ΕΞΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ 11-5-2007

Με επιστολή προς τον Υπουργό Απασχόλησης η ΠΟΣΤ απαιτεί την ακύρωση των αποφάσεων που δεν επιτρέπουν την Αναγνώρηση και Εξαγορά της Εφεδρικής στρατιωτικής θητείας

Κύριε Υπουργέ,

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ ΟΤΕ, είναι αγανακτισμένοι για όσα συμβαίνουν στον ασφαλιστικό μας φορέα.
Με τις πολιτικές της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια τα ελλείμματα του κλάδου σύνταξης έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ έγινε ελλειμματικός και ο κλάδος ασθένειας.
Η κατάσταση του Ταμείου επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την εμπλοκή του με τα δομημένα ομόλογα υπονομεύοντας κάθε προοπτική.
Έχει γίνει πεποίθηση σε όλους τους εργαζόμενους στον ΕΛΤΑ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το Υπουργείο σας αναδεικνύει το αντιασφαλιστικό και αντεργατικό του πρόσωπο.
Ζητήματα που έχουν λύσει οι νόμοι της Πολιτείας και οι Κανονισμοί Προσωπικού των Επιχειρήσεων που έχουν συνομολογηθεί με ΣΣΕ έρχεται σήμερα το Υπουργείο σας και με το πρόσχημα της επανεξέτασης και επικαιροποίησης, ανατρέπει δεδομένα με επιβλαβή αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τους εργαζόμενους του ΕΛΤΑ προκάλεσαν οι δύο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που έχουν σχέση με την αναγνώριση της στρατιωτικής παρατεταμένης θητείας ως χρόνος ασφάλισης και την εξαγορά αναγνωριζόμενης υπηρεσίας προς συνταξιοδότηση από το Επικουρικό μας Ταμείο, με βάση τον Νόμο 3232/2004.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 20 του Ν. 3232/04 παρέχεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους Επικουρικών Ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Λογαριασμού Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΛΕΑ) του Ταμείου μας, που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή συνταξιοδοτούνται με καθεστώς εξομοιούμενο με αυτό του δημοσίου, βάσει ιδιαιτέρων νομοθετημάτων να αναγνωρίσουν προϋπηρεσία ασφάλισης, προκειμένου να χορηγείται ταυτόχρονα με την κύρια σύνταξη και η επικουρική.
Η αναγνώριση γίνεται με απόφαση του Ταμείου μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.
Για την εξαγορά κάθε μήνα αναγνωριζόμενης υπηρεσίας καταβάλλεται στον επικουρικό φορέα εισφορά σε ποσοστό 6% επί των αποδοχών που γίνεται η τακτική μηνιαία εισφορά κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού καταλαμβάνουν και αυτούς που έχουν ήδη εξέλθει από την υπηρεσία, έχουν λάβει σύνταξη από τον κύριο φορέα και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης και ρυθμίζεται το θέμα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους.
Το ΤΑΠ-ΟΤΕ ύστερα από το υπ’ αριθ. Φ20051/24914/731/15.11.2005 έγγραφο της ΓΓΚΑ στο οποίο γίνεται ερμηνεία του Ν. 3232/04 αναγνωρίζει τον εξαγοραζόμενο χρόνο εξομοιούμενο με πραγματικό χρόνο εργασίας.
Κατ’ αυτό τον τρόπο ο εξαγοραζόμενος χρόνος χρησιμοποιήθηκε για υπολογισμό της 25ετίας ή 15ετίας ανάλογα και στη συνέχεια υπολογίστηκε ο συνολικά απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης. Έτσι όσοι εξαγόρασαν χρόνο Κύριας Ασφάλισης με το Ν. 3232/04 ελάμβαναν ταυτόχρονα κύρια και επικουρική ασφάλιση.
Με αφορμή ερωτήματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ για εφαρμογή διατάξεων αναγνώρισης χρόνου με το Π.Δ. 297/87 και τον Ν. 3232/04, προέκυψε η Ατομική Γνωμοδότηση 48/07 του γραφείου Νομικού Συμβούλου της Γ.Γ.Κ.Α. που έγινε αποδεκτή στις 9.3.07 από τον Υπουργό Απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν πρέπει να θεωρεί τον εξαγοραζόμενο χρόνο ως πραγματική υπηρεσία, το χρόνο που παρασχέθηκε, δηλαδή να μην γίνεται αναγωγή του.

Η εφαρμογή αυτής της γνωμοδότησης φυσικά και δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διάταξης για ταυτόχρονη λήψη κύριας και επικουρικής σύνταξης και ουσιαστικά καταργείται ο Νόμος 3232/2004 με αποτέλεσμα στο σύνολο των περιπτώσεων η εξαγορά πλέον να μην είναι χρήσιμη, με απρόβλεπτα αποτελέσματα γι αυτούς που είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης ή έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν την γνωμοδότηση αυτή.

Επίσης ένα άλλο τεράστιο θέμα είναι αυτό της εφεδρείας.
Το 1970 που ο ΕΛΤΑ έγινε Οργανισμός και αποδεσμεύτηκε από το στενό Δημόσιο, προκειμένου να στελεχωθεί με νέο διοικητικό προσωπικό, άρχισε να προσλαμβάνει μέχρι το 1983 νέους υπαλλήλους απόφοιτους Λυκείου, φοιτητές και πτυχιούχους, χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.
Το προσωπικό αυτό προσλαμβανόταν ως μόνιμο, την δε στρατιωτική υπηρεσία, υπηρετούσε με αναστολή της μόνιμης σχέσης μεταγενέστερα.
Από το 1974 και μετά, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου παρατάθηκε η θητεία των Ελλήνων στρατεύσιμων για εύλογο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 μηνών που ήταν ο χρόνος στράτευσης όλων των Ελλήνων την περίοδο εκείνη. Οι στρατεύσιμοι αυτοί αποκαλούνταν στρατεύσιμοι παρατεταμένης θητείας και ίσχυε μέχρι και το 1983.
Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΛΤΑ που στρατεύθηκαν και υπηρέτησαν επιπλέον εφεδρεία από 2 μέχρι 10 μήνες.
Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 3 του ΓΚΠ (Γενικός Κανονισμός Προσωπικού) ΕΛΤΑ αλλά και την 315/39/06.01.1974 Ειδική Εγκύκλιο ΕΛΤΑ, το μόνιμο προσωπικό ΕΛΤΑ που καλούνταν να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και παρέμεινε εν συνεχεία στο στράτευμα ως έφεδρο , δικαιούνταν και ελάμβανε από τον ΕΛΤΑ τις αποδοχές της θέσεως που είχε πριν στρατευθεί για το χρονικό διάστημα της εφεδρείας και καταβάλονταν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου στο ΤΑΠ ΟΤΕ.
Ο Ν. 1358/83 (ΦΕΚ 64Α/24.05.1983) που ορίζει ασφαλιστικά ζητήματα, στο άρθρο 1 παρ. γ ορίζει ότι αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, ο χρόνος που υπηρέτησαν ως έφεδροι οι ασφαλισμένοι των Ταμείων.
Το άρθρο 24 παρ. γ του Καταστατικού του ΤΑΠ-ΟΤΕ ορίζει ότι, ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία υπολογίζεται ο χρόνος της εφεδρικής θητείας εφόσον καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.
Ο εργοδότης ΕΛΤΑ πιστοποιεί με το υπ’ αριθ. 223/430/24.03.2006 έγγραφο ότι για την ως άνω κατηγορία υπαλλήλων του, έχουν καταβληθεί αποδοχές και έχουν παρακρατηθεί οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης, οι οποίες αποδίδονται στο ΤΑΠ-ΟΤΕ μαζί με τις εισφορές των υπολοίπων υπαλλήλων του Οργανισμού και αποτυπώνονταν στις καταστάσεις που έστελναν στο ΤΑΠ-ΟΤΕ για όλους τους υπαλλήλους,
Η Διοίκηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ αναγνωρίζει ότι τα παραστατικά στοιχεία, αν και είναι υποχρεωμένο το Ταμείο να τηρεί, έχουν πλέον καταστραφεί.
Η Νομική Υπηρεσία του ΤΑΠ-ΟΤΕ γνωμοδότησε ότι το Ταμείο θα πρέπει να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας και υπολογίσει το χρόνο της εφεδρικής τους ως χρόνο πραγματικής υπηρεσίας κατά τις διατάξεις του Καταστατικού.

Η Δ/νση Ασφάλισης του ΤΑΠ-ΟΤΕ με γραπτή εισήγηση της στο Δ. Σ. του Ταμείου ζητεί να αναγνωρισθεί ο χρόνος εφεδρικής θητείας ως συντάξιμος χρόνος.

Το Δ. Σ. του Ταμείου αρχικά στην συνεδρίαση του αποφάσισε να αποδεχτεί το αίτημα των υπαλλήλων που προσκόμισαν εκκαθαριστικά σημειώματα της εποχής εκείνης που ήταν στρατευμένοι και που αποδεικνυόταν ότι έγινε παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών.

Με νεώτερη απόφαση του στην 6/13.03.07 συνεδρίαση του το Δ.Σ. ΤΑΠ-ΟΤΕ αποφάσισε την αποδοχή των αιτημάτων που αφορούν τον υπολογισμό του χρόνου εφεδρικής θητείας για όλους τους υπαλλήλους που υπηρέτησαν εφεδρικά και ήταν μόνιμοι την εποχή στράτευσης.
Κατά της απόφασης αυτής αναιτιολόγητα ο Κυβερνητικός Επίτροπος Γ. Στράγκας άσκησε βέτο.
Την άρση της διαφωνίας λύνει ο Υπουργός Απασχόλησης και αναιτιολόγητα δικαιώνει τον Γ. Στράγκα και ακυρώνει την απόφαση του Δ.Σ.

Κύριε Υπουργέ,

Αποδείξαμε σαφώς με όσα προαναφέραμε, τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που εφάρμοσε το Υπουργείο σας.
Σας καλούμε να επανεξετάσετε και τις δύο περιπτώσεις.
Να μην εφαρμοσθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Γ.Γ.Κ.Α. και να αναγνωρίζεται ο εξαγοραζόμενος χρόνος εξομοιούμενος με πραγματικό κατά το χρόνο εργασίας ως ορίζει το Π.Δ. 297/87 και ο Ν. 3232/04.
Να ανακληθεί η άρση της διαφωνίας υπέρ του Κυβερνητικού Επιτρόπου που ασκήθηκε στην 6/13.03.07 συνεδρίαση και αποδέχτηκε ο Υπουργός και με νεώτερη απόφαση σας να λυθεί η διαφωνία υπέρ της απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΠ-ΟΤΕ, που δικαιώνει όλους όσους έχουν υπηρετήσει παρατεταμένη θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις και είχαν προσληφθεί πριν την στράτευση τους ως μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΛΤΑ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα προβούν σε όλες τις κινηματικές και δικαστικές διαδικασίες για να αποκρούσουν τις επιθέσεις σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΘΩΜΑΣ       ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ