ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ

3/6/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ
1963 φεύγει από τη ζωή ο Ναζίμ Χικμέτ, τούρκος ποιητής από τις σημαντικότερες φωνές της τουρκικής λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα. Πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή για τις ιδέες του και πέθανε εξόριστος στη Μόσχα. Θεωρείται ένα από τα ινδάλματα της τουρκικής Αριστεράς.
Ακόμη σαν σήμερα:
323 π.X. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ έχει ολοκληρώσει τις ετοιμασίες για την εκστρατεία προς την Αραβία, ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.
1789 Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.
1903 Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χιλιάδες εργάτες ορυχείων κατεβαίνουν σε απεργία.
1941 Οι Ναζί καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, άνδρες, γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά, σε αντίποινα για το θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΗ

30/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΗ
30 Μάη 1941,

Μια επέτειος σύμβολο για την Ελλάδα, καθώς σαν σήμερα πριν 72 χρόνια οι δύο 19χρονοι τότε φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία.
Ξημερώματα της 30ης Μαΐου 1941, ένα μήνα μετά από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς και δύο νέοι σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο.
Μόνα τους όπλα ένα φανάρι και ένα μαχαίρι.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΜΑΗ

29/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΜΑΗ
1453 Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.
«Η Πόλις εάλω».
Ξημέρωνε Τρίτη 29 Μαΐου του Σωτήριου έτους 1453.
Η προηγούμενη μέρα η Δευτέρα της 28ης Μαΐου είχε ξεκινήσει με μια παράξενη ησυχία. Οι Τούρκοι ξεκουράζονταν πριν την τελική επίθεση.
Μέσα στη Βασιλεύουσα από το πρωί ο Κωνσταντίνος με τον Γενοβέζο Ιουστινιάνη ελέγχουν τις οχυρώσεις και ενθαρρύνουν τους υπερασπιστές της Πόλης,
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΗ

28/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΗ
1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία.
Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης. Την ίδια μέρα δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Observer, το άρθρο του Πίτερ Μπένενσον «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι». Η δημοσίευση του άρθρου θα καθιερωθεί αργότερα ως ιδρυτικό γεγονός της Διεθνούς Αμνηστίας.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΜΑΗ

27/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΜΑΗ
1963 Ώρα 1.22 πρωινή.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ηγετική μορφή του κινήματος της Ειρήνης (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση), παλιός βαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή.
Είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση μετά το τέλος συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη.
Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα αρχίσει η εκδήλωση, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΜΑΗ

22/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΜΑΗ
22 Μάη 1963
Σαν σήμερα έγινε στη Θεσσαλονίκη η δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απʼ όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912.
Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια.
Στις εκλογές «της βίας και της νοθείας», όπως έμεινε στην ιστορία η εκλογική διαδικασία της 29ης Οκτωβρίου 1961, πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος) και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΜΑΗ

21/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΜΑΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.

Κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΜΑΗ

13/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΜΑΗ
Σαν σήμερα 13 Μαΐου του 1883 γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανικολάου στην Κύμη Ευβοίας. Πέρασε τα παιδικά του στην Κύμη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και κατόπιν πήγε στην Αθήνα για να τελειώσει τις σπουδές του.
Το 1898, σε ηλικία 15 ετών, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήσυχο πνεύμα μελέτησε φιλοσοφία (Νίτσε, Σοπεγχάουερ), μουσική και ποίηση, έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά.
Το 1907 πήγε στην Γερμανία για μετεκπαίδευση. Τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με την εργασία “Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των δαφνιδών”.
Το 1913 μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΜΑΗ

12/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΜΑΗ
Σαν σήμερα το 1992 «έφυγε» ο Νίκος Γκάτσος
Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων και ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας.
Γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου.
Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του και την αδερφή του και έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής.
Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1936. Συνδέθηκε με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού.
Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε όσο ζούσε είναι η ποιητική σύνθεση "Αμοργός" (Αετός, 1943), η οποία θεωρείται κορυφαία δημιουργία του ελληνικού υπερρεαλισμού με τεράστια επίδραση στους νεότερους ποιητές.
Η μεγάλη συνεισφορά του Γκάτσου, ωστόσο, είναι στο τραγούδι ως στιχουργού. Έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΜΑΗ

9/5/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΜΑΗ
1936:
Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με αίμα.
Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό πριν τη δικτατορία Μεταξά.
Το απεργιακό κύμα ξεκίνησε στις 29/4 από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους.
Στις 8/5 οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια επίθεση από τη χωροφυλακή που διαλύει βίαια τη συγκέντρωση.
12 νεκροί 32 τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΗ

25/4/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΗ
1994: Σαν σήμερα πέθανε ο Γιώργος Γεννηματάς
Μια διαδρομή ζωής που ξεκίνησε το 1939 στην Αθήνα και έφτασε στο τέρμα 55 χρόνια αργότερα στις 25 Απριλίου του 1994.
«Έφυγε νωρίς», είπαν σχεδόν όλοι τότε. Eφυγε ένας γενναίος», έγραφε η «Eλευθεροτυπία», ήταν Mεγάλη Δευτέρα. H είδηση του θανάτου του Γιώργου Γεννηματά μόλις είχε αρχίσει να περνάει στα χείλη των Eλλήνων, σφίγγοντας τις καρδιές.
Ένας πολιτικός κι ένας άνθρωπος που διακρίθηκε για το ήθος του και που αντιμετώπισε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια το τέλος.
Ο ίδιος όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι για το πώς εξηγεί την υψηλή δημοτικότητά του έλεγε:
«Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου.
Μήπως μου το ανταποδίδουν; Δεν ξέρω...».
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΗ

7/4/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΗ
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα.

1614 Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο).

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον), ο φιλέλληνας ποιητής που συνέδεσε το όνομά του με την Επανάσταση του 1821.

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΗ

4/4/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΗ
Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968, δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τεννεσσί, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν μαζί με τους συνεργάτες του, ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, ηγέτης των Αφροαμερικανών και εφημέριος, που πάλεψε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό.
Ήταν μόλις 39 χρονών.
Ο Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929.
Από πολύ νωρίς αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων, στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Το 1963 στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, οι μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις που οργάνωσε αντιμετωπίστηκαν με βία, σκύλους και πυροσβεστικές αντλίες από την αστυνομία. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η παγκόσμια ενασχόληση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σύλληψή του, στις 16 Απριλίου.
Στις 28 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, εκφώνησε τον περίφημο λόγο του "Έχω ένα όνειρο", σε μια ειρηνική συγκέντρωση, στην Ουάσινγκτον, παρουσία 250,000 ανθρώπων όλων των φυλών.
Το Δεκέμβριο του 1964, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.
Στις 3 Απριλίου του 1968 (μια ημέρα πριν από το θάνατό του) έδωσε τον τελευταίο του λόγο: Έφθασα στην Κορυφή του Όρους. Μέχρι και εκείνη την ημέρα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποτελούσε τον "πιο επικίνδυνο νέγρο της χώρας" για τη CIA και το FBI.
Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Κινγκ, ο Καρλ Ουέντελ Χάιμς έγραψε για τον Κινγκ το ποίημα "Ο άβολος ήρωας". Ο Κινγκ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, μετά το θάνατό του.
H 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου γιορτάζεται ως η ημέρα του Μάρτιν Λόυθερ Κινγκ Τζούνιορ και αποτελεί εθνική εορτή των Η.Π.Α.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΗ

3/4/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΗ

1770: Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η μεγάλη αυτή μορφή της Ελλάδας, που με την παρουσία του έγινε ο κύριος εκφραστής του Αγώνα της Παλιγγενεσίας , ο άνθρωπος που πήρε από το χέρι ένα άναρχο, ρακένδυτο λαό και τον οδήγησε σε στιγμές δόξας, βάζοντας τον πιο στέρεο λίθο στο οικοδόμημα της ελευθερίας και της επανάστασης.
”..Γεννήθηκα στις 3 Απριλίου του 1770, κάτω από ένα δέντρο στο βουνό Ραμαβούνι της Μεσσηνίας...”., Δευτέρα μετά την Ανάσταση, διηγείται ο ίδιος στον δικαστή που ήταν από μειοψηφίσαντες ως προς την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης για την θανατική του καταδίκη, Γεώργιο Τερτσέτη, λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ

2/4/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ

1925 Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του 8ώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.
Ακόμη σαν σήμερα:
1917: η Ζανέτ Πίκερινγκ Ράνκιν γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, εκπροσωπώντας την Πολιτεία της Βιρτζίνια.
1956 Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.
1969: Στις ΗΠΑ, 21 μέλη των Μαύρων Πανθήρων κατηγορούνται ότι, συνωμότησαν για να σκοτώσουν αστυνομικούς.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΑΠΡΙΛΗ

1/4/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΑΠΡΙΛΗ
334 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή..

1821 Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την πορεία του προς τη Βλαχία αφού ενώθηκε με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών.

1824 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη ως «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».

1849 Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο θεωρητικός του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΗ

31/3/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΗ
1822: Τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως Καταστροφή της Χίου.

Ακόμη σαν σήμερα:

1946 - Οι εθνικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 ήταν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας μετά την απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας.
Είχαν μεσολαβήσει η δικτατορία Μεταξά, το έπος του '40, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και η Συμφωνία της Βάρκιζας.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΗ

28/3/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΗ
Σαν σήμερα το 1969
Ο Γιώργος Σεφέρης στηλιτεύει τη χούντα με την περίφημη δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC.

«Πάει καιρός που πήρα την απόφαση να κρατηθώ έξω. Αυτό δε σημαίνει διόλου πως μου είναι αδιάφορη ἡ πολιτική ζωή μας. …… δεν έχω δημοσιεύσει τίποτα στην Ελλάδα από τότε που φιμώθηκε ἡ ελευθερία …...
Κλείνουν δύο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη μας. Είναι μία κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, που όσες πνευματικὲς αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά.
….. στις δικτατορικές καταστάσεις η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, όπως στους παμπάλαιους χοροὺς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό.
Είμαι ένας άνθρωπος χωρὶς κανένα πολιτικό δεσμά και μπορώ να μιλώ χωρὶς φόβο και χωρὶς πάθος. Βλέπω μπροστά μου το γκρεμό που μας οδηγεί ἡ καταπίεση που κάλυψε το τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή.
Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου».

Γι αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΗ

27/3/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΗ
1821 Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενου στη δοξολογία.
Την ίδια μέρα, μετά την δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσεται επίσημα η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα κοντά στη Λιβαδειά, από τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής. Την ίδια μέρα τα Σάλωνα περνούν στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΗ

26/3/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΗ
1827
πεθαίνει ο συνθέτης Λούντβιχ φον Μπετόβεν.
1871
εγκαθιδρύεται η παρισινή Κομμούνα στο Παρίσι.
1881
η Θεσσαλία ενσωματώνεται στην Ελλάδα.
1896
ο Λεωνίδας Πύργος είναι ο πρώτος έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
1911
γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα του Λεωφορείο ο Πόθος και Λυσσασμένη Γάτα.