Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Τ.Τ.

 

Αγαπητοί δημοσιογράφοι, εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΟΣΤ και των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία στη Συνέντευξη Τύπου, που οργανώσαμε από κοινού με τους συναδέλφους Ταμιευτηριακούς.
Στην δύσκολη   συγκυρία που ζούμε έχετε αναλάβει το επίπονο έργο της αντικειμενικής ενημέρωσης του Ελληνικού λαού, για το τι πραγματικά κρύβουν τα Μνημόνια με τα οποία έχει ΥΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ η χώρα , το εργασιακό ,οικονομικό και κοινωνικό μέλλον όλων μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Εν μια νυκτί και με συνοπτικές διαδικασίες πωλούνται τα πάντα. Η Ελλάδα έχει καταντήσει μια τεράστια  shopping list  από την οποία δεν λείπει καμία παραγωγική πηγή της χώρας, καμία εταιρεία, κανένας Οργανισμός του κράτους που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνική ευημερία του τόπου. Όλα πωλούνται.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ, Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Λιμάνια κ.λ.π.
Αυτή είναι μια πολιτική, άκρατου νεοφιλελευθερισμού, που εξυπηρετεί μόνο τους καιροσκόπους και αυτούς που θέλουν να πλουτίσουν σε βάρος του λαού μας.
Ξεπουλώντας τον Δημόσιο πλούτο της χώρας, διαλύεται ο κοινωνικός της ιστός, εξατμίζεται το εισόδημα των εργαζομένων και διογκώνεται η ανεργία.
Καταργούνται και ακυρώνονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα και δημοκρατικά κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, και οδηγείται ο λαός και η χώρα στο περιθώριο και την υποβάθμιση.
Κανένας όμως δεν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί όλα αυτά έγιναν με την εργασία, το υστέρημα , τη φορολογία και την υπεραξία του κόσμου της εργασίας. 
Είναι η περιουσία του λαού μας. Δεν εξουσιοδοτήσαμε κανέναν για να την πουλήσει. Μόνο για να την διαχειριστεί σωστά. Δεν ψηφίσαμε Κτηματομεσίτες αλλά χρηστούς διαχειριστές της Περιουσίας του Λαού μας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται, κατά τις επιταγές της Τρόικας, η Κυβέρνηση προωθεί την πώληση του 39% του Ταχυδρομείου, του 100% των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και την πώληση του 100% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ως εκ τούτου την εκποίηση του 10% του μεριδίου των ΕΛΤΑ στο Τ.Τ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν διαπραγματεύεται και δεν θα δεχτεί καμιά αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ταχυδρομείου, των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Για εμάς το μείζον ζήτημα είναι η ανάπτυξη αυτών των Δημόσιων Οργανισμών και όχι το ξεπούλημα τους.
Η διαφαινόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την πώληση του 39% του Ταχυδρομείου είναι έγκλημα κατά του αρχαιότερου Δημόσιου Οργανισμού, της ιστορίας του και της προσφοράς του στον Ελληνικό λαό για δύο περίπου αιώνες.
Ακόμη και στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παραμένουν υγιή και κερδοφόρα, χάρις στις προσπάθειες των εργαζομένων του και μόνο αυτών. Και μπορούν να παραμείνουν εργαλεία ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Ο ΕΛΤΑ διαχρονικά  δεν επιβαρύνει τον πολίτη και το κράτος και η πώληση του δεν θα λύσει κανένα οικονομικό πρόβλημα.
Γι αυτό διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση:
Ο ΕΛΤΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα γι’ εμάς έχει να κάνει με τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ.
Οι Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ δεν είναι μια ανεξάρτητη και αποκομμένη από το Ταχυδρομείο υπηρεσία, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και βιωσιμότητας του.
Είναι το μέλλον του Ταχυδρομείου.
Από την άλλη, κάθε πενταετία οι Ταχυμεταφορές βρίσκονται στο στόχαστρο διαφόρων συμφερόντων. Έχουν φαγωθεί να τις πάρουν και να αποκόψουν το Ταχυδρομείο από τις Ταχυμεταφορές, όπως τη δεκαετία του ΄90 προσπάθησαν να αποκόψουν τον ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία.
Αποτρέψαμε μέχρι τώρα αυτή τη εξέλιξη και δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση, ότι και τα ΕΛΤΑ στη χώρα μας θα έχουν Ταχυμεταφορές.
Οι εργαζόμενοι δεν εκχωρούμε , δεν χαρίζουμε το σήμα του ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών, τη φήμη, την ιστορία και την εμπιστοσύνη των πολιτών με κανένα τίμημα και κανένα αντάλλαγμα.
Η εκχώρηση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ σε ποσοστό 100% είναι βόμβα στα θεμέλια του Ταχυδρομείου.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελούσε πάντα τον κουμπαρά του Έλληνα πολίτη, του μικροκαταθέτη, και του συνταξιούχου.
Στο Τ.Τ εμπιστεύονταν και εμπιστεύονται το κομπόδεμα τους οι Έλληνες για τις δύσκολες ώρες.
Στο Τ.Τ άνοιγαν και ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό μέσω του Ταχυδρόμου των ΕΛΤΑ , οι παππούδες και οι γιαγιάδες για τα εγγόνια τους.
Το Ταχυδρομείο και το Τ.Τ. από την ίδρυση τους προσφέρουν καθολικές και φθηνές χρηματοοικονομικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Πολιτικές εκποίησης και ξεπουλήματος δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τις υπηρεσίες που σήμερα προσφέρονται και μάλιστα με χαμηλό κόστος.
Πριν από 4 χρόνια μας υποχρέωσαν να αγοράσουμε το 10% των μετοχών λαμβάνοντας δάνειο 225 εκατ. Ευρω. Σήμερα χρωστάμε ακόμη ως ΕΛΤΑ τα 100 εκατ. Από την ενδεχόμενη πώληση του 10% και τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής θα εισπράξουν 80 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη χρεοκοπία.
Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Τ.Τ. και η πώληση του 10% της συμμετοχής του ΕΛΤΑ είναι πράξη αυτοκτονίας.
 
Η ΠΟΣΤ και το Σωματείο εργαζομένων στο Τ.Τ. επισημαίνουμε τους κινδύνους, δηλώνουμε την αντίθεση μας και την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε αυτές τις πολιτικές.
Παράλληλα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας με άξονες:
- Το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των δύο Οργανισμών.
- Την προώθηση προϊόντων λιανικής τραπεζικής μέσα από το δίκτυο των δύο Οργανισμών, αποτελώντας έτσι την εναλλακτική λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα, με προϊόντα χαμηλού κόστους, προσιτά στον κάθε Έλληνα πολίτη με φιλική και επαγγελματική εξυπηρέτηση.
- Την παροχή χρηματοοικονομικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες της χώρας και στο τελευταίο χωριό της Επικράτειας, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Κοινωνική προσφορά σε μεγάλα έργα υποδομής και στήριξη της Ελληνικής οικονομίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε  αγωνιστική ετοιμότητα. Δεν διαπραγματευόμαστε καμιά αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ταχυδρομείου, των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και του Τ.Τ.
Δεν διαπραγματευόμαστε την πώληση του 10%. του μεριδίου των ΕΛΤΑ στο Τ.Τ.
Αγωνιζόμαστε από κοινού με τους εργαζόμενους του Τ.Τ.
- Για την ανάπτυξη του Δημόσιου Ταχυδρομείου, των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και του Τ.Τ.
- Να εφαρμοστούν πολιτικές ανάπτυξης για όλο τον όμιλο του ΕΛΤΑ που θα διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
- Για τη δημιουργία με βάση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, του Δημόσιου Τραπεζικού πυλώνα για τη θωράκιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.
 
Κυρίες και Κύριοι,
Το Ταχυδρομείο, οι Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ και ο Τ.Τ είναι:
Άρρηκτα συνδεδεμένα στο χρόνο,
Άρρηκτα συνδεδεμένα με την Κοινωνία,
Άρρηκτα συνδεδεμένα με την Οικονομία της Ελληνικής Περιφέρειας.
183χρόνια Ιστορίας και προσφοράς το ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ,
109 χρόνια ιστορίας το Τ.Τ.
Αυτές οι υπηρεσίες, πολύτιμες για τον Τόπο πάνε μαζί για πάνω από έναν αιώνα . Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί για το καλό των Πολιτών  και τον 21ο αιώνα.
 
ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ 
ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΤΟΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΜΕ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
 
Σας Ευχαριστώ που στηρίζετε τους αγώνες των εργαζομένων.