ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ


                                                                         

 ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ             28 - 3 - 2012                                                                                        

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ο πάροχος των καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας και επιπλέον προσφέρουν υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος. Με τον πρόσφατο νόμο για την απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς, έχουν την υποχρέωση αυτή τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο δίκτυο που υποστηρίζεται κύρια από ανθρώπους και λιγότερο από τεχνολογία και αποτελείται από 800 καταστήματα, 800 ταχυδρομικά πρακτορεία, 800 αγροτικούς ταχυδρόμους, 3.500 αστικούς ταχυδρόμους, 10 κομβικά κέντρα και μεγάλο στόλο οχημάτων για τις διαβιβάσεις του.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν αυξημένες ανάγκες σε έκτακτο προσωπικό (περίπου 2.500 το χρόνο) λόγω ιδιαιτεροτήτων του έργου, αλλά και λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού (ο τελευταίος διαγωνισμός έγινε το 2005 για κάλυψη αναγκών του έτους 2003).

Από το 1994 μέχρι σήμερα στα ΕΛΤΑ, ούτε μία πρόσληψη εποχικού υπαλλήλου, πολύ δε περισσότερο μόνιμου προσωπικού, δεν έχει γίνει εκτός Α Σ Ε Π.

Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ. Υ. Α.) για την έγκριση των αναγκαίων προσλήψεων εποχικού προσωπικού στα ΕΛΤΑ για το έτος 2012 (μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2011) είναι μία αυτονόητη και επιβεβλημένη κυβερνητική πράξη.

Όμως από προχθές και μετά την ανακοίνωση – καταγγελία ! ! ! του εκπροσώπου τύπου της Ν. Δ. ζούμε το θέατρο του παραλόγου.

Εμπλέκει για καθαρά προεκλογικούς λόγους τα ΕΛΤΑ και τα διασύρει χωρίς λόγο και αιτία για «δήθεν» παράνομες προσλήψεις. Δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο ο εκπρόσωπος τύπου της Ν. Δ. να ρωτήσει τον αρμόδιο Υπουργό (που ανήκει και στο χώρο του) για την αναγκαιότητα και το είδος των προσλήψεων αυτών και έτσι αυθαίρετα, βάφτισε τον ετήσιο προγραμματισμό εποχικού προσωπικού, προεκλογικό και ρουσφετολογικό.

Αν τα πράγματα έκλειναν με τα παραπάνω λίγο το κακό. Η φαρσοκωμωδία όμως για να κλείσει έπρεπε να έχει και θύματα. Η ανακοίνωση του Υπουργού για πάγωμα και αναστολή των προσλήψεων έχουν ως θύμα τον έλληνα πολίτη, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τους εργαζόμενους, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός των καθημερινών αναγκών της επιχείρησης και τον αυξημένο όγκο δουλειάς.(λόγω της εορταστικής και της προεκλογικής περιόδου που συμπίπτουν).

Τώρα αν ο στόχος τους ήταν τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη αδιαφορώντας για τις παρενέργειες αυτής της καταγγελίας θα πρέπει σίγουρα ν’ απολογηθούν στο σύνολο των ελλήνων πολιτών και ειδικότερα στους συνταξιούχους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους κατοίκους των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας, οι οποίοι στο επόμενο χρονικό διάστημα και κύρια στην εορταστική περίοδο, θα μείνουν χωρίς ταχυδρόμο και σε κάθε περίπτωση με υποβαθμισμένη κάλυψη της εξυπηρέτησης βασικών αγαθών και υπηρεσιών που εξασφαλίζουν από την παρουσία των ΕΛΤΑ.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ν’ αφήσουν τον ΕΛΤΑ και την εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού, μακριά από τις πολιτικές τους σκοπιμότητες.

Η Π. Ο. Σ. Τ. και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό κάθε προσπάθεια, από όπου και αν αυτή προέρχεται, υποβάθμισης της εξυπηρέτησής τους.

Ο Έλληνας πολίτης δικαιούται να απολαμβάνει αναβαθμισμένες και σύγχρονες υπηρεσίες.

Πρέπει να γίνει συνείδηση το αυτονόητο, ότι το κοινωνικό πρόσωπο και η παρουσία του κράτους στην Ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στην περιφέρεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη εδώ και 185 χρόνια με τη λειτουργία και την παρουσία των Ελληνικών Ταχυδρομείων.