8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Με άρωμα γυναίκας η σημερινή μέρα – η 8 του Μάρτη – η παγκόσμια μέρα της γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στη μνήμη των αγώνων των γυναικών για τα δικαιώματα τους.

Η ιστορία καταγράφει ότι, η μέρα αυτή έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1857, ήταν 8 του Μάρτη στη Νέα Υόρκη, όταν οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ντυμένες στα λευκά, ζητώντας ίση αμοιβή με τους άνδρες και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα, αλλά ο δρόμος είχε ανοίξει.
 
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, οι γυναικείοι αγώνες έφεραν δικαιώματα και κατακτήσεις, άλλαξαν το ρόλο και το λόγο της γυναίκας στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά ακόμη και σήμερα ούτε σε αυτές τις χώρες η γυναίκα δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα, στις δε χώρες του τρίτου κόσμου η θέση της μέσα στην κοινωνία είναι τραγική.
 
Αυτό καταγράφεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο του 2018 στη Γενεύη με τίτλο  “The Global Gender Gap Report 2018”.
 
Η έκθεση καταγράφει τα στοιχεία ισότητας των δύο φύλων σε 149 χώρες, εστιάζοντας στους βασικούς τομείς: οικονομία, εκπαίδευση, υγεία και πολιτική.
 
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα και με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, το φυλετικό χάσμα παγκοσμίως δεν προβλέπεται να κλείσει στα επόμενα 108 χρόνια!!!, ενώ αναμένεται να χρειαστούν 202 χρόνια!!!! για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων.
Θλιβερού αριθμοί, τραγική πραγματικότητα!!!!!
 
Για όλα αυτά λοιπόν που κατέγραψε η ιστορία για όλα αυτά που εξακολουθούν να συμβαίνουν σήμερα η 8 του Μάρτη είναι σημείο αναφοράς, είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα για την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων.
 
Αφιερωμένη λοιπόν αυτή η μέρα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου «γνωστές» και «άγνωστες», στο διάβα της ιστορίας, στο χθες και στο σήμερα, που πάνω τους γράφτηκε και γράφεται η ιστορία του κόσμου.
 
Χρόνια πολλά.

Φωτογραφικό Υλικό