ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΜΈΡΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΊΟΥ Η 9η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ

 Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου καθιερώθηκε το 1969 και γιορτάζεται κάθε χρόνο από όλα τα ταχυδρομεία του κόσμου στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.

Τα μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης ( Universal Postal Union - UPU) επ’ ευκαιρία  της σημερινής μέρας, επισημαίνουν το ζωτικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών τόσο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όσο και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών.

Το ταχυδρομικό δίκτυο παραμένει, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που γνωρίζει η αγορά παγκοσμίως, πυλώνας στρατηγικής και καινοτομίας, κινητήριος δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης

Σήμερα αριθμούν παγκοσμίως 192 Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, που συνθέτουν ένα δίκτυο με περισσότερα από 640.000 ταχυδρομεία και με ανθρώπινο δυναμικό πέντε εκατομμύρια εργαζομένων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν ιδρυτικό μέλος του τεράστιου αυτού παγκόσμιου δικτύου και συνιστούν την μακροβιότερη Ελληνική Εταιρεία που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται αδιάκοπα από την ίδρυσή της, το 1828.

Τα ΕΛΤΑ σήμερα λειτουργούν με 715 ταχυδρομικά καταστήματα και 720 ταχυδρομικά πρακτορεία και διαθέτουν στόλο 2.500 οχημάτων.

Για τη διαβίβαση της αλληλογραφίας, ο στόλος οχημάτων πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια συνολικού μήκους 47.000 km, με τους 3.200 ταχυδρομικούς αστικών και αγροτικών περιοχών, να διανύουν καθημερινά περίπου 133.000 km για τη διανομή της αλληλογραφίας.

Για το 2014 το δίκτυο των καταστημάτων και πρακτορείων ΕΛΤΑ, εξυπηρέτησε περισσότερες από 26 εκατομμύρια επισκέψεις πελατών και διαχειρίστηκε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ταχυδρομικά αντικείμενα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κ. Κωστής Μελαχροινός επισημαίνει:

«Με το νέο μακρόπνοο επιχειρησιακό μας σχέδιο και τις πολύπλευρες δράσεις που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία προσαρμογής των ΕΛΤΑ στις νέες συνθήκες. Αξιοποιούμε τις τεχνολογίες, επενδύουμε στην καινοτομία, εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα προϊόντα και, καθιστώντας το Ταχυδρομείο πυλώνα κοινωνικών υπηρεσιών, διαδραματίζουμε κεντρικό ρόλο και στη νέα εποχή της απελευθερωμένης ταχυδρομικής αγοράς. Η επέτειος μας βρίσκει εν μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας όπου συνδυάζονται οι σταθερές δομές και οι διαρκώς απαιτούμενες αλλαγές, και όπου οι ορίζοντες μπροστά μας είναι ανοιχτοί. Στόχος μας είναι πάντα τα ΕΛΤΑ να υπηρετούν τον  άνθρωπο και την κοινωνία».