ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 30/9/2010

Με την μαζική συμμετοχή των Προέδρων Σωματείων, των Γραμματέων, των Συνέδρων και άλλων συναδέλφων από το Λεκανοπέδιο Αττικής, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Imperial, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, η Συνέλευση των Προέδρων.

Η εισήγηση του Προέδρου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας και οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων συναδέλφων, κινήθηκαν, με υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμούς και μαξιμαλισμούς, με άξονα τα προβλήματα του Ταχυδρομείου και το μέλλον της Ταχυδρομικής αγοράς στην Ελλάδα.

Η κρισιμότητα των καιρών, η οικονομική κρίση που πλήττει την Χώρα και η ύφεση στην Ταχυδρομική αγορά, μας υποχρεώνουν σε ανασυγκρότηση και επανασχεδιασμό, με άξονες δράσης την διάσωση και την ανάπτυξη του ΕΛΤΑ.

Απαιτείται ένα ενδιάμεσο στάδιο -με την συμβολή όλων μας- για να ξεπεράσουμε, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, το σκόπελο της κρίσης.

Ηρωισμοί και ανευθυνότητες δεν χρειάζονται. Είναι εύκολο απλά να καταγγείλουμε ή να αποφύγουμε το πρόβλημα. Όμως έτσι δεν δίνουμε καμία λύση.

Την ώρα που οι μισθοί μειώνονται, οι θέσεις εργασίας απειλούνται και κανείς δεν εγγυάται για τίποτα, δεν πρέπει να υπάρχουν διλλήματα για τις προτεραιότητες.

Δύσκολες εποχές έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο χώρο μας, όμως η σημερινή συγκυρία είναι διαφορετική και πιο δύσκολη και απαιτεί χειρισμούς που θα διασφαλίζουν το παρόν και το μέλλον του Ταχυδρομείου και των εργαζομένων του.

Με προσοχή λοιπόν πρέπει να προδιαγράψουμε τις εξελίξεις, προτού τα γεγονότα, που επιδιώκουν την αλλαγή του ταχυδρομικού τοπίου, μας ξεπεράσουν.

Έχουμε την γνώση, την εμπειρία και την σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίσιμη κατάσταση.

Δεν παρασυρόμαστε ούτε εμείς, ούτε οι συνάδελφοι από λαϊκίστικες και επιπόλαιες προσεγγίσεις που ακούστηκαν ή γράφτηκαν. Αυτά μπορούν να τα λένε όσοι δεν ασχολούνται πραγματικά με την λύση των προβλημάτων.

Όταν διακυβεύονται η πορεία και η παρουσία του Ταχυδρομείου στην Χώρα μας, όταν απειλούνται θέσεις εργασίας, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα ή ρίσκο που θα βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Η ρότα του καραβιού πρέπει να είναι σωστή, να κοιτάμε μπροστά και να αποφύγουμε τους σκοπέλους και τους ύφαλους που έχουμε μπροστά μας.

Οι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί την αλήθεια, αυτό φάνηκε και στην διαδικασία της Συνέλευσης και θέλουν πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα μας βγάλουν από την κρίση και όχι κορώνες αντιπολίτευσης που δεν οδηγούν πουθενά.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια που έχει διπλό στόχο, αφενός να σταθούμε όρθιοι και αφετέρου να χαράξουμε άμεσα αναπτυξιακή πολιτική, χρειάζονται όλοι. Δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης και έργου που του αναλογεί. Χωρίς διαχωρισμούς και υπεκφυγές. Είναι ώρα ευθύνης και δράσης.

Η ΠΟΣΤ έχει ήδη δρομολογήσει προς όλους τους φορείς (Κυβέρνηση-Διοίκηση) κινήσεις που πρέπει και μπορούν να γίνουν.

Χρειάζεται όραμα, ελπίδα, αισιοδοξία για να πετύχουμε και θα το κάνουμε.

Στην συνέλευση οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, διατρανώσαμε την αντίθεση μας στην θέση της Κυβέρνησης για την  Ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομείου, με την πώληση του 39%.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει ως κατάληξη το κλείσιμο των Ταχυδρομικών Γραφείων στην Περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές και την διάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου. Είναι πολιτική που περιορίζει το εύρος της εξυπηρέτησης των πολιτών της Χώρας και απομονώνει την Περιφέρεια. Είναι πολιτική που οι Έλληνες πολίτες και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ μπορούν να ανατρέψουν.

Οι θέσεις μας για:
-    Δημόσιο Ταχυδρομείο
-    Εργασιακές Σχέσεις, ΣΣΕ, θέσεις εργασίας και εισόδημα των εργαζομένων
-    Εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονιστικού Πλαισίου
-    Ένταξη επενδυτικού προγράμματος του ΕΛΤΑ στο ΕΣΠΑ
-    Εύρος Δικτύου του ΕΛΤΑ
-    Κάλυψη του κοινωνικού κόστους του Δικτύου και του λειτουργικού κόστους των Καθολικών Υπηρεσιών
-    Βελτίωση των μέτρων ασφαλείας των Μονάδων Ταχυδρομικού Έργου και του ανθρώπινου δυναμικού
είναι αδιαπραγμάτευτες.


Καλούμε την Κυβέρνηση και την Διοίκηση του Οργανισμού, να πάρουν μέτρα για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του Δημόσιου Ταχυδρομείου και τον εξορθολογισμό των δαπανών, για να μην υπάρχει έλλειμμα την τριετία 2010-12.

Αναφορικά με το Οργανόγραμμα, θεωρούμε ότι είναι ένα «Οργανόγραμμα κρίσης» και σαν τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε Οργανόγραμμα που δεν έχει επικυρωθεί, που δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία –όπως αυτά που αφορούν την χαρτογράφηση των τομέων διανομής κ.λ.π.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ θα αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια που υποβαθμίζει τον ρόλο του Οργανισμού στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Το μέλλον του Ταχυδρομείου μας αφορά άμεσα και είμαστε αποφασισμένοι να ξαναχτίσουμε τον ΕΛΤΑ.