Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 5-11-2007

Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοπιοίκηση ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του ΕΛΤΑ και των Εργαζόμενων και ήδη φτάνουν τα μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα μας.

Με την ακόλουθη επιστολή άρχισε η ενημέρωση και η κινητοποίηση Νομαρχών και Δημάρχων για το Ταχυδρομείο και τους Εργαζόμενους.

Κύριε Δήμαρχε,
Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις δυσμενείς εξελίξεις που δημιουργούν οι πολιτικές που ασκούνται στον Ταχυδρομικό τομέα. Επιπτώσεις που κάθε περιφέρεια θα αντιμετωπίσει.
Επικοινωνούμε μαζί σας για να ζητήσουμε τη συμπαράσταση σας στον αγώνα μας για τη διαφύλαξη του κοινωνικού αγαθού, την Ταχυδρομική εξυπηρέτηση κάθε πολίτη σε κάθε σημείο της χώρας.
Σας είναι γνωστό, ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ως αποκλειστικός φορέας Καθολικών Υπηρεσιών παρέχει τις Υπηρεσίες του σε κάθε γωνιά της χώρας.
Το Δίκτυο μας καλύπτει όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια και αποτελείται από τα Ταχ. Γραφεία, τους Αγροτικούς Διανομείς και τα Ταχυδρομικά πρακτορεία, παρέχοντας στους πολίτες ιδιαίτερα της Υπαίθρου, μια κοινωνική υπηρεσία που αποτέλεσε και αποτελεί βασική ανάγκη των Ανθρώπων.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο, το Δημόσιο Ταχυδρομείο και οι υπάλληλοι του έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα καλή σχέση με την Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της.
Αυτή η σχέση, ειδικά στην ελληνική ύπαιθρο είναι πολύ ισχυρή, είναι ακατάλυτη.

Κύριε Δήμαρχε,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (Π.Ο.Σ.Τ.) απευθύνεται σήμερα σε εσάς, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μέσα από το θεσμοθετημένο ρόλο σας προασπίζετε τις κοινωνικές κατακτήσεις των Δημοτών σας, παλεύετε καθημερινά με τα προβλήματα που η ίδια ζωή δημιουργεί και η Κεντρική εξουσία δεν επιλύει.
Δίνετε τις μάχες σας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την ανατροπή της ερήμωσης της υπαίθρου με τη φυγή των νέων, για τη διατήρηση των παραδόσεων της περιοχής σας, για ένα πολιτισμό αντάξιο της πλούσιας ιστορίας μας.
Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί η παροχή αυτού του πολύτιμου αγαθού που λέγεται Ταχυδρομική Εξυπηρέτηση, κινδυνεύει να εκλείψει στο άμεσο μέλλον από Κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες που θα οδηγήσουν τον ΕΛΤΑ σε συρρίκνωση του Δικτύου του, σε κλείσιμο Ταχ. Γραφείων στην περιφέρεια, σε κατάργηση Αγροτικών Δρομολογίων και απολύσεις εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της υπαίθρου, για τους Δημότες σας.
Για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη γνώση της κατάστασης, σας λέμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι στα Ταχυδρομεία μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες από το 1997 σε συμφωνία με τις Διοικήσεις και την Κυβέρνηση, κατορθώσαμε με πολλούς κόπους και θυσίες να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων και να καταστήσουμε την επιχείρηση μας από έντονα ελλειμματική (25 δις δρχ.ετησίως το 1997) σε κερδοφόρα όλα τα τελευταία 9 χρόνια.
Αυτή η θετική εξέλιξη είχε σαν πρώτο κατά τη γνώμη μας θετικό αποτέλεσμα, να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί το Πανελλαδικό μας δίκτυο, το οποίο αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Ξεπεράσαμε τον κίνδυνο να κλείσουν 400 περίπου ταχυδρομικά γραφεία στην ύπαιθρο και να μην καταργηθούν αγροτικά δρομολόγια και θέσεις εργασίας.  

Κύριε Δήμαρχε,
Τα πράγματα στον κόσμο και στην Ευρώπη αλλάζουν ραγδαία. Η απελευθέρωση των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στις χώρες της Ε.Ε. δημιουργεί νέες συνθήκες. Απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των Καθολικών Υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα του ΕΛΤΑ. Πρέπει να θωρακιστεί το Δημόσιο Ταχυδρομείο απέναντι στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την απελευθέρωση της αγοράς.
Με τις νέες συνθήκες, οι ανταγωνιστές του ΕΛΤΑ είτε είναι ιδιώτες, είτε ξένες ταχ. υπηρεσίες, είτε όμιλοι, θα ανταγωνιστούν την επιχείρηση μας εκεί που υπάρχει το «φιλέτο». Δεν θα ανοίξουν Ταχ. Καταστήματα στις μικρές πόλεις ή στην ύπαιθρο αλλά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε επιλεγμένα σημεία.
Η θέση μας, η θέση της Π.Ο.Σ.Τ. ήταν και είναι ότι το δίκτυο μας πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, η Ταχυδρομική εξυπηρέτηση  στην επαρχία είναι ΒΑΣΙΚΗ υποχρέωση του Κράτους και πρέπει να διατηρηθεί.
Αυτό εξάλλου επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη σημασία των Καθολικών Υπηρεσιών για όλη την Ευρώπη αλλά και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας  και του ΕΛΤΑ μεταθέτοντας την πλήρης απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα στο 2013 αντί το 2011 που θα γίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο άκρατος Ανταγωνισμός που διαμορφώνεται και επικυριαρχεί σε κάθε οικονομική, πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, δεν πρέπει να μετατρέψει την Ελληνική ύπαιθρο σε μια απέραντη έρημο, να στερήσει από τους κατοίκους της αναγκαία κοινωνικά αγαθά όπως η Ταχυδρομική εξυπηρέτηση.
Για το λόγο αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε αναπτυξιακή πολιτική και στροφή του ΕΛΤΑ στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών που με τη συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να φτιάξουμε την Τράπεζα της γειτονιάς, του χωριού, του νησιού, του μικροκαταθέτη, του συνταξιούχου και του αγρότη, υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα και χαμηλό κόστος που θα απευθύνονται στους πολίτες όλης της χώρας και ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιφέρειας.
Σήμερα ο ΕΛΤΑ αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί με ποιότητα στις ταχυδρομικές ανάγκες των πολιτών, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Οι πάνω από 1500 κενές οργανικές θέσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με την Απεργία μας τον Ιούνιο του 2007 διεκδικήσαμε προσλήψεις προσωπικού και καταφέραμε τη δέσμευση Κυβέρνησης και Διοίκησης για 850 μόνιμες προσλήψεις στον ΕΛΤΑ και 250 στις Ταχυμεταφορές. Όμως τέσσερις μήνες τώρα κωλυσιεργούν και φαίνεται ότι κινούνται στην ματαίωση τους, στην αθέτηση των δεσμεύσεων τους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Συγχρόνως με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες, απαιτούν από τις Δημόσιες Υπηρεσίες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον ΕΛΤΑ για τη διακίνηση της αλληλογραφίας τους και να διενεργούν διαγωνισμούς.
Έτσι ένα σημαντικότατο κομμάτι του ταχυδρομικού έργου μεταφέρεται με μια απόφαση στους ανταγωνιστές, επαναφέροντας τον ΕΛΤΑ στην εποχή των ελλειμμάτων, της συρρίκνωσης και της απαξίωσης.
Επιχειρείται μια άμεση και βίαιη απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς προτρέχοντας ακόμη και από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων ανεπρτυγμένων χωρών και ταχυδρομείων της Ευρώπης.

Κύριε Δήμαρχε,
Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως πρώτο θύμα το δίκτυο του ΕΛΤΑ.
Ο ΕΛΤΑ θα καταστεί ελλειμματικός, με μαθηματική ακρίβεια, θα κλείσουν Ταχ. Γραφεία κυρίως στην περιφέρεια, θα καταργηθούν Αγροτικά Δρομολόγια.
Για μας τους εργαζόμενους αυτό είναι βέβαιο και πολύ κακό για όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως της υπαίθρου.
Απευθυνόμαστε σήμερα λοιπόν σαν εργαζόμενοι σε σας. Το Δήμαρχο που ο θεσμικός του ρόλος είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας, πολύ σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Με τις Κυβερνητικές αποφάσεις θα κλείσουν πολλά Ταχυδρομικά Γραφεία, ίσως και του δικού σας Δήμου, θα καταργηθούν οι Αγροτικοί Ταχυδρόμοι και τα Δρομολόγια τους. Θα υποβαθμιστεί δραματικά η Ταχυδρομική εξυπηρέτηση. Και όλα αυτά από πολιτικές που ευνοούν ιδιωτικές εταιρίες σε βάρος του Δημόσιου Ταχυδρομείου, των εργαζομένων και της Περιφέρειας.
Η πρώτη δικαιολογία που θα ακουστεί από την Κυβέρνηση θα είναι η δέσμευση της ότι θα καλύψει τα ελλείματα των Καθολικών Υπηρεσιών και έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα αδιαφορεί και αρνείται η πολιτεία να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της για κάλυψει του κόστους κοινωνικής πολιτικής παρότι πάνω από 1,5 εκ. Ευρώ εγγράφονται στον προϋπολογισμό.
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι όταν δεν καλύπτει τις ήδη πιστοποιημένες υποχρεώσεις της θα ανταποκριθεί σε πολλαπλάσια ποσά;

Κύριε Δήμαρχε,
Μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, όσοι έχουμε μέσα μας σαν προτεραιότητα την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ να αποτρέψουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.
Σε καλούμε, όπως καλούμε και τις κατά νομό Ενώσεις να στείλετε διαμαρτυρία στους Υπουργούς Εθν. Οικονομίας και Μεταφορών ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ώστε να αποτραπούν αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις που θα μειώσουν δραματικά τη δυνατότητα του ΕΛΤΑ να παρέχει ποιοτική εξυπηρέτηση στην Επικράτεια, την ύπαιθρο, τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά στο άμεσο μέλλον.

Σε καλούμε με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου σου να προασπίσεις ένα από τα λίγα κοινωνικά αγαθά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελληνική Περιφέρεια και είναι η Ταχυδρομική εξυπηρέτηση.

Η απαίτηση της κοινωνίας και όλων των φορέων της για άμεσες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη του Ταχυδρομείου και τις Καθολικές Υπηρεσίες μπορούν να αποτρέψουν τη διάλυση του ΕΛΤΑ.
Ζητούμε τη συμπαράσταση και τη συστράτευση σας στον αγώνα μας για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη διασφάλιση των Καθολικών Υπηρεσιών.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα είστε μαζί μας στον δύσκολο αγώνα μας.
Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε τεχνοκράτη πολιτικό, από κάθε «λογιστή» της Κρατικής μηχανής, το ρόλο και τη συμβολή του Ταχυδρόμου και του Ταχυδρομείου στην επικοινωνία, στην οικονομική ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Ελπίζουμε στην έμπρακτη συμπαράσταση σας, σ’ αυτό το μεγάλο και δίκαιο ζήτημα, η εξέλιξη του οποίου θα έχει ανάλογες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις και στους Δημότες του Δήμου σας.
Τις όποιες ενέργειες σας παρακαλούμε να μας τις κοινοποιήσετε στην Π.Ο.Σ.Τ.
Αριστοτέλους 11-15  104 32 ΑΘΗΝΑ.
ΦΑΞ 210-5225748
email: post@postnet.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Σας ευχαριστούμε θερμά.    
   
 Για την Εκτελεστική Επιτροπή


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


         ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ             ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ