Ανακοίνωση Π.Ο.Σ.Τ.: Η "αέναη" προσπάθεια για τη διάσωση των ΕΛΤΑ και το φιάσκο της Διοίκησης

19 Ιούλιου 2022


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η «ΑΕΝΑΗ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την τοποθέτηση της σημερινής Διοίκησης στα ΕΛΤΑ. Μια έντονη περίοδος που ξεκίνησε με μεγάλες υποσχέσεις και ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά τελειώνει με απογοήτευση και ανασφάλεια για τους εργαζομένους.

Μια τριετία κατά τη διάρκεια της οποίας:

  • αντιμετωπίσαμε το παγκόσμιο σοκ της πανδημίας, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία - αλλά με θετική επίδραση στον ταχυδρομικό κλάδο
  • δόθηκε η πολυπόθητη και απαραίτητη χρηματοδότηση στον Όμιλο
  • υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων και
  • βιώσαμε την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το σύνολο των λειτουργιών μας.

Δυστυχώς, ο απολογισμός της Διοίκησης για την τριετία αυτή είναι αρνητικός. «Εζυγίσθη, εμετρήθη, και ευρέθη ελλιπής». Τα οικονομικά προβλήματα για την Εταιρεία παραμένουν τεράστια, οι υποχρεώσεις δυσβάστακτες και η επιχειρησιακή λειτουργία ιδιαίτερα προβληματική, με την απώλεια εσόδων να συνεχίζει ακάθεκτη. Σα να μην πέρασε μια μέρα από την Κυβερνητική και διοικητική αλλαγή του 2019, η προοπτική της Ομίλου είναι αβέβαιη και το ζητούμενο και σήμερα είναι η διάσωση και η επιβίωση του.


Συνάδελφοι,

Πίσω από το επικοινωνιακό success story, που πασχίζει να παρουσιάσει η Διοίκηση με στόχο να δικαιολογήσει την παρουσία της και να διαφύγει των ευθυνών για τα άσχημα αποτελέσματά μήπως και διασωθεί, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα και το φιάσκο της που δεν κρύβεται.

Οι καθιερωμένες φιέστες με τα ρομποτάκια απευθύνονται πλέον μόνο σε «ιθαγενείς» και προκαλούν το κοινό αίσθημα, αφού ξεχνούν ότι βρισκόμαστε ως εταιρεία και εργαζόμενοι σε περιβάλλον αυτοματοποιημένης διαλογής επιστολών και δεμάτων εδώ και 18 χρόνια, με τις ίδιες ή και καλύτερες επιδόσεις. Τη σκοπιμότητα, το κόστος και το όφελος της επένδυσης αυτής, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα για διαλογή λόγω πτώσης της δουλειάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα αξιολογήσει και να τα ελέγξει κάποιος πιο αρμόδιος από εμάς.

Το σημαντικότερο όλων είναι η Διοίκηση να απολογηθεί και να πληρώσει για τη χρυσή ευκαιρία που της δόθηκε να αλλάξει τη μοίρα των ΕΛΤΑ και τη σπατάλησε με ευκολία, ενώ βρέθηκε σε μια τόσο θετική συγκυρία, που ούτε η ίδια δε θα τολμούσε να ζητήσει:

1.      Υπήρξε σαφής και έμπρακτη βούληση της Κυβέρνησης και της Ε.Ε.Σ.Υ.Π. για τη διάσωση της Εταιρείας μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο συνολικού μετασχηματισμού.

2.      Διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της το πιο ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας στην ιστορία των ΕΛΤΑ

Α. Νόμος 4758/2020

       i.      Διαχείριση προσωπικού

      ii.      Προσλήψεις

     iii.      Αμοιβές

      iv.      Προμήθειες


Β. Νέος Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας ΕΛΤΑ


3.      Πραγματοποιήθηκε η πλήρης εξόφληση των οφειλών του δημοσίου 180 εκ €.

4.      Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας με 100 εκ € και της θυγατρικής με 12 εκ. €.

5.      Σημειώθηκε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 70 εκ €/ετησίως εξαιτίας του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

6.      Αυξήθηκε συνολικά ο κύκλος εργασιών της ταχυδρομικής αγοράς και σημειώθηκε αλματώδης αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών ταχυμεταφοράς λόγω COVID.

7.      Εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020 σημαντική αύξηση του τιμολογίου των ΕΛΤΑ, η πρώτη μετά από 8 χρόνια και ακολούθησε πριν λίγες εβδομάδες και δεύτερη.


Παρά την ιδανική συγκυρία, τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα της Διοίκησης είναι απογοητευτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αδιανόητα:

1.      Αδυναμία υλοποίησης του σχεδίου μετασχηματισμού.

2.      Ανυπαρξία επικοινωνίας με τους εργαζόμενους και ενημέρωσής τους για τις σχεδιαζόμενες και επιχειρούμενες αλλαγές.

3.      Λειτουργική κατάρρευση της επιχείρησης εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πολλά λάθη και πολλά ερωτηματικά που απαιτούν απαντήσεις.

4.      Χαμηλότεροι δείκτες ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ιστορικά.

5.      Κατακόρυφη αύξηση των παραπόνων, των καταγγελιών και των παρεμβάσεων πελατών, συνεργατών, πολιτικών και άλλων φορέων:

        i.            Εκατοντάδες ερωτήματα στη Βουλή.

       ii.            Καταιγισμός αρνητικών δημοσιευμάτων.

      iii.            Εξώδικα πρακτόρων κατά της Διοίκησης.

       iv.            Κινητοποιήσεις πολιτών και τοπικών φορέων για την κακή, ή ανύπαρκτη  εξυπηρέτηση.

6.      Αδυναμία εκμετάλλευσης της συνεχούς ανόδου της ταχυδρομικής αγοράς

         i.            Μείωση εσόδων.

        ii.            Απώλεια πελατών.

       iii.            Απώλεια μεριδίου αγοράς.

7.      Αποτυχία υλοποίησης στόχων και προϋπολογισμού - επιστροφή σε αρνητικά ίδια κεφάλαια - οικονομικές εκκρεμότητες άνω των 200 εκ. €.

8.      Άρνηση συμμόρφωσης με το νομοθετικό πλαίσιο και τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας ΕΛΤΑ στα θέματα:

         i.            Προσλήψεων α. Κατάχρηση των δανεικών - ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, παρά τα ζητήματα νομιμότητας, με συνέπεια την αύξηση του κόστους λειτουργίας της Εταιρείας και την πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών β. Παράνομες προσλήψεις διοικητικών στελεχών κατά παράβαση των διαδικασιών, του συνολικού αριθμού και των ποσοστών σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό.

        ii.            Αμοιβών - Δεν έχει λειτουργήσει 20 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου η προβλεπόμενη Επιτροπή Προσλήψεων και Αμοιβών.

       iii.            Διαχείρισης και αξιοποίησης προσωπικού - Στελέχωση, εκπαίδευση, άδειες, μετακινήσεις, ανταμοιβές και άλλα.

9.      Αποτυχία προστασίας από Κυβερνοεπιθέση

         i.            Ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά

        ii.            Κόστος αντιμετώπισης

       iii.            Λειτουργικά προβλήματα

        iv.            Απώλεια δεδομένων και εφαρμογών

         v.            Ζημιά στην εταιρική φήμη


Συνάδελφοι,

Η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα του Ομίλου ΕΛΤΑ είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν τρία χρόνια. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μαζί με αυτόν πολλά χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες στο σύνολο τους και να ληφθούν αποφάσεις για την αντιστροφή της κατάστασης.

Η Ομοσπονδία έχει ενημερώσει πλήρως το Υπερταμείο, καθώς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και περιμένει άμεσα τις ενέργειές τους.

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, για αυτό, ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστικό κίνημα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε και είμαστε σε κατάσταση συναγερμού.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δε θα πληρώσουν τα σπασμένα της Διοίκησης, αλλά διεκδικούν:

  1. Καταλογισμό των ευθυνών για τα απαράδεκτα αποτελέσματα και την γενικότερη αρνητική παρουσία συγκεκριμένων μελών της Διοίκησης.
  2. Άμεση αντιμετώπιση των επιχειρησιακών προβλημάτων.
  3. Άμεση και πλήρη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και του Κανονισμού Εργασίας με παράλληλες διαπραγματεύσεις για βελτιώσεις όπου χρειάζεται.
  4. Αυξήσεις αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με έμφαση στους χαμηλόμισθους συναδέλφους.
  5. Εφαρμογή της έκθεσης της Επιτροπής για τις αναρρωτικές άδειες και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.


Για τους λόγους αυτούς συνεδριάζουν την Τετάρτη 20 Ιουλίου η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικού Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Τ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 


ΒΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ                                                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ