένων, το μέρος της λογικής, που είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Ούτε είναι τυχαίο το ότι με σχετική ειρωνεία αντιμετώπισαν στη συνέχεια και την κολοτούμπα…, με τίτλους όπως «Πηγαινέλα με τα ωράρια των ΕΛΤΑ» κτλ. Είμαστε πλέον όλοι γεμάτοι σχετικές «εμπειρίες».

  

Το Συνδικάτο μας, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να δρα άμεσα και αποτελεσματικά και να προασπίζεται τις θέσεις εργασίας και την επιχείρηση από τους αμφίβολης προέλευσης «διάττοντες αστέρες» και το εφήμερο πέρασμά τους από το Ταχυδρομείο. Αυτό το δικαίωμα δεν θα μας το στερήσει κανείς, ακόμα και αυτοί οι άκριτοι «υποστηριχτές» των αποφάσεων της Διοίκησης, που έχουν αναλάβει εργολαβικά και ευλαβικά τη στήριξή της με ξεδιάντροπο τρόπο.

 

Πρέπει, ωστόσο, να επαναλάβουμε ότι βασική προϋπόθεση για τη διάσωση και ανάπτυξη των ΕΛΤΑ αποτελεί η συνειδητοποίηση από το σύνολο των συναδέλφων της κρισιμότητας της κατάστασης και της αναγκαιότητας να βάλουμε πρώτα και πάνω από όλα την Επιχείρηση.

Χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση του ΕΛΤΑ και του δικτύου του και όχι αποκλεισμός του από την αγορά.

Πρέπει να κουβεντιάσουμε Διοίκηση και εργαζόμενοι για το αύριο, σχεδιάζοντας με τόλμη, χωρίς αιφνιδιασμούς, γιατί όταν λειτουργούμε ως «ξερόλες» και με τσιτάτα «εγώ διοικώ, η επιχείρηση είναι δική μου, εσείς υπακούετε και δεν έχετε άποψη», το πιθανότερο είναι να «μπερδέψουμε τα πόδια μας» βάζοντας αυτογκόλ στην ομάδα μας.

 

Αποτελεί συνεπώς πολυτέλεια και μεγάλη απειλή  για όλους μας η κατά προτεραιότητα προώθηση κάθε λογής ατομικών μικρο-εξυπηρετήσεων. Ως Συνδικάτο καταγγέλλουμε και αντιπαλεύουμε αυτήν την πρακτική και καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο, με συνείδηση και αλληλεγγύη. Είμαστε βέβαιοι πως θα το πράξουν.

 

Οι ανεύθυνοι που συνεχίζουν να προσπαθούν να επωφεληθούν καιροσκοπικά με ξεπερασμένες και καταδικασμένες πρακτικές και εκ του πονηρού καλοπιάσματα και «χτυπήματα» στην πλάτη των συναδέλφων, πρέπει να γνωρίζουν ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εισπράξουν ξανά τη χλεύη και την ολική απόρριψη από τους εργαζόμενους.

 

Με τακτική «μονά ζυγά δικά τους» δεν ξεγελούν κανέναν. Χαρούμενοι που κλείνει η Διοίκηση τα καταστήματα και με υποστηριχτικές ανακοινώσεις βρίζουν αυτούς που «τολμούν» να αρθρώσουν λόγο εναντίον της απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου και άφωνοι τώρα που τα ανοίγει. Καλό είναι να έχουμε δουλειά, καλό και να μη δουλεύουμε πολύ. Θλιβεροί και κατακριτέοι.

  

Και είναι απορίας άξιο πραγματικά πως και δεν έχουν προβληματιστεί και δεν έχουν αλλάξει στάση, βλέποντας ότι παντός καιρού και ανεξαρτήτως συγκυρίας εισπράττουν την ελάχιστη αποδοχή των συναδέλφων και αποτελούν την τελευταία επιλογή τους;

Συνεπώς, «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» επιστρέφεται ως απαράδεκτο στους ίδιους, που η μόνη σοβαρή ενασχόλησή τους με τον ΕΛΤΑ είναι να μετρούν τα χιλιόμετρα Αθήνα-Πελασγία με επιστροφή, μετατρέποντας αυτήν την επιχειρησιακή τους αδυναμία σε προτέρημα με το δήθεν αθώο επιχείρημα «εμείς είμαστε συνδικαλιστές και δεν ασχολούμαστε με την επιχείρηση». «Πλανώνται πλάνην οικτρά».

Εμείς θα είμαστε εδώ, θα είμαστε παρόντες, θα παρακολουθούμε την πορεία του ΕΛΤΑ, θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι διαχρονικά προς το συμφέρον της επιχείρησης και δεν διαμορφώνονται ανάλογα με την πολιτική προέλευση της εκάστοτε Διοίκησης και θα παρεμβαίνουμε, καταφεύγοντας όταν χρειάζεται στη συμπαράσταση αυτών που είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι, δηλαδή ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής της χώρας που θέλουν να απολαμβάνουν την ποιοτική εξυπηρέτηση ενός σύγχρονου Ταχυδρομείου.

 

Φιλικά τους συνιστούμε να κάνουν μια επιφανειακή έστω αυτοκριτική και μια επιβεβαίωση της εικόνας τους στον καθρέπτη, αντί να κατηγορούν χυδαία και απροκάλυπτα τους εργαζόμενους που τους διατηρούν στο περιθώριο γιατί στην περίπτωσή τους δεν ισχύει ούτε το ότι «στραβός είναι ο γιαλός», ούτε ότι «στραβά αρμενίζουν». Απλά έχουν φτάσει στον… πάτο της θάλασσας.

 

Επίσης, ενημερώνουμε τη Διοίκηση, που έχει αναλάβει εργολαβικά την «ανατροφή» τους, ότι η περίοδος ανοχής που έχουν δείξει γενναιόδωρα οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο μας εξαντλήθηκε.

 

Ας αναλάβουν ΟΛΟΙ τις ευθύνες τους.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή

 

 

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

          ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ          ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ