ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΑΤ ΤΙ;;; (video)

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Τους τελευταίους μήνες, σε κάθε επικοινωνία μαζί σας, υπογραμμίζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση για τον Οργανισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων και συνεπώς για τη δουλειά μας, τη ζωή μας και τις οικογένειές μας.

Δύσκολες στιγμές έχουμε αντιμετωπίσει και παλιότερα, τόσο στο κοντινό όσο και στο μακρινό παρελθόν, ιδιαίτερα βεβαίως τα χρόνια της παρούσας ακόμα οικονομικής κρίσης. Όμως, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, σήμερα βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν αποκλείεται πλέον κανένα σενάριο, ούτε και το χειρότερο που μπορούμε να σκεφτούμε.

Στη σφοδρή καταιγίδα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια και με σκληρό αγώνα κατορθώνουμε να στεκόμαστε ακόμα όρθιοι όλοι μαζί, ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας. Καθοριστικός και μοιραίος. Αναφερόμαστε στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και τα πεπραγμένα της το χρόνο που έχει το τιμόνι της Επιχείρησης.

Για να είμαστε δίκαιοι και σαφείς, επαναλαμβάνουμε, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, ότι δεν αναφερόμαστε στην Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ως φυσικά πρόσωπα, για τα οποία ουδεμία αμφιβολία έχουμε για την ακεραιότητα και εντιμότητά τους. Η κριτική μας αφορά στην πολιτική που εφαρμόζουν στα ΕΛΤΑ και την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα.

Για τις πράξεις και τις παραλήψεις της Διοίκησης έχουμε πει και γράψει από την πρώτη στιγμή πάρα πολλά, που ο κάθε ένας από εσάς αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει. Αναφερόμαστε στην απουσία σχεδίου, τα πλήγματα στα δίκτυα καταστημάτων και διανομής, το πάρτι του ανταγωνισμού, την Καθολική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ, τα διαβατήρια, τον ΕΟΠΥΥ, την πρόκληση ηθικής και δεοντολογικής παρακμής σε κάθε επίπεδο του Οργανισμού με την αναξιοκρατία και τη διαρκή προσπάθεια εκμαυλισμού των συναδέλφων και τέλος, την ώθηση των ΕΛΤΑ στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο σημείο που φαντάζει αδύνατο να υπάρξει σωτηρία και βιωσιμότητα.

Ποιος θα φανταζόταν, αρχές του έτους, ότι η νέα Διοίκηση που τοποθετήθηκε από μια Κυβέρνηση με κορμό ένα αυτοαποκαλούμενο αριστερό κόμμα θα μετέρχονταν πολιτικές και μεθόδους που μπορούν χωρίς κανένα ενδοιασμό να χαρακτηριστούν νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές. Νεοφιλελεύθερες για την υπονόμευση του Δημόσιου Ταχυδρομείου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού και αυταρχικές για την αντιπαλότητα απέναντι στους εργαζομένους και την άρνηση κάθε διαβούλευσης με αυτούς, ακόμα και αυτής που είναι υποχρεωμένοι θεσμικά να κάνουν.

Έχουμε μάθει να είμαστε αγωνιστές και να κερδίζουμε μάχες για το όφελος της Επιχείρησης και των εργαζομένων. Ποτέ δεν τα παρατάμε και δε θα το κάνουμε ούτε και τώρα. Ωστόσο, αυτά που έλαβαν χώρα την Παρασκευή στο κεντρικό κτήριο Διοίκησης των ΕΛΤΑ δεν έχουν ξανασυμβεί ΠΟΤΕ και έρχονται ως επιστέγασμα όλων όσων έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες και έχουμε αναδείξει με κάθε τρόπο. Για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις.

Το χρονικό: Πρώτη Φορά Αστυνομία στα ΕΛΤΑ

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 15:00, αποφράδα μέρα για τα ΕΛΤΑ, είχε συγκληθεί σε συνεδρίαση το Δ.Σ. της Εταιρείας. Το γεγονός και μόνο της επιλογής της Παρασκευής για τη συνεδρίαση έβαλε ερωτηματικά αφού κατά κανόνα και κατόπιν κοινής συμφωνίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου όλες οι συνεδριάσεις γινόντουσαν Τετάρτη. Η συνέχεια απέδειξε ότι η επιλογή δεν έγινε τυχαία, αλλά είχε σκοπό, αφενός, να βρει μικρές αντιστάσεις και αντιδράσεις στους σχεδιασμούς λόγω της χαλάρωσης του τέλους της εβδομάδας και, αφετέρου, να «κρέμεται» η απειλή του αυτοφώρου ενόψει Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, ορισμένα θέματα στην ημερήσια διάταξη ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της αυτόκλητης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, τα συμφέροντα της Επιχείρησης και τις ενστάσεις των εργαζομένων, όπως αυτές είχαν επισήμως εκφραστεί τόσο από τους δύο εκπροσώπους τους στο Δ.Σ., όσο και από την Ομοσπονδία μας.

Με σκηνοθετική μαεστρία η Διοίκηση είχε προετοιμάσει το σκηνικό εμπλέκοντας επίσης και όλα τα Διευθυντικά Στελέχη της χώρας, τα οποία κλήθηκαν εσπευσμένα και χωρίς λεπτομέρειες αργά το βράδυ της Πέμπτης για… ενημέρωση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην αίθουσα του ΔΣ. Όπως και έγινε. Λόγω της αρνητικής συγκυρίας, της σοβαρότητας ορισμένων θεμάτων και του συνολικού διακυβεύματος, πολυμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. όταν η συνεδρίαση θα ξεκινούσε αλλά και επ’ ευκαιρίας και τα Διοικητικά Στελέχη που παρευρίσκονταν εκεί.

Η Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος αρνήθηκαν την παρέμβαση και ανέβαλαν για μια ώρα την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ.. Αποχώρησαν στα γραφεία τους καλώντας εις μάτην και τα παρευρισκόμενα Στελέχη να πράξουν το ίδιο. Κανείς όμως δεν τους ακολούθησε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άρχισαν να ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους.

Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά έως ότου κάνει την εμφάνισή της δύναμη της αστυνομίας που αποτελείτο και από άνδρες των ειδικών μονάδων της. Όπως μας πληροφόρησαν είχε ζητηθεί η εκκένωση του κτηρίου και διέρρεαν ότι εκκρεμούσε σχετική μήνυση από τη Διοίκηση κατά όλων των παρευρισκομένων με την απειλή της προσαγωγής στο αυτόφωρο.

Βεβαίως, αυτό δεν πτόησε το φρόνημα κανενός και όλοι παρέμειναν στη θέση τους αναμένοντας την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ.. Αφού πέρασαν αρκετές ώρες απραξίας με τα μέλη του Δ.Σ., τα Στελέχη που είχαν προσκληθεί και τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους να πηγαινοέρχονται στην αίθουσα του ΔΣ, στα ιδιαίτερα γραφεία της Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, στους διαδρόμους και σε άλλους ορόφους του κτηρίου, η γραμματεία του Δ.Σ. κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο γραφείο της Προέδρου για να ενημερωθούν σχετικά με την τύχη της Συνεδρίασης. Τότε, τους ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ ότι το Συμβούλιο έγινε!!!

Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και η Πρόεδρος, κυρία Σταυράκη, αφού είχε επιτελέσει το «καθήκον» της, κάλεσε τις δυνάμεις της αστυνομίας να εκκενώσουν «δημοκρατικά» το κτήριο, όπως και έγινε κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες όλων.

Για εμάς, αλλά και για άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η υποτιθέμενη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε άλλο χώρο από τον προγραμματισμένο, χωρίς να ενημερωθούν όλα τα μέλη του Δ.Σ. και χωρίς την παρουσία της γραμματέως του Δ.Σ. δεν υφίσταται και εάν επιχειρηθεί να επικυρωθεί ή να εφαρμοστεί οποιαδήποτε λαθραία απόφαση θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ακύρωσή της.

Τα γεγονότα αυτά, παρά το ότι δε θα μείνουν χωρίς τις κατάλληλες απαντήσεις, μας θορυβούν πάρα πολύ. Ο Διοικητικός αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται από τον κομματικό μηχανισμό κυβερνητικών στελεχών που «έκατσαν στο σβέρκο» της δύσμοιρης επιχείρησης έρχεται να προστεθεί στις καταδικαστικές για τα ΕΛΤΑ διοικητικές επιδόσεις τους και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Εμείς, ως οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, προχωράμε ήδη σε όλες τις δυνατές νομικές και πολιτικές ενέργειες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να πληρώσουν και με τόκο τη ζημιά που υφίσταται εξ αιτίας τους η Επιχείρηση και να τιμωρηθούν σε όλα τα επίπεδα.

Δεν τίθεται θέμα ότι οι ευθύνες της Προέδρου του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ ως πολιτικού προσώπου και του Διευθύνοντος Συμβούλου ως εκτελεστικού οργάνου είναι μεγάλες. Θα κάνουμε το παν, όσο δύσκολο και αν είναι, για να μη γίνουν οι νεκροθάφτες μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα διότι είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Σ.Τ.

 

           Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

              

            Γιώργος Βασιλόπουλος                               Ηλίας Μπακέλλας

  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.     Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής
Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης
κ. Ν. Παππά

2.     ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

3.     Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε.

4.     Μέλη Δ.Σ. ΕΛΤΑ

5.     Πρόεδρο Δ.Σ. Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε.

 

Φωτογραφικό Υλικό