ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2015

         ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2015

Μια σειρά θεμάτων παραμένουν ανοιχτά λόγω και των εκλογών αλλά θα πρέπει να βρεθεί λύση εντός τους έτους αφού τα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα στο ασφαλιστικό εξακολουθούν να αποτελούν μείζον ζήτημα και μετά την αφαίμαξη των συντάξεων.
Με την παρατήρηση πως καθημερινά υπάρχουν πολλές πηγές που αναφέρονται στο ασφαλιστικό γενικά, σας υπενθυμίζουμε πως οι ρυθμίσεις που αφορούν τα ειδικά ταμεία (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), δεν είναι όλες ίδιες που ισχύουν στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Κατόπιν τούτου, πρέπει να εστιάζετε την προσοχή σας σε μέτρα και διατάξεις που αναφέρονται  στα ειδικά ταμεία και ΔΕΚΟ γενικότερα, εκτός των ασφαλισμένων μετά την 1/1/1993 που ανήκουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η ενημέρωσή μας περιορίζεται κυρίως ή μόνο σε ότι αφορά τους συναδέλφους εργαζόμενους στα ΕΛ-ΤΑ και ασφαλισμένους στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ή ΙΚΑ μετά το 1993.
Την ίδια στιγμή που προωθούνται ή εκκρεμούν οι διάφορες αλλαγές, εφαρμόζονται από 1/1/2015 όλες οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και σας αφορούν όπως είναι οι παρακάτω που αναλύονται βέβαια και σε προηγούμενη περίοδο και ανάλογα κείμενα βρίσκετε στην ενότητα Συνταξιοδοτικό ή Ασφαλιστικό της ΠΟΣΤ.

1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης.
Η διάταξη αυτή παγώνει μετά από ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου που πρέπει να γίνει με νόμο.

Με βάση παλαιότερο ν. 3863/10, από 1/1/2015 εφαρμόζεται ένα νέο μεικτό σύστημα ως εξής:
Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 υπολογίζονται με τον παλαιό τρόπο.
Τα χρόνια από 1/1/2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα και το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.
Η βασική σύνταξη έχει διαμορφωθεί στα 360€ με αναλογία για τα έτη μετά το 2011 ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από το ύψος του μισθού και όλα τα έτη ασφάλισης.

Διευκρινίζουμε εδώ πως το νέο σύστημα αφορά μόνο όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά.
Όσοι όμως έχουν κατοχυρωμένα/θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 31/12/2014 δεν θίγονται από το νέο τρόπο υπολογισμού και η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν.


2. Μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000€ (από 13.000 – 20.000) θα έχουν φέτος μία οριακή αύξηση στο εισόδημά τους από 40 έως 60€….

3. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης.

Είναι γνωστό πως με το ν.3029/2002, στα ειδικά ταμεία, το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη από το 2008 και μετά, μειώνεται κατά 1% για κάθε έτος από το 2008 και μετά και από το 80% του τελευταίου μισθού που εξακολουθεί να ισχύει όμως για τα έτη μέχρι 31/12/2007, θα πάει στο 70% στην ολοκλήρωσή του το 2017, υπολογιζόμενο βέβαια στο μέσο όρο μισθών της τελευταίας 5ετίας και το ποσοστό του έτους αποχώρησης και μόνο για τα έτη από 1/1/2008 και μετά. 

3. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις όπως ισχύει από το νόμο.
Καταργείται από το 2015 και μετά όμως κάθε μείωση των επικουρικών που προκύπτει από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματοςμετά από ε
ξαγγελία της κυβέρνησης.

Απλό αλλά επώδυνο μέτρο, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιο ταμείο έχει έλλειμμα θα περικόπτονται οι συντάξεις.

Έτσι μετά τις μειώσεις από τους νόμους που έφεραν την επικουρική σύνταξη σχεδόν στη μέση, την τελευταία μείωση από 1/7/2014 κατά 5,2%, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων μειώσεων με δεδομένες τις μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων και αν δεν αξιοποιηθούν νέοι πόροι για τα επικουρικά ταμεία που είναι ενταγμένα στο ΕΤΕΑ όπως είναι και το δικό μας επικουρικό το ΤΕΑΠ – ΕΛ-ΤΑ.


4.  Όρια ηλικίας.

Τα όρια ηλικίας παραμένουν και ισχύουν ακόμα όπως έχουν διαμορφωθεί και με τον τελευταίο  ν.4093/2012 για όσους έχουν θεμελιώσει/κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31/12/2012 ή τις γενικές διατάξεις για όσους συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις από 1/1/2013 και μετά.

Εάν αλλάξει κάτι και σύμφωνα με διάφορα σενάρια που είδαμε τελευταία, θα ενημερωθείτε άμεσα αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι προς το χειρότερο από αυτά που ισχύουν.
5.Ασφαλιστικό βιογραφικό.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταγραφεί όλος ο ασφαλιστικός βίος των 5,3 εκατ. ασφαλισμένων ενώ ήδη για το διάστημα από το 1994 μέχρι τώρα μπορούν να ενημερωθούν ηλεκτρονικά όλοι οι ασφαλισμένοι πόσα ένσημα έχουν μέσω του www atlas.gov μέσω του taxis με τους κωδικούς τους και σταδιακά ελπίζουμε τι σύνταξη θα πάρουν.
Το ίδιο θα ακολουθήσει και για τα επικουρικά ταμεία.
 
Oι δικοί μας συνάδελφοι εργαζόμενοι μπορούν να μάθουν και σήμερα τι σύνταξη θα πάρουν ανατρέχοντας σε ανάλογη προηγούμενη ενημέρωση και εφαρμογή που έχουμε στη Γραμματεία ασφαλιστικού της Π.Ο.Σ.Τ. μέσω email.

 

6. Δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής σύνταξης.

Μέσω της δημιουργίας του ενιαίου κέντρου απονομής σύνταξης με τη στελέχωσή του από το προσωπικό όλων των ταμείων, ο στόχος είναι να επιταχυνθεί επιτέλους η διαδικασία απονομής της σύνταξης για όλα τα ταμεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαδοχική ασφάλιση.

7. Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.
Εκκρεμεί η προγραμματισμένη ενοποίηση των περισσότερων ταμείων σε ένα υπέρ ταμείο – ΙΚΑ με χωριστούς λογαριασμούς για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Το δικό μας ταμείο - πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ- έχει ήδη ενταχθεί από το 2008 για την κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και από το 2012 η επικουρική στο ΕΤΕΑ.

Αυτές είναι γενικά οι ρυθμίσεις που ισχύουν από φέτος στο ταμείο μας σύμφωνα με παλαιότερες διατάξεις ενώ για όποιες αλλαγές αναμένονται και γίνουν, μετά τις πολιτικές εξελίξεις, θα δούμε τι θα γίνει και εφόσον αλλάξει κάτι θα ενημερωθείτε έγκαιρα.
Για κάθε άλλο θέμα εξειδικευμένο ή γενικό, μπορείτε να το πληροφορείστε όπως πάντα αναζητώντας το ανάλογο θέμα στο κεφάλαιο συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό στο site της Π.Ο.Σ.Τ.