ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

Συναδέλφισσες, οι

Οι νέες έννοιες, 1ο και 2ο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, Εφαρμοστικοί νόμοι, Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας, Μετενέργεια, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς, το Συνδικάτο μας, έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, ή ότι έχουμε πάρει διαζύγιο με τη λογική μας.
Η Ομοσπονδία μας μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των επιθέσεων και των ανατροπών, πιστή στις αρχές της, βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την προστασία, την προάσπιση και την περιφρούρηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των κατακτήσεων μας. 

 

Η υπευθυνότητα με την οποία η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, στην δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία που βιώνουμε, προέχει οποιουδήποτε φόβου, ανησυχίας και πίεσης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σε ότι έχει να κάνει με τα σενάρια που κυκλοφορούν περί της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η πραγματικότητα είναι η εξής.
Μετά τη λήξη της διετούς Συλλογικής Σύμβασης 2008-2009, η ΠΟΣΤ κατέθεσε, αρχές Γενάρη του 2010, το νέο της διεκδικητικό πλαίσιο.
Στη συνέχεια μεσολαβούν τα γνωστά γεγονότα στο χώρο της Ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα νέα πολιτικο-οικονομικά και εργασιακά δεδομένα, στις 27-12-2010, καταλήξαμε με την Διοίκηση σε Κοινή Συμφωνία, που δεσμεύει εφεξής τον εργοδότη στην εφαρμογή όλων των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Η συμφωνία αυτή και σε σχέση με το Νόμο 4046/2012, έχει ημερομηνία λήξης στις 27-12-2013.

Άρα εμείς έχουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν μας αφορά η καταληκτική ημερομηνία 14-5-2012, όπου, σύμφωνα με τον Νόμο 4046/2011 και την ερμηνευτική εγκύκλιο 4601/304/12-3-12 του Υπουργείου Εργασίας, έπρεπε να έχουν υπογράψει οι κλάδοι εκείνοι, των οποίων οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν λήξει μέχρι τις 14-2-2012.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Παρόλο που υπάρχει περιθώριο για την Σ.Σ.Ε μέχρι τις 27-12-2013, εμείς εγκαίρως έχουμε ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με την Διοίκηση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι Συλλογικές διαπραγματεύσεις και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποτελούν προϊόν συνεχών και επίπονων διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα και επικυρώνονται με τις αποφάσεις των οργάνων της Π.Ο.Σ.Τ και της Διοίκησης.
Με ανακοινώσεις μας θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα για κάθε εξέλιξη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το αύριο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.
Είμαστε σε εγρήγορση.
Με σύνεση, υπευθυνότητα σοβαρότητα και επιχειρήματα προχωράμε στην προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους , ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να οδηγηθούμε στις σωστές αποφάσεις και στο καλύτερο για τους εργαζόμενους αποτέλεσμα.

 

Προτεραιότητά μας πάντα παραμένει η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις που μόνο αυτές εγγυώνται τις κατακτήσεις που καταργήθηκαν απο την ουσιαστική κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούν στις ατομικές συμβάσεις και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων που οικοδομήθιηκαν εδώ και δύο αιώνες μέσα απο τους αγώνες των εργαζόμενων.

Τελειώνοντας, σας ενημερώνουμε, ότι την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι επαφές μας με τη Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για το θέμα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και εκτιμούμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη.