Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΛΕ - ΦΟΝΕΥΕΙ ΤΑ ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
13 Μαρτίου 2020
 
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΛΕ - ΦΟΝΕΥΕΙ ΤΑ ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
 

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ μέσω τηλεφωνικής τηλεδιάσκεψης για να αποφασίσει την κατακρεούργηση των ΕΛΤΑ και των εργαζόμενων. Αρχικά η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη 12/03, με φυσική παρουσία όλων των μελών. Η απόφαση για πραγματοποίηση της συνεδρίασης σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης λήφθηκε από τη Διοίκηση αμέσως μετά το επίσημο αίτημα της Ομοσπονδίας για παράσταση στη συνεδρίαση λόγω των πολύ σημαντικών θεμάτων και των αρνητικών και αμφιβόλου νομιμότητας και σκοπιμότητας εισηγήσεων τους. Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό.
 
Επέλεξαν να αποφύγουν τους εργαζόμενους και να κρυφτούν σε άγνωστα μέρη και πίσω από τις απρόσωπες τηλεφωνικές γραμμές για να πάρουν κομβικής σημασίας αποφάσεις. Για να κλείσουν το ΚΕΚ ΕΛΤΑ και για να πετσοκόψουν την αποζημίωση των απερχόμενων συναδέλφων στις 15.000 €. Αυτή τη μέρα διάλεξαν επίσης για το συμβολικό κλείσιμο του καταστήματος ενέργειας που λειτουργούσε στο ισόγειο της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Απελλού.
 
Αποθρασυμένοι και αλαζόνες δε λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των πράξεων τους στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους, ούτε αντιλαμβάνονται μάλλον τις συλλογικές και προσωπικές αστικές και ποινικές ευθύνες που αναλαμβάνουν.
 
Προ λίγων ωρών έστειλαν στους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ των ΕΛΤΑ τις τεχνικές οδηγίες που περιγράφουν τη διαδικασία πραγματοποίησης της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου μέσω τηλεφωνικής τηλεδιάσκεψης. Η πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρεία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει είναι «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ»!

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΤΑ είχαν εξ αρχής εκφράσει την απόλυτη αντίθεση τους στην πρόθεση των Διοικούντων για συνεδρίαση εξ αποστάσεως για  τόσο σοβαρά θέματα. Είχε ζητηθεί εγκαίρως να γίνει οπωσδήποτε δια ζώσης συνεδρίαση με παράσταση της Ομοσπονδίας, ή να γίνει αναβολή της εισήγησης των πιο σοβαρών θεμάτων, που αφορούν βασικές δομές του Ομίλου και εργασιακά - μισθολογικά ζητήματα που καθορίζονται από ΣΣΕ. Η επίκληση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού για μια συνεδρίαση 9-10 ατόμων σε άνετο και απόλυτα ελεγχόμενο χώρο, που έγινε από την Διοίκηση, δεν αντέχει σε κριτική και σε καμία περίπτωση δε μπορούσε να αποτελέσει για εμάς σοβαρό επιχείρημα.
 
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούσαν τη μεταφορά της σημερινής μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασης για την ερχόμενη εβδομάδα με δια ζώσης συνεδρίαση, ή τουλάχιστον την απόσυρση των θεμάτων που αφορούν το ΚΕΚ ΕΛΤΑ και την αποζημίωση.
Το απόλυτα δικαιολογημένο και εύλογο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων παραβλέφθηκε πλήρως και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μέσω τηλεφώνου, δηλαδή με την πλέον πρόχειρη και αντιλειτουργική επιλογή. Η αδικαιολόγητη αυτή απόφασή και η εμμονή σε αυτή, εκτός από αρνητικές υποθέσεις για τη σκοπιμότητά της, προκαλεί πολύ σοβαρά ζητήματα.
Καταρχάς, απαξιώνεται η ίδια η υπόσταση του ΔΣ και του κάθε μέλους ξεχωριστά. Δεύτερο, υποβαθμίζεται η δεδομένη τεράστια σημασία που έχουν τα θέματα της συνεδρίασης για το μέλλον του Ομίλου και των εργαζομένων σε αυτόν. Τρίτο, μπαίνουν σημαντικά εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή και παρακολούθηση της συνεδρίασης από τα μέλη και επομένως, περιορίζεται η δυνατότητα διαλόγου και ολοκληρωμένης και άμεσης τοποθέτησης. Τέταρτο, διακινδυνεύεται η ματαίωση, ή ακόμα και η ακυρότητα της συνεδρίασης και των κρίσιμων αποφάσεών της, δεδομένου ότι οποιοδήποτε τεχνολογικό πρόβλημα, που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, θα βάλει ζητήματα νομιμότητας της διαδικασίας. Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα τους βαρύνει προσωπικά.
 
Ειδικά για το θέμα της αποζημίωσης τους επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά και τους προειδοποιούμε και την ύστατη ώρα: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο συνδέεται με τον βιοπορισμό, τον οικονομικό προγραμματισμό και τους εύλογους υπολογισμούς χιλιάδων υπαλλήλων του Οργανισμού.
 
Η καταβολή της αποζημίωσης ίσχυσε στον Οργανισμό ανεπιφύλακτα, αδιαλείπτως και σε πνεύμα συναίνεσης ήδη από τη δεκαετία του 70. Εφαρμόσθηκε μάλιστα απαρεγκλίτως και ανεπιφυλάκτως και από την παρούσα διοίκηση του Οργανισμού έως σήμερα. Καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η χορήγηση της παροχής επαναλαμβανόταν σταθερά και ομοιόμορφα, ήταν δε δεδομένη η βούληση του Οργανισμού να διατηρηθεί η παροχή στο διηνεκές, των δε εργαζομένων να την αποδέχονται.
 
Ξαφνικά, βασιζόμενη στην από 4.2.2020 γνωμοδότηση του καθηγητού κου Λεβέντη που η ίδια παράγγειλε, η Διοίκηση ισχυρίζεται ότι οι επίμαχοι όροι των ΣΣΕ που ρυθμίζουν το ζήτημα της αποζημίωσης των αποχωρούντων υπαλλήλων δεν επιφέρουν έννομα αποτελέσματα.
 
Όμως, ο ίδιος καθηγητής με την από 12/12/2012 γνωμοδότησή του είχε υποστηρίξει ακριβώς τα αντίθετα. Τα αντίθετα έχει υποστηρίξει και ο καθηγητής Τραυλός – Τζανετάτος σε σχετική και πλήρως εμπεριστατωμένη μελέτη του.
 
Παράλληλα, η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων σαφώς δέχεται ότι σχετικοί όροι είναι απολύτως σύννομοι στο μέτρο που μπορούν να θεωρηθούν ως κίνητρα εθελούσιας αποχώρησης των εργαζομένων.
 
Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο όταν πρόκειται για έναν Οργανισμό, όπως ο ΕΛΤΑ, που λειτουργεί σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό και απελευθερωμένο περιβάλλον και με σειρά νομοθετικών διατάξεων έχει εξέλθει του δημοσίου τομέα.  
 
Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω νομικά επιχειρήματα, αυτό που στην περίπτωσή μας συμβαίνει είναι πραγματικά εξωφρενικό. Επιλέγεται αυθαίρετα και με αναδρομική ισχύ, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων και χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση και συμφωνία των εργαζομένων, ένα χρονικό σημείο με βάση το οποίο θα κρίνεται αν οι εργαζόμενοι δικαιούνται ή μη της συμφωνηθείσας αποζημίωσης.
 
Πρόκειται για προφανή διάκριση που καταλήγει σε αδικαιολόγητη δυσμενή μεταχείριση εργαζομένων του Οργανισμού. Η διάκριση αυτή και η αδικαιολόγητη δυσμενής μεταχείριση των εργαζομένων είναι ηθικά επιλήψιμη, νομικά προβληματική και πολιτικά ανεπίτρεπτη, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και εύλογες υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση και ασύμμετρη πληροφόρηση συγκεκριμένων εργαζομένων σε βάρος συναδέλφων τους.   
 
Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρούμενη αυτή μεθόδευση - μονομερής κατάργηση των όρων των ΣΣΕ πάσχει και για το λόγο ότι δεν προβλέπει τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων. Η θέσπιση μεταβατικών διατάξεων που διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση από ένα καθεστώς σε ένα άλλο δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί μόνο κατάκτηση του πολιτισμού μας αλλά και προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και αρμονικής συμβίωσης εργοδοτών και εργαζομένων.
 
Με αυτό ως δεδομένο και προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη και διασάλευση της εργασιακής ειρήνης, τους καλέσαμε να αποσύρουν έστω και την τελευταία ώρα το θέμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική θα μας βρει απέναντι τους. Και το δίκιο είναι όλο με το μέρος μας.
 
Αναλόγως ζητήσαμε την απόσυρση και του θέματος κατάργησης του ΚΕΚ ΕΛΤΑ και τη ματαίωση κάθε ενέργειας που περιορίζει τη δραστηριότητα των ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πράξεις τους οδηγούν τον Οργανισμό σε περιπέτειες. Τους δηλώνουμε ότι τελικά θα βρεθούν οι ίδιοι σε μεγάλες περιπέτειες.
 
Ελπίζουμε για το καλό ΟΛΩΝ να εισακουστούμε έστω και τώρα. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Τ.

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                     
 
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ                                 ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ