ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ ότι, όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι.

Μας καλούν σε προσχηματικό διάλογο, τις μέρες του Πάσχα, με μοναδικό θέμα το έργο της διανομής.

Επιλέγουν μόνο το θέμα της αναδιάρθρωσης της διανομής στην Αττική, όταν εμείς, σε όλους τους τόνους, τους έχουμε επανειλημμένα καλέσει να φέρουν πλαίσιο συνολικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ΕΛΤΑ.

Το ίδιο σκηνικό και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.

Η ίδια μεθοδολογία, η ίδια τακτική του αιφνιδιασμού.

Μας καλούν και πάλι μόνο για το θέμα της διανομής,  να προσέλθουμε σε «διάλογο», ορίζοντας ως μέρα συνάντησης την επομένη της αργίας του Αγ. Πνεύματος, την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί.

Παραβλέποντας τον επαίσχυντο τρόπο που χειρίστηκαν τα προσωπικά email  των συναδέλφων, αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς όπως αποδείχθηκε, την ίδια μέρα στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Διοίκησης είχε προαποφασιστεί να μπει το θέμα της διανομής, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ των ΕΛΤΑ.

Το ίδιο έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος και με την πρωτοφανή απόφαση του, με την οποία προχώρησε στην αναστολή της διευρυμένης λειτουργίας δεκάδων ταχυδρομικών καταστημάτων στην Αττική και σε όλη την Χώρα.

Δεν εξαίρεσαι από την απόφαση του, ούτε τα μεγάλα εμπορικά Ταχυδρομικά καταστήματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ούτε καν τα νησιά και μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα, μόνο από τα καταστήματα του Αιγαίου, να έχουμε πτώση εσόδων πλέον του ενός εκατ. ευρώ, μέσα σε τρεις εβδομάδες και τεράστια αύξηση δαπανών από τις αποσπάσεις και μετακινήσεις προσωπικού.

Και δεν παραγνωρίζουμε βεβαίως την υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των τουριστών και των επιχειρήσεων, με μακροχρόνιες συνέπειες στα οικονομικά της εταιρείας, λόγω απώλειας πελατών.

Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, οι θέσεις και οι παρεμβάσεις των εργαζομένων στο Ταχυδρομείο, οι ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας, οδήγησαν αφενός τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ να βγάλει Δελτίο Τύπου στις 10 Ιουνίου, με το οποίο έριξε στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, γιατί ενώ  δεσμευόταν, ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα,, μέχρι σήμερα, τέλη Ιουνίου, έχουν επαναλειτουργήσει μόνο 4 από τα 40 Ταχυδρομικά καταστήματα.

Και αφετέρου ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, να ζητήσει εγγράφως επίσημη ενημέρωση, σε ειδική συνεδρίαση των ΕΛΤΑ με θέμα: «Πορεία και αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ».

Το ίδιο ζήτησε και η Eurobank δια του εκπροσώπου της και η Ομοσπονδία μας, προκειμένου λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, να υπάρχει κοινή ενημέρωση.

Σας παραθέτουμε την επιστολή που αποστείλαμε στην Πρόεδρο των ΕΛΤΑ.

      

                                                                                     Αθήνα, 27/06/2016

                                                                                     Αρ.Πρωτ.:110

Προς: 

Πρόεδρο ΕΛΤΑ

κα ΦΡΟΣΩ  ΣΤΑΥΡΑΚΗ

 

Κυρία Πρόεδρε,

Σε συνέχεια του αιτήματος του ΤΑΙΠΕΔ, που διατυπώθηκε εγγράφως στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, για την ενημέρωσή του σε θέματα που αφορούν τη συνολική λειτουργία του Ταχυδρομείου, καθώς και της επιθυμίας της Eurobank που εκφράστηκε δια του εκπροσώπου της, να συμμετέχει σε αυτήν, παρακαλούμε, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, να προσκαλέσετε και τον Πρόεδρο της ΠΟΣΤ κ. Γιώργο Βασιλόπουλο, προκειμένου όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές (Μέτοχοι, Διοίκηση, Εργαζόμενοι) να έχουν κοινή πληροφόρηση.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ           ΗΛΙΑΣΜΠΑΚΕΛΛΑΣ

 

Προειδοποιούμε τη Διοίκηση ότι, αν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουλίου, δεν επαναλειτουργήσουν όλα τα Ταχυδρομικά καταστήματα που έκλεισαν, θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, στη βάση των ΟΜΟΦΩΝΩΝ αποφάσεων των οργάνων της Ομοσπονδίας (ενημέρωση φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομμάτων, Κοινοβουλίου, απεργιακές κινητοποιήσεις και ενημέρωση των πολιτών, με συνέντευξη Τύπου και ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια).

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής.

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο σε κάθε προσπάθεια που υποθηκεύει το μέλλον του Ταχυδρομείου.

Δεν θα γίνουμε «παρανάλωμα» στο βωμό των κάθε λογής συμφερόντων.

Δεν μπορεί συνάδελφοι, σε καμιά περίπτωση, να γίνει αποδεκτή η πρακτική της σαλαμοποίησης των φλεγόντων προβλημάτων του Οργανισμού και η μεμονωμένη και προσωρινή αντιμετώπιση τους.

Καυτηριάζουμε τέτοιες πρακτικές και δεν πρόκειται επ ουδενί να γίνουμε κομπάρσοι τέτοιων παραστάσεων, δεν μετέχουμε σε προσχηματικούς διαλόγους για να νομιμοποιήσουμε μονομερείς αποφάσεις της Διοίκησης.

Εμείς λέμε ναι στον ουσιαστικό διάλογο και τους ζητάμε να ορίσουν ημερομηνία συνάντησης, στη βάση προτάσεων που είναι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και αφορούν τη συνολική αναδιάρθρωση του ΕΛΤΑ και του δικτύου του.

Εμείς ζητούμε τον ειλικρινή διάλογο, στη βάση της ανάκαμψης και των νέων προοπτικών για το Ταχυδρομείο και δεν τον αποφεύγουμε.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Συνέπεια όλων αυτών των πρακτικών και των πεπραγμένων της Διοίκησης, ήταν να βρουν απέναντι τους, τους πολίτες, τα μέσα ενημέρωσης τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εργαζόμενους Ταχυδρομικούς.

Η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων που εκφράστηκε με αποκλεισμό του παλιού ΚΔΑ και με παράσταση διαμαρτυρίας, στη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου, του ΔΣ των ΕΛΤΑ, από κλιμάκιο της ΠΟΣΤ και το Δ.Σ του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας, ανάγκασαν τη Διοίκηση να αποσύρει το θέμα.

Καλούμε τη Διοίκηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να διαμορφώσουμε, από κοινού, μια νέα επιχειρησιακή δράση, στη βάση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού των ΕΛΤΑ, για να δώσουμε νέες προοπτικές στην οικονομική ανάπτυξη του Οργανισμού.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ