ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28-9-2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28-9-2009

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Από το 2004 ο ΕΛΤΑ βρίσκεται σε διωγμό από την Κυβερνητική πολιτική.  Η προσπάθεια για το ξεπούλημα του, η  συρρίκνωση του Πανελλαδικού  δικτύου, η κλοπή και η εκχώρηση έργου του ΕΛΤΑ σε φίλους και κουμπάρους, η επιχείρηση εγκλωβισμού του στα χρηματιστηριακά παιχνίδια των κερδοσκόπων, η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, η τεράστια έλλειψη προσωπικού και η αντιμετώπιση του Δημόσιου Ταχυδρομείου ως κομματικό λάφυρο, ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Σήμερα, έπειτα από πέντε χαμένα χρόνια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι το κόστος των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής, η κατάσταση του ΕΛΤΑ όπως καταγράφεται από τα οικονομικά αποτελέσματα είναι απογοητευτική.

Με απόκλιση 25,8 εκατομμυρίων € από τον προϋπολογισμό, ο ΕΛΤΑ καταγράφει σήμερα για το 7μηνο του 2009, έλλειμμα 20,1 εκ. €.

Η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα Ταχυδρομείο που ήταν σε τροχιά ανάπτυξης με αυξανόμενα ετήσια κερδοφορία, με Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο που διασφάλιζε τη βιωσιμότητα και την προοπτική του ΕΛΤΑ. Παρέλαβε ένα Ταχυδρομείο με 26 εκ. € ετήσια κέρδη, με αποθεματικά δεκάδων εκατομμυρίων, με συνεχώς βελτιούμενη ποιότητα και δυναμική ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Σήμερα ο ΕΛΤΑ θύμα της νεοφιλελεύθερης Κυβερνητικής πολιτικής είναι και πάλι στη δίνη των ελλειμμάτων, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχει χάσει ευκαιρίες, έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα Ταχυδρομείο που οι εργαζόμενοι αποτελούσαν το βασικό μοχλό λειτουργίας και ανάπτυξης, ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του και για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών. Στον ΕΛΤΑ οι εργασιακές σχέσεις, το Θεσμικό Πλαίσιο, ο ΓΚΠ και οι Συλλογικές Συμβάσεις διασφάλιζαν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων ενώ υποστήριζαν την αναπτυξιακή προοπτική του Δημόσιου Ταχυδρομείου.

Σήμερα με τις αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, με τους νόμους 3385 και 3429, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση των κατακτήσεων τους. Η έλλειψη προσωπικού, η συνεχής προσπάθεια προσλήψεων με τη διαδικασία της συνέντευξης και τον διαχωρισμό των εργαζομένων, έχει δημιουργήσει απαράδεκτες καταστάσεις σε κάθε υπηρεσιακή λειτουργία.
 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Με τους αγώνες μας αποτρέψαμε τα χειρότερα:
• Το κλείσιμο του Ταχυδρομείου.
• Το Ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ.
• Τη συρρίκνωση του Πανελλαδικού μας Δικτύου.
• Την κλοπή Ταχυδρομικού έργου.
• Την εκχώρηση της διακίνησης της αλληλογραφίας του Δημοσίου.
• Την εφαρμογή στον ΕΛΤΑ του Νόμου 3429.
• Την αποδόμηση και καταστρατήγηση του Θεσμικού Πλαισίου, του ΓΚΠ και των ΣΣΕ.
• Τις ρουσφετολογικές προσλήψεις.
• Το διαχωρισμό των Εργαζομένων.


Με τους αγώνες μας :
• Διεκδικήσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια σε όλα τα κενά και σε όλους τους κλάδους.
• Με τη δυναμική που αναπτύχθηκε υπογράψαμε Συλλογικές Συμβάσεις κόντρα στην πολιτική σκληρής λιτότητας.
• Αποτρέψαμε τις προσπάθειες για οποιασδήποτε μορφής δίωξης είτε μέσω δυσμενών μεταθέσεων είτε με την προσπάθεια «κρίσης» των συναδέλφων που καθημερινά δίνουν τη μάχη την πρώτη γραμμή για την ομαλή λειτουργία του ΕΛΤΑ.
• Υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ και των Εργαζομένων.
• Αποκαλύψαμε τις πολιτικές και τους κρυφούς σχεδιασμούς που υπονόμευαν το Δημόσιο Ταχυδρομείο.

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, η Κυβέρνηση με αλαζονεία, φαρισαϊσμό και αυταρχικότητα προσπάθησε μέσα από την οικονομική αφαίμαξη του Ταχυδρομείου και την κομματική εκμετάλλευση, με προεξάρχοντα τον «ορισμένου χρόνου» Διευθύνοντα Σύμβουλο, να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κομματικά οφέλη.

Αδιαφόρησε πλήρως για τη ζημιά που προκαλούν στον ΕΛΤΑ οι αποφάσεις της και με απροσχημάτιστο τρόπο ξεκίνησε μια βιομηχανία προσλήψεων συμβούλων και «συνεργατών» που δεν έχει τέλος.
Με παράνομες διαδικασίες προσέλαβαν δικηγόρους στον ΕΛΤΑ και τις θυγατρικές τους.
Με φανφάρες και φιέστες πληρωμένες από τα ταμεία του ΕΛΤΑ τόσο ο αρμόδιος Υπουργός όσο και ο «Διευθύνων Σύμβουλος» υποστήριζαν τις κομματικές τους υποψηφιότητες.
Ποσά που ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί έχουν σπαταληθεί σε κομματικές φιέστες.
Αποφάσεις για χορηγίες και ενισχύσεις σωματείων είναι συνεχές φαινόμενο.
Άγνωστο ποσό έχει δαπανηθεί σε επιλεγμένες «Διαφημιστικές» καταχωρήσεις.
Με θράσος και αδιαφορία για τις νομικές συνέπειες αποφάσισαν έπειτα από την ανακοίνωση των εκλογών σειρά μεταθέσεων, εκτιμώντας ότι οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομείο εγκλωβίζονται και γίνονται εύκολα θύματα στις ρουσφετολογικές ίντριγκες.
Κατασπατάλησαν τα αποθεματικά του ΕΛΤΑ και δεν διεκδίκησαν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο για ποσά που ξεπερνούν τα 90 εκ €.
 
Τα πεπραγμένα της Διοίκησης είναι βέβαιο ότι θα εξεταστούν από τη δικαιοσύνη, όπως είναι βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι στον ΕΛΤΑ αντιλαμβανόμενοι το κόστος που προκάλεσαν στο Ταχυδρομείο θα αποδώσουν τις ευθύνες όπου και όπως πρέπει.
  

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Τα προβλήματα του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα της «διεθνούς κρίσης» αλλά της Κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτή η πολιτική δεν ωραιοποιείται ούτε μπορεί να γίνει ανεκτή.
Όσοι προσπαθούν επώνυμα ή ανώνυμα να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να σπιλώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και την Ομοσπονδία, έχουν πλέον αποκαλυφθεί και λαμβάνουν τα επίχειρα των λόγων και της πολιτικής τους.
Ο παραλογισμός και η παράκρουση έχουν όρια και ανοχή. Οι λασπολόγοι πρέπει να προετοιμάζονται για να λογοδοτήσουν στους εργαζόμενους και τη δικαιοσύνη.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι πολιτικά.
Προέρχονται, πηγάζουν και δημιουργούνται από την κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράστηκε και ασκήθηκε.
Αυτή η πολιτική όταν δεν αλλάζει, τότε με τους αγώνες μας ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Σε αυτή την κατεύθυνση και την περίοδο αυτή που καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε δύσκολο περιβάλλον για να ανταποκριθεί ο ΕΛΤΑ στην υποχρέωση του για τη διανομή του προεκλογικού υλικού, στέλνουμε σε όλους τους εργαζόμενους μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Όσο μεγάλα και αν είναι τα προβλήματα, υπάρχει ελπίδα, σχέδιο και προοπτική.
Όσο οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι δίνουν αγώνες για την υπεράσπιση του Δημόσιου Ταχυδρομείου μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Όσο είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στις αντεργατικές πολιτικές, μπορούμε να διασφαλίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Το μέλλον μας ανήκει
Το Ταχυδρομείο είναι δική μας υπόθεση