Η ΠΟΣΤ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ A.C.S

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ A.C.S. Α.Ε.Ε.

ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 6 – ΑΘΗΝΑ

ΜΕΛΟΣ Ο.Ι.Υ.Ε. – Ε.Κ.Α.

Α.Α. 18274 ΕΙΔ. 4686/3/3/92 Αθήνα 4/6/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι,

Η εταιρεία A.C.S. Α.Ε.Ε., ιδιοκτησίας κατά 99 % του αντιπροέδρου του Σ.Ε.Β. κυρίου Θεόδωρου Φέσσα, αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των επιχειρήσεων ιδιωτικής ταχυδρόμησης της ευρύτερης ταχυδρομικής αγοράς στην χώρα μας.

Στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης κατά του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας και των σχεδιασμών για την πλήρη κατάργηση του συνδικαλισμού και κυρίως των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αρνείται πεισματικά εδώ και δύο χρόνια την απευθείας υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τα αρμόδια σωματεία εργαζομένων που εδρεύουν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Η τακτική της αυτή δεν σχετίζεται με οικονομικά προβλήματα ή με άξια λόγου πτώση εργασιών, καθώς η εταιρία την τελευταία διετία, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει σημαντικά κερδοφόρα και μάλιστα με αισθητή αύξηση των καθαρών κερδών της από 1.606.000 € το 2010 σε 2.736.000€ στο 2011, δηλαδή με αύξηση κερδών 1.130.000 € μέσα στην κρίση!

Επιλέγει την απαξίωση των θεσμών, σε γενικότερα αλλά και σε επιμέρους θέματα, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα τις πραγματικές διαθέσεις της για τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Έχει παραπέμψει στα δικαστήρια την εφετειακή διαιτητική απόφαση 3-Εφ/2010 του Ο.ΜΕ.Δ. χωρίς να καταβάλει ποτέ τα προβλεπόμενα σε αυτήν για τους εργαζόμενους!

Στην συνέχεια, παρά την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε τα επιχειρησιακά σωματεία μας, η εταιρία προχώρησε σε έφεση και συνεχίζει να μην μας καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά!

Ταυτόχρονα με πιέσεις, ασήμαντες αφορμές αλλά και με πρόσθετα ποσά μπόνους πέραν των αποζημιώσεων τους, έχει οδηγήσει μέσα στην διετία σε μείωση προσωπικού 45 εργαζομένων!

Από τις αρχές του 2012 και έως τα τέλη του Απρίλη η μείωση του προσωπικού έφτασε ήδη στα 15 άτομα! Θορυβηθήκαμε και κινητοποιηθήκαμε, όμως φρένο στις αντιδράσεις μας έβαζε η σύμφωνη γνώμη των απολυόμενων συναδέλφων που κυρίως επιτεύχθηκε με την οικονομική πριμοδότηση της απομάκρυνσής τους. Με δεδομένη την συνολική κατάσταση προχωρήσαμε την 1η Απριλίου αλλά και την 1η Μάη σε γενικές συνελεύσεις, όπου και αποφασίστηκε η κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση απόλυσης συναδέλφου που δεν το επιθυμεί στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Όπως τελικά αποδείχθηκε, από τις αρχές Μαΐου η εταιρεία επιχειρεί με πιέσεις συναδέλφων την αποδοχή της μείωσης του ωραρίου τους, επικαλούμενη τάχα οικονομοτεχνικούς λόγους, χωρίς βέβαια να έχει ενημερώσει γι’ αυτούς το σωματείο, γιατί βέβαια δεν υπάρχουν πραγματικά τέτοιοι λόγοι.

Τελικά στις 11/5/2012 απείλησε με απόλυση συνάδελφο εάν δεν δεχόταν την μείωση της απασχόλησης του από 8ώρος σε 4ώρος με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών του!

Το σωματείο μας και ο συνάδελφος καταγγείλαμε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας την εκβιαστική και αδιέξοδη πρόταση της εταιρείας και ορίστηκε ημερομηνία συνάντησης για την επίλυση του θέματος στις 18 Ιουνίου.

Στις 24/5/2012 η εταιρεία, γράφοντας στα παλιά της παπούτσια τους θεσμούς, απέλυσε τον συνάδελφο θέλοντας να σπείρει τρομοκρατία και ανασφάλεια στους εργαζόμενους αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος για την αναγκαιότητα μείωσης των μισθών προσπαθώντας να μας εγκλωβίσει στο δίλλημα – μόδα της εποχής: «ή απολύσεις ή μειώσεις»

Ξεκάθαρα πλέον φαίνεται πως επιλέγει τις απολύσεις επιδιώκοντας να παραπέμπουν σε ατομικές υποθέσεις αλλά έχοντας κύριο στόχο της την μείωση ή ακόμη και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Καταγγέλλουμε τις μεθόδους της εταιρείας που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό στυγνών σκοπιμοτήτων που δεν σχετίζονται με πραγματική οικονομική δυσκολία.

Μέσα στην σημερινή συγκυρία ο λόγος που η εταιρεία A.C.S. πιέζει σε μειώσεις προσωπικού, φτάνοντας ακόμη και σε ωμές απολύσεις, είναι για να αυξήσει τα κέρδη της!!! Ταυτόχρονα δε, χρησιμοποιεί τις απολύσεις ξεκάθαρα για να πετύχει και μαζικές μειώσεις αποδοχών μέσω της συλλογικής σύμβασης εργασίας ή και ακόμη την πλήρη κατάργηση της.

Καταγγέλλουμε αυτήν την απαράδεκτη και κυνική τακτική της εταιρείας και την προσπάθεια της να αποκομίσει τα μέγιστα οικονομικά οφέλη πατώντας επί πτωμάτων εκμεταλλευόμενη το κλίμα κρίσης και δυσκολιών που η άρχουσα τάξη έφερε στον τόπο μας.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων μας, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και εφόσον δεν αλλάξει στάση η επιχείρηση θα τις εξαγγείλουμε στο επόμενο διάστημα με αιτήματα:

* Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.

* Την επέκταση της ισχύουσας Ε.Σ.Σ.Ε. έως και το 2014 και την υπογραφή πρόσθετης ρήτρας διασφάλισης των θέσεων εργασίας όλου του προσωπικού της εταιρείας αλλά και διατήρησης του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της με προσλήψεις. Σε περίπτωση δε ανόδου των εργασιών της, δέσμευση με ρήτρα ποσοστιαίας διασύνδεσης νέων επιπλέον προσλήψεων.

Καλούμε όλους τους (συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς) φορείς:

* Να καταγγείλουν στους χώρους τους και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία, το χτυπητό παράδειγμα αισχροκέρδειας εταιρειών που δεν σέβονται, ενώ μπορούν, την ανθρώπινη ζωή και τις αυτονόητες ανάγκες της. * Να κατακλείσουν τις επόμενες ημέρες το e-mail: kentriki.gramatia@acscourier.gr και το fax 210-8190261 της επιχείρησης με έγγραφες καταγγελίες – ανακοινώσεις συμπαράστασης για την αποκατάσταση ειδικά της απόλυσης.

* Να συμμετέχουν αλληλέγγυα, δυναμικά και ενεργά στις κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλουμε εφόσον δεν δώσει λύσεις η επιχείρηση.

Η ACS σήμερα αξιώνει σύντομα να απορροφήσει ένα μέρος (μικρό ή μεγάλο) των εργασιών των ΕΛ.ΤΑ. και να αναλάβει την διεκπεραίωση σε πανελλαδική κλίμακα των ευρύτερων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με το επάγγελμα.

Η κοινωνία, οι συλλογικές οργανώσεις και ειδικότερα ο συνδικαλισμός οφείλει να ορίζει τα πλαίσια τέτοιων αναθέσεων, και να περιορίζει τέτοιες κυνικές και τυχοδιωκτικές νοοτροπίες που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά σε προϊόντα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης και μάλιστα σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του στοιχειώδους δικαιώματος στην εργασία.

Για το Δ.Σ. αγωνιστικά και με τιμή

 

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Παπακώστας

Ο Γενικός Γραμματέας

Θεόδωρος Μπερδές