ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ - 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Συνεδρίασε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με θέματα:
 
-         Ενημέρωση
-         Τρέχουσες εξελίξεις
-         Λοιπά θέματα
-         Αποφάσεις
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, έγινε η τοποθέτηση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και η συμπλήρωση των μελών του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ.
 
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους και περιμένουμε να επιδείξουν τη βούληση να διαχειριστούν τα δύσκολα και χρονίζοντα θέματα που αφορούν το Ταχυδρομείο και τα οποία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
 
Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανησυχούν και εκφράζουν την αγωνία τους για τον κατήφορο του Δημόσιου Ταχυδρομείου, το κύρος του οποίου έχει τρωθεί, όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω της ανεπάρκειας, της κακοδιαχείρισης και της συντονισμένης προσπάθειας κατασυκοφάντησης και απαξίωσης του Οργανισμού και των εργαζομένων.
 
Χρειάζεται σχεδιασμός, ρεαλιστικότητα και λύσεις, μέσα από θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις, που πρέπει να παρθούν άμεσα, δεν έχουμε την πολυτέλεια αναμονής.
 
Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε θέσεις και προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και πιστεύουμε πως η συμβολή μας θα είναι καθοριστική προς την κατεύθυνση να κρατήσουμε όρθιο αυτόν τον Δημόσιο Οργανισμό.
 
Βασικός στόχος για εμάς είναι η βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ, μέσα από ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα δημιουργεί τις απαιτούμενες συνθήκες για τη μελλοντική ανάπτυξη τους.
 
Προς την κατεύθυνση αυτήν, απαιτείται άμεσα ένας σύγχρονος Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 5ετίας για τον Οργανισμό που θα έχει βασικούς άξονες:
 
-         Την ενσωμάτωση της θυγατρικής εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ στη μητρική εταιρεία.
 
Η ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για το μέλλον του Οργανισμού.
 
Μέσω αυτής της ενέργειας θα ενταχθεί στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει τόσο για την ανάπτυξη του Οργανισμού, όσο και για την οικονομική, ποιοτική και καθολική εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, όπου και αν κατοικούν.
 
Στην εποχή μάλιστα της πλήρους απελευθερωμένης ταχυδρομικής αγοράς και της ραγδαίας αναδυόμενης αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ανάγκη της ενσωμάτωσης αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον μας.
 
Ταχυδρομείο και Ταχυμεταφορές ταυτίζονται, εκεί είναι η προοπτική μας.
 
-         Εκσυγχρονισμός Ταχυδρομείου
 
Φλέγον ζήτημα για τα Ε΄ΛΤΑ είναι οι επενδύσεις.
 
Ο Οργανισμός χρειάζεται άμεσα επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ταχυδρομικής αγοράς και η διέξοδος στην παρούσα φάση μπορεί να δοθεί μέσω της επιχορήγησης με Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
 
Δικαιούμαστε την χρηματοδότηση από την ΕΕ και είναι ένα ζήτημα που μπορεί να εκμεταλλευτεί η παρούσα Κυβέρνηση.
 
Συνάδελφοι, είναι πρωτεύουσας σημασίας η συγχρηματοδότηση των έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, τόσο για τη μελλοντική πορεία του Οργανισμού, όσο και για τη παροχή σύγχρονων και καλύτερων παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες της χώρας.
 
Υπάρχουν όμως και άλλα φλέγοντα και χρονίζοντα θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.
 
Πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα εξ αυτών, το οποίο έχει οδηγήσει την επιχείρηση στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας, είναι η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας του Οργανισμού, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών του Δημοσίου και της ασυνέπειας του κράτους στην καταβολή του κόστους των Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), παρόλο ότι, η υποχρέωση αυτή του Ελληνικού Δημοσίου καθορίζεται από το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Στα 203 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απαίτηση των ΕΛΤΑ, συμπεριλαμβανομένου και το 2019, για το κόστος των Κ.Υ. και στα 30 εκατ. ευρώ για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του Οργανισμού.
 
Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί συνάδελφοι και στο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού.
 
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως επιχείρηση είναι το αυτό της έλλειψης προσωπικού, λόγω της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για 10 χρόνια σχεδόν και των πολλών συνταξιοδοτήσεων.
 
Πάγια θέση μας είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 
Όσον αφορά τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, επιβάλλεται για πολλούς λόγους, να δοθεί η δυνατότητα, να παίρνονται οι αποφάσεις για τις προσλήψεις αυτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με βάσει τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης και στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Είναι αναγκαιότητα να καταλάβουν όλοι ότι, το Ταχυδρομείο είναι ένας Οργανισμός με δυναμική, με προοπτική, με ζωή, με μέλλον.
 
Ο στόχος ο δικός μας είναι η διάσωση του Ταχυδρομείου και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ανάπτυξη.
 
Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και να δρομολογήσουν εξελίξεις για να βγει ο Οργανισμός από το τέλμα.
 
Εμείς από την πλευρά μας, με ομοθυμία και υπευθυνότητα, θα συνδράμουμε και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του Οργανισμού.