Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη «Στοά του Βιβλίου», στις 11 Νοεμβρίου 2014, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Β. Παπανικολάου με τίτλο «Βιβλιογραφικό Χρονολόγιο Εικονογραφημένο Αγίου Κοσμά του Αιτωλού». Συμβολή στη βιβλιογραφία του, με αφορμή τη συμπλήρωση 300 χρόνων από τη γέννησή του στο Μεγαδένδρο Θέρμου Αιτωλοακρνανίας (1714-2014).

Η οργάνωση και η παρουσίαση έγινε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και το Σύλλογο των Εν Αθήναις Θερμίων Τριχωνίδας «Θέρμιος Απόλλων».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή 15λεπτου ντοκυμαντέρ σχετικά με τη ζωή και την εποχή που έζησε ο Άγιος Κοσμάς.

Χαιρετισμό απήυφθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Αθήναις Θερμίων Τριχωνίδας «Θέρμιος Απόλλων» κα Αντιγόνη Παπαλέξη-Σίμου.

Μίλησαν ο Απόστολος Νικολαϊδης, καθηγητής Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γεώργιος Σαγώνας, μαθηματικός

και ο Γιάννης Β. Καρύτσας, γενικός γραμματέας της ΑΙ.ΠΟ.Ε., συγγραφέας και δοκιμιογράφος, που αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά του βιβλίου, τις καινοτομίες και το περιεχόμενό του.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας κ. Γιώργος  Β Παπανικολάου με την αποφώνησή του και τις ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, ο βουλευτής κ. Θάνος Μωραΐτης, ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός, οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Δελημήτσος, Δημήτρης Σταμάτης και Θανάσης Δημητρακόπουλος πρώην πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Ο δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας Σπύρος, η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγήτρια κα Καραμαλέγκου Ελένη, η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Έρη Σταυροπούλου, η καθηγήτρια του τμήματος Σλαβικών Σπουδών κα Ελένη Στεργιοπούλου, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κλεομένης Κουτσούκης, ο πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Αγάθος, ο στρατηγός και συγγραφέας κ. Νικόλαος Παραλίκας, ο εφέτης Αλέκος Σάββας, η ποιήτρια Γιαννοπούλου Έλλη,ο ποιητής Σωκράτης Μελλισαράτος, οι Εκδότες της ‘’Αιτωλοακαρνανικής’’, κ. Χρυσόστομος Πατούλας, και ‘Αιτωλοακαρνανικός Τύπος’’κ. Ζαπατιώτης  Ηλίας, ο Μπάμπης  Βασιλόπουλος  από τον  ‘’Ορθόδοξο Τύπο’’κ. α.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, ο γενικός γραμματέας κ. Ηλίας Μπακέλλας καθώς και μέλη της εκτελεστικής, πρόεδροι σωματείων, συλλόγων, ερευνητές  καθώς και συμπολίτες μας, που τίμησαν τον Άγιο Κοσμά και την εκδήλωση.

Από τα ΕΛ.ΤΑ. παρών ήταν ο γενικός διευθυντής υποστηρικτικών λειτουργιών κ. Γιάννης Βαβουγιός.

Στο βιβλίο καταγράφονται 489 εκδόσεις και τεκμήρια από το 1814 έως το 2014. Αποτελεί μία ερευνητική προσπάθεια εικονογραφημένης καταγραφής όλων των βιβλίων που εκδόθηκαν την παραπάνω περίοδο με θέμα τον Άγιο Κοσμά, τη ζωή και το έργο του.

Στο χώρο της εκδήλωσης παράλληλα πραγματοποιήθηκε και 2ήμερη έκθεση των βιβλίων της συλλογής του συγγραφέα, που αφορούσαν τις αυτοτελείς εκδόσεις, τις επανεκδόσεις, τα συνθεματικά, τα ξενόγλωσσα και τα περιοδικά που αναφέρονται στο βίο και το έργο του Αγίου Κοσμά.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται και στο κανάλι ΑΧΕΛΩΟΣ TV που κάλυψε την εκδήλωση.

 

Φωτογραφικό Υλικό