Επιστολή διαμαρτυρίας Σωματείου Ταχυδρομικών Κυκλάδων για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


841 00  ΣΥΡΟΣ

Τηλ.6978093269

Σύρος 04 Απριλίου 2022


ΑΡ.ΠΡΩΤ.01

ΠΡΟΣ:

  • Δ/ντα Σύμβουλο ΕΛ.ΤΑ
  • Γενικό Δ/ντή ΕΛ.ΤΑ
  • ΠΕΡΙΦ.Δ/ΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ & ΝΗΣΩΝ
  • ΠΟΣΤ
  • ΚΑΤ/ΤΑ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΤ/ΤΩΝ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι  της Διοίκησης,

όπως είχαμε αναφερθεί και στο προηγούμενο έγγραφο του σωματείου μας (Α.Π. 07/23-07-2021) μετά την εθελουσία έξοδο των έμπειρων συναδέλφων που αποτελούσαν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού που υπηρετούσε στα καταστήματα του ΕΛ.ΤΑ στο νομό Κυκλάδων, τα αδιέξοδα σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των κατ/των μεγαλώνουν. Οι εναπομείναντες συνάδελφοι δίνοντας ότι έχουν ή μάλλον ότι έχει απομείνει σε κουράγιο , υπαλληλική υπευθυνότητα, ευθιξία ή ακόμα και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας (αναφερόμαστε σε συναδέλφους που ενώ χρειάζεται να κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας δεν το πράττουν για να υποστηρίξουν την απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος που εργάζονται) έχουν εξαντληθεί….

Καλούμε την διοίκηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό λειτουργίας των καταστημάτων με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα και να δει επιτέλους τους συναδέλφους πρώτης γραμμής που στηρίζουν τα ΕΛ.ΤΑ σε όλη τη μακρόχρονη πορεία τους όχι μόνο σαν αριθμούς αλλά και ως ανθρώπους με οικογένειες, με ανάγκες , με όρια αντοχής και υπομονής.

Όπως υπολειτουργούν σήμερα τα καταστήματα μας αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε τον οργανισμό ούτε τους εργαζόμενους τους. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και φαντάζουν αξεπέραστα σε ένα νομό που ενώ είναι η «βαριά βιομηχανία» των ΕΛ.ΤΑ- ειδικά το καλοκαίρι από τα καταστήματα μας προέρχονται τα περισσότερα έσοδα .Κατ/τα όπως η ΜΥΚΟΝΟΣ, η ΠΑΡΟΣ, η ΝΑΞΟΣ , η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ , η ΣΥΡΟΣ και άλλα πολλά βουλιάζουν από πελάτες που όμως έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη προσωπικού ή με τους ανεκπαίδευτους συναδέλφους που δυστυχώς εκθέτουν τον οργανισμό και τους εαυτούς τους.

Δεν μπορούν κύριοι της Διοίκησης μονοπρόσωπα γραφεία να λειτουργούν με ενοικιαζόμενους υπαλλήλους που δεν διαθέτουν ούτε την εμπειρία ούτε  την εκπαίδευση να εξυπηρετήσουν καταστήματα με τρομερή ένταση εργασίας . Και καθώς τα εν λόγω γραφεία έχουν πάρα πολλά αντικείμενα, τα  θέματα που προκύπτουν είναι αδιανόητα και πολλές φορές επικίνδυνα.  Η λύση πιστεύουμε είναι τουλάχιστον γι’ αυτά τα μονοπρόσωπα γραφεία, η στελέχωση από μονίμους υπαλλήλους με τουλάχιστον την βασική εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργίας τους.

Ο νομός Κυκλάδων διαθέτει 23 καταστήματα και λειτουργεί με 43 μόνιμους υπαλλήλους ακριβώς με τους μισούς πριν την εθελουσία. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, ενόψει καλοκαιριού, προσλήψεων  συμβασιούχων για την κάλυψη και αντικατάσταση όταν προκύπτουν αναρρωτικές όπως covid ή και κανονικές άδειες είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα καταστήματα αυτά καθαυτά όσο και για το προσωπικό που τα στελεχώνει καθόσον καθιστούναξιοπρεπείς  τις συνθήκες εργασίας.

Ο χρόνος για την εκπαίδευση των συμβασιούχων δεν αρκεί. Ο νομός έχει ιδιαιτερότητες όπως η δυσκολία στις μετακινήσεις υπαλλήλων  μεταξύ των γραφείων (κάλυψη αδειών).

Η κάλυψη αναγκών έπρεπε να είχε ξεκινήσει εχθές ώστε να υπάρχει χρόνος για εκπαίδευση και προσαρμογή . Οι ιδιαιτερότητες των γραφείων του νομού είναι πολλές και διόλου ευκαταφρόνητες ενδεικτικά αναφέρουμε τις συγκοινωνίες , τη μορφολογία του εδάφους την ελλιπή οδαρίθμηση τις συνωνυμίες που όλα αυτά μαζί καθιστούν την διανομή ως ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου που δεν θεωρούν την εργασία τους μόνιμη να αποχωρούν οικειοθελώς για να εργαστούν κάπου άλλου με καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας. Οι άδειες , κανονικές ή ασθενείας, δεν μπορούν να καλυφθούν  - ιδιαίτερα στα μονοπρόσωπα – με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλο νησί. Καθώς η μετακίνηση συναδέλφου σημαίνει το απόλυτο «ξεσπίτωμα» αφού σε μας δεν υπάρχει η δυνατότητα που υπάρχει στην ηπειρωτική Ελλάδα της μετακίνησης με όχημα ή άλλο μέσο μεταφοράς άμεσα . Η μετακίνηση ακόμα και στο διπλανό νησί μπορεί να σημαίνει ημέρες αναμονής του πλοίου ή και μετακίνηση μέσω Πειραιά.

Γραφεία που δεν διαθέτουν πρακτορεία ταχυμεταφορών και εξυπηρετούν αντικείμενα ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ στην καλύτερη των περιπτώσεων επιδίδουν τα αντικείμενα αυτά σε πολλά μέρη μία φορά την εβδομάδα , όταν υπάρχει η απαίτηση για ταχυμεταφορά.

Αυτά είναι κάποια από τα πολλάπροβλήματα που προκύπτουν στα γραφεία του νομού λόγω της υποστελέχωσης . υπάρχει αδυναμία τόσο στη διανομή όσο και στην συναλλαγή να λειτουργήσει εύρυθμα . υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας ενόψει της θερινής περιόδου και απαιτείται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των γραφείων και ίσως και διάλυση αυτών.

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας απέναντι στην ιστορία του οργανισμού και στους εργαζόμενους του. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για ενίσχυση των γραφείων ΣΗΜΕΡΑ. Δηλώνουμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στη διάλυση των γραφείων , στη διάλυση των ζωών των συναδέλφων και των οικογενειών τους  με μετακινήσεις .

Αναθεωρείστε το κατάπτυστο αυτό οργανόγραμμα και δώστε την ενίσχυση που χρειάζονται τα γραφεία του νομού επιτρέποντας παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπής εργασία για όλους τους συναδέλφους αφού όπως καλά γνωρίζετε  αυτό είναι το βασικό  στοιχείο της ανάπτυξης του οργανισμού.

Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η κατρακύλα του οργανισμού γιατί απλά,

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΜΟΥΚΟΣ                                         ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΣΟΥΖΟΓΛΟΥ