ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ

25/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΦΛΕΒΑΡΗ
1822
Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.

1833
Με Βασιλικό Διάταγμα, που εκδίδεται από την Αντιβασιλεία του Όθωνα, καταργείται ο στρατός των άτακτων και συγκροτείται ο Ελληνικός τακτικός στρατός αποτελούμενος από πεζικό, ιππικό, πυροβολικό και μηχανικό.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ

24/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
1943
Γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ, για τη ματαίωση του διατάγματος «περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος στη Γερμανία».
Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για πολλές χιλιάδες Έλληνες να βρεθούν να εργάζονται ως σκλάβοι.
Το ΕΑΜ καλεί τον λαό σε γενική απεργία κατά της επιστράτευσης.
100.000 λαού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας. Η ορμή του κόσμου ήταν ασυγκράτητη. Ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στα παλιά ανάκτορα και τα Κυβερνητικά γραφεία, ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και καίει τους καταλόγους της επιστράτευσης.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ

21/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
1973
4000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής σχολής. Από την ταράτσα του κτιρίου φωνάζουν συνθήματα, ρίχνουν χειρόγραφες προκηρύξεις και καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία. «Κάτω η χούντα», «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Ελλάς, Ελλήνων φυλακισμένων» είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν.
Από τις 7 το απόγευμα αρχίζουν να συγκεντρώνονται γύρω από τη Νομική εκατοντάδες πολίτες εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους φοιτητές. Η αστυνομία διαλύει βίαια τους συγκεντρωμένους. Όμως ο κόσμος ξανασυγκεντρώνεται στην οδό Ακαδημίας.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ

20/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ
1822
Στις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον Καρά Πεπέ Αλή και τον Ισμαήλ Γιβραλτάρ πλέει προς την Πάτρα για να εφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους Έλληνες επαναστάτες, Τούρκους.
Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου οι Τουρκοαιγύπτιοι κανονιοβολούνται από τα μικρά Ελληνικά πλοία και μάλιστα υπό φοβερή τρικυμία, ο Ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, αποτελείται από 26 Υδραίικα, 20 Σπετσιώτικα και 16 Ψαριανά πλοία καταναυμαχεί τον Τούρκικο.
Η ναυμαχία της Πάτρας υπήρξε ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για τον μετέπειτα αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ

19/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ
1879
Ιδρύεται στη Σύρο το Φεβρουάριο, το πρώτο εργατικό Σωματείο από τους εργάτες των ναυπηγείων.
Η μεγάλη οικονομική κρίση εκείνη την περίοδο θα πυροδοτήσει μια σειρά κοινωνικών αγώνων.
Η αρχή γίνεται στις 19 του ίδιου μήνα όταν ξεκινά η απεργία των εργατών των βυρσοδεψείων.
Ακολουθούν οι εργάτες των ναυπηγείων, οι αρτοποιοί, οι εργάτες ξύλου, οι οινοπώλες.
Σημαντική συμβολή στις απεργίες έχουν οι νεοσύστατες σοσιαλιστικές ομάδες.
Το απεργιακό κίνημα του 1879 της Σύρου ήταν η απαρχή των απεργιών που θα ξεσπάσουν σύντομα σε όλη την Ελλάδα.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

18/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ
1883
Γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης.
Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος ,φιλόσοφος και πολιτικός, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τεράστιο σε όγκο, αλλά και ευρύτητα έργο.
Είναι ο πιο μεταφρασμένος παγκοσμίως σύγχρονως Έλληνας συγγραφέας.
Έργα του, ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ασκητική» κ.ά.
Τρεις φορές προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΦΛΕΒΑΡΗ

17/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΦΛΕΒΑΡΗ
1973
Περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές της Ιατρικής συγκεντρώνονται στο χώρο της σχολής τους, για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους προς τους στρατευθέντες φοιτητές και ζητούν την άμεση ανάκληση των χουντικών Νόμων 320/71 και 1347/73.
Η χούντα για να αντιμετωπίσει το ολοένα και διογκούμενο φοιτητικό κίνημα προχωρά στην έκδοση των σχετικών αυτών Νόμων, οι οποίοι προβλέπουν την διακοπή αναβολής στράτευσης στους «ταραξίες πρωταίτιους». Με αυτόν τον τρόπο η δικτατορία θεωρεί ότι θα αποκεφαλίσει το κίνημα και θα τρομοκρατήσει τους φοιτητές.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ

13/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
1957
Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο ο Ελληνικός λαός διαμαρτύρεται για τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό ζήτημα (η νέα Κυβέρνηση του Χάρολντ Μακμίλαν προετοίμαζε τη διχοτόμηση του νησιού) γραμμή με την οποία συμφωνούσαν και άλλα κράτη. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ

12/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΦΛΕΒΑΡΗ
Σαν σήμερα υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ αντιπροσώπων της Κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Γιάννης Σοφιανόπουλος (Υπουργός Εξωτερικών), Περικλής Ράλλης (Υπουργός Εσωτερικών) και Γιάννης Μακρόπουλος ( Υπουργός Γεωργίας).
Το ΕΑΜ εκπροσώπησαν οι Γιώργης Σιάντας (Γραμματέας ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσος Παρτσαλίδης (ΓΓ της ΚΕ του ΕΑΜ) και Ηλίας Τσιριμώκος (ΓΓ του κόμματος Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας).
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΗ

17/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΗ
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ
Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελεσαν 28 κατοίκους, τραυματίσαν 30, κατέστρεψαν 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.
«Επυρπολήθηκαν άπασαι αι οικίαι, καταστήματα και λοιπαί οικοδομαί. Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Άπαντα τα Δημόσια και κοινοτικά κτίρια και Σχολεία κατεστράφησαν».
Για την προσφορά της στην Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων από τους Γερμανούς, μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η Υπάτη ανακηρύχθηκε Μαρτυρική Πόλη.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ
1884
Γεννιέται στο Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο ποιητής Κώστας Βάρναλης.
Το 1907 συμμετείχε στην ίδρυση του ποιητικού περιοδικού Ηγησώ.
Το 1919 πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας.
Εκείνη την περίοδο γνώρισε το Μαρξισμό και τν διαλεκτικό υλισμό και προσχώρησε στην αριστερά.
Στην κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΦΛΕΒΑΡΗ.....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΦΛΕΒΑΡΗ.....
1934
Στην Αθήνα οι γυναίκες για πρώτη φορά συμμετέχουν σε εκλογική διαδικασία.
Αυτό γίνεται στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται εκείνη την εποχή, μέσα σε κλίμα πολιτικής οξύτητας και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βενιζελικών και αντιβενιζελικών.
Στους εκλογικούς καταλόγους γράφονται 2655 γυναίκες και από αυτές τελικά ψήφισαν, σε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα, μόλις 439.
215 στη Νεάπολη, 156 στον άγιο Παύλο και 68 στον Άγιο Ιωάννη.