ΝΕΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ - ΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ - ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ- ΠΟΙΩΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
Μόλις πρίν λίγες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει από την στήλη της ΠΟΣΤ για τις συζητούμενες και τις προς τα έξω διαρροές για νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό από 1/1/2015 μετά από την ψήφισή τους το φθινόπωρο.

 
Δεν έχουν όμως τέλος οι διαρροές και στον τύπο για αλλαγές ΣΟΚ για τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι όλων των κλάδων να βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση. Κι ενώ περί τον Σεπτέμβρη πρόκειται να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ένα κομμάτι της έχει ήδη διαρρεύσει στις εφημερίδες και έχει φέρει για πολλοστή φορά τους ασφαλισμένους σε πανικό.
Πιστεύουμε πάντως πως δεν θα ανατραπούν ξανά όρια ηλικίας τώρα για πολοούς λόγους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, παύει να υπάρχει η έννοια της κατοχύρωσης δικαιώματος, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.
ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (<<δηλαδή να κλειδώσουν>>) με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.
Δηλαδή έχου το απαιτούμενο όριο ηλικίας και αναμένουν να συμπλήρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ή έχουν τα έτη ασφάλισης και αναμένουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας όπου απαιτείται.
Όσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τίποτα απολύτως να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Έχουν "κλειδώσει" τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.
Διευκρινίζεται ότι ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ υφίσταται, όταν ο σφαλισμένος/η συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του.
Το θεμελιωμένο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλσιμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εργάζεται.(εγκ.27937/1797/21/11/2012 γ.γ.κ.α.).
Όσοι όμως είχαν και έχουν απλά κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου, χωρίς να έχουν συμπληρωμένο το ηλικιακό όριο που ορίζει ο Νόμος για κάθε περίπτωση και κατηγορία συνταξιοδότησης, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να επηρεαστούν σε 2 επίπεδα:
Και ως προς το ηλικιακό όριο, το οποίο μπορεί να αυξηθεί έως και αρκετά έτη από τα ισχύοντα, και ως προς την ύψος της μείωσης της πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς συζητείται το penalty για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να αυξηθεί και ως προς το ετήσιο ποσοστό και ως προς το συνολικό ποσοστό (αυτή τη στιγμή το penalty είναι στο 6%, για κάθε έτος που ο ασφαλισμένος απέχει κατά τη συνταξιοδότησή του από το όριο της πλήρους και συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% στο ποσό της σύνταξης).
Αυτά όμως πρός το παρόν είναι σενάρια και διαρροές και όχι επίσημη τοποθέτηση αλλά όπου υπάρχει καπνός...
Ο αρμόδιος Υουργός πάντως διέψευσε ότι υπάρχει θέμα αλλαγών των ορίων ηλικίας.
Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 δε θα γίνει πιθανόν άμεσα, -εάν γίνει τελικά- αλλά μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, ενώ οι νομοθετικές αλλαγές θα έχουν έναρξη ισχύος την 1.1.2015.
Εάν ισχύσουν τα παραπάνω, δυστυχώς θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι ασφαλισμένοι που θίγονται από τα νέα μέτρα.Οι θιγόμενες ομάδες είναι πολλές, με κυριότερες τους γονείς ανηλίκων (δημόσιο), μητέρες ανηλίκων στις ΔΕΚΟ, εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, τρίτεκνους, ένστολους, εργαζόμενους στα οικοδομικά, και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (επικινδυνότητα εργασίας, βλαβερές συνέπειες στην υγεία) έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από τα 62.

Αφενός κάποιοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρωμένο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, θα αναμένουν τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου, χωρίς εργασία και χωρίς εισοδήματα για αρκετά χρόνια ακόμα, χωρίς την παραμικρή δική τους ευθύνη, έχοντας κάνει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό με βάση τους νόμους του κράτους, ενός κράτους που κάθε 18 μήνες "μεταρρυθμίζει" το Ασφαλιστικό.
Αφετέρου πολλοί άλλοι ασφαλισμένοι, με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο για πρόωρη/μειωμένη σύνταξη, θα εξωθηθούν από τις εξελίξεις να οδηγηθούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, με ποσά πολύ μικρότερα συγκριτικά με αυτά που υπολόγιζαν, εάν έβγαιναν σε πλήρη σύνταξη.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, να περιμένουν τις τελικές ρυθμίσεις και να ενημερώνονται από τους επίσημους φορείς για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
Άλλωστε όσοι έχουν θεμελιωμένα διακιώματα δεν έχουν τίποτε να φοβούνται γιατί δεν θίγονται, όσο για τους υπόλοιπους που έχουν μόνο κατοχυρώσει αν αλλάξει κάτι και δεν μπορούν να το διαφοροποήσουν με πλασματικά χρόνια ειναι εγκλωβισμένοι και χρειάζεται ψυχραιμία και τώρα και όταν έρθουν οι νέες ρυθμίσεις που δεν αποκλείεται να περάσουν όχι όπως τα διαρρέουν αλλά με ηπιότερο τρόπο.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο της ΠΟΣΤ, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των συναδέλφων μας ασφαλισμένων.