ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 19-10-2008

Με Εξώδικο προς τη Διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ ΕΛΤΑ, η ΠΟΣΤ επαναλαμβάνει την κάθετη διαφωνία της με το επιχειρούμενο ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, αναλύει τις καταστροφικές συνέπειες για το Δημόσιο Ταχυδρομείο και επισημαίνει τις ποινικές, πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες της Διοίκησης συνολικά και καθενός από τα μέλη του ΔΣ ατομικά.

 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΠΡΟΣ
Την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΕΛΤΑ Α.Ε., που εδρεύει στην Αθήνα οδός Απελλού 1, τον Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΛΤΑ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ,των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΤΑ Ανδριανάκη Μύρωνα, Κεφαλογιάννη Κωνσταντίνου, Πευκιανάκη Νικόλαου, Βολτή Κωνσταντίνου, Σκαλαίου Δημητρίου, Φιλιππίδη Άγγελου, Βέργαδου Δημητρίου, Θωμά Φίλιππου, Θωμόπουλου Νικόλαου, με κοινοποίηση στo Υπουργείo Μεταφορών-Επικοινωνιών, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται.
……………………………………
Κύριοι
Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες της Διοίκησης του ΕΛΤΑ, στο σύνολο τους αλλά και προσωποποιημένες σε κάθε μέλος της, είναι συγκεκριμένες.
Πρωταρχική υποχρέωση και καθήκον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η διαρκής επιδίωξη της ενίσχυσης της μακροχρόνιας οικονομικής αξίας της εταιρίας και η προάσπιση του γενικού εταιρικού συμφέροντος, με τη διασφάλιση των συμφερόντων του ΕΛΤΑ στα πλαίσια λειτουργίας του ως Επιχείρηση προσφοράς Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος, τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των Καθολικών Υπηρεσιών ως αποκλειστικού παρόχου, την υποστήριξη της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ σε μια ανταγωνιστική και απελευθερωμένη αγορά.
Η διασφάλιση της παροχής του Δημόσιου αγαθού της Ταχυδρομικής Επικοινωνίας είναι το κριτήριο της ανταπόκρισης της Διοίκησης του ΕΛΤΑ στις βασικές της υποχρεώσεις.
Ο ΕΛΤΑ δεν είναι ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση.
Ο ΕΛΤΑ δεν έχει κάποιο φυσικό πρόσωπο ως «ιδιοκτήτη» και «μεγαλομέτοχο».
Ο ΕΛΤΑ είναι επιχείρηση του Δημοσίου, ανήκει και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο οποιοσδήποτε έχει την ευθύνη να διοικεί και να επηρεάζει την πορεία του ΕΛΤΑ πρέπει να αντιλαμβάνεται πλήρως τις ευθύνες του και να λειτουργεί ως διαχειριστής Δημόσιας Περιουσίας και μάλιστα με ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοίκησης του ΕΛΤΑ πρέπει να υπηρετούν αυτούς τους βασικούς στόχους.

Κύριοι
Είστε θεσμικά και νομικά υπεύθυνοι για την αναπτυξιακή πορεία του ΕΛΤΑ.
Οι όποιες προσωπικές, συγγενικές, επαγγελματικές, κομματικές ή πολιτικές σχέσεις σας με την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους Υπουργούς ή άλλων μελών της Κυβέρνησης, δεν σας απαλλάσσουν από τις ευθύνες σας για τις αποφάσεις ή παραλείψεις σας.
Δεν επιτρέπεται να λειτουργείτε ως εντολοδόχοι οποιουδήποτε δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ, δεν μπορείτε να παραμένετε θεατές στις εξελίξεις τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που είναι όχι μόνο καθοριστικές αλλά ιδιαίτερα καταστροφικές για το Δημόσιο Ταχυδρομείο, το λαό και τη χώρα.
Έχετε άμεση ευθύνη και υποχρέωση να παρεμβαίνετε σε οποιαδήποτε περίπτωση θίγονται ή διακυβεύονται τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ.
Σε αυτή σας την υποχρέωση δεν έχετε ανταποκριθεί ούτε καν στοιχειωδώς, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θυγατρική ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς έστω και υποτυπώδες Επιχειρησιακό Σχέδιο και με τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ.
Δεν έχετε ανταποκριθεί στις ευθύνες σας για λήψη όλων των απαραίτητων αποφάσεων για την ανάπτυξη των  ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ για να είναι κυρίαρχες στην αγορά.
Έχετε αφήσει ανεξέλεγκτη τη Διοίκηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ που αποδιοργανώνοντας τα πάντα, διαδίδει ότι η εταιρία έχει ήδη πωληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα έχει απαξιώσει την εταιρία, έχει χάσει μερίδιο της αγοράς ενώ λειτουργεί ανταγωνιστικά στον ΕΛΤΑ και όχι στις ιδιωτικές εταιρίες.
Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι η Διοίκηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ λειτουργεί ως εκκαθαριστής της εταιρίας και όχι σαν Διοίκηση που διασφαλίζει τα συμφέροντα και την ανάπτυξη της.

Κύριοι
Με πρόσχημα την εξεύρεση «Στρατηγικού Συμμάχου» μεθοδεύεται το ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, η εκχώρηση τους σε ιδιωτικά συμφέροντα και η αποκοπή τους από τον κορμό του Ομίλου, εγκλωβίζοντας το Δημόσιο αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης στους στόχους των μεγάλων συμφερόντων.
Με διαδικασίες πολιτικά και νομικά ελεγχόμενες, με αδιαφάνεια και σε κλίμα μυστικοπάθειας, με μεθοδεύσεις και μάλλον ιδιαίτερα τεχνάσματα, οδηγήθηκε η δήθεν διαγωνιστική διαδικασία στην μία και μοναδική προσφορά του ομίλου Βαρδινογιάννη με διακοσμητική συμμετοχή, με «αμπαλάζ», τα ταχυδρομεία της Δανίας, του Βελγίου και της Σουηδίας.
• Γνωρίζετε ότι καμία Ευρωπαϊκή χώρα, κανένας ανεπτυγμένος Ταχυδρομικός φορέας της Ευρώπης δεν έχει εκχωρήσει σε ιδιώτες, δεν έχει αποκόψει από τον βασικό ταχυδρομικό κορμό τις Ταχυμεταφορές.
• Γνωρίζετε  ότι όλοι οι Ταχυδρομικοί φορείς έχουν βασική Στρατηγική επιλογή τον έλεγχο των Ταχυμεταφορών.
• Γνωρίζετε ότι τα ταχυδρομεία της Γερμανίας έχουν στον πλήρη έλεγχο τους την DHL, τα Ταχυδρομεία της Γαλλίας την FEDEX, τα ταχυδρομεία της Ολλανδίας ελέγχουν την TNT.
• Γνωρίζετε ότι ακόμη και τα ταχυδρομεία που συμμετέχουν στην κοινοπραξία στην οποία επιδιώκεται να χαριστούν οι ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και ο ΕΛΤΑ, δεν ακολουθούν την πολιτική που εσείς προωθείτε.
• Γνωρίζετε ότι η διεθνής εταιρία ταχυμεταφοράς UPS η οποία συνεργάζεται και δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία, έχει ήδη συνεργασία με τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ χωρίς να της έχει εκχωρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και το management.
• Γνωρίζετε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο Δημόσιο Ταχυδρομείο και πόσο θα απαξιώσει την προοπτική του.
• Γνωρίζετε ότι σε καμία περίπτωση ο Όμιλος ΕΛΤΑ:
o δεν θα ωφεληθεί από αυτή την προοπτική εφόσον μεσοπρόθεσμα θα απομειωθεί η αξία του,
o θα περιοριστεί ο κύκλος εργασιών του,
o θα εκχωρηθεί εν μέρει ή στο σύνολό του στους ιδιώτες, θα περιορίσει το πανελλαδικό του δίκτυο με κλείσιμο Ταχυδρομικών Γραφείων σε χωριά, σε νησιά αλλά και σε αστικά κέντρα,
o θα υπονομεύσει την παροχή Καθολικών Υπηρεσιών,
o θα μετατρέψει το Δημόσιο αγαθό της Ταχυδρομικής Επικοινωνίας σε εμπόρευμα και κερδοσκοπικό αντικείμενο, σε βάρος του λαού και της χώρας.
• Γνωρίζετε ότι η προνομιακή σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με την Μητρική Εταιρία (τον ΕΛΤΑ) ως κύριου μετόχου, θα αποτελέσει επιχειρηματική αξία που θα καρπωθεί ο ιδιώτης επενδυτής.
• Γνωρίζετε ότι οι ισχύουσες και ανανεωμένες συμβάσεις του ΕΛΤΑ με το Ελληνικό Δημόσιο με την επιχειρούμενη συμφωνία χαρίζονται στον ιδιώτη επενδυτή.
• Γνωρίζεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής με την προωθούμενη συμφωνία αποκτά το δυναμικά αναπτυσσόμενο αντικείμενο των Ταχυμεταφορών και εξασφαλίζει για αρκετά χρόνια την υποστήριξη του από την μητρική εταιρία, τον ΕΛΤΑ. Αυτό γίνεται σε βάρος του ΕΛΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον τόσο το δίκτυο Διανομής του ΕΛΤΑ όσο και η επιχειρησιακή του υποδομή θα υποστηρίζουν την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα του επενδυτή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας.
• Γνωρίζεται ότι με το ίδιο σχέδιο και με ζημία του ο ΕΛΤΑ σε μακροχρόνια βάση  υποχρεώνεται να εγγυηθεί την κερδοφορία της ιδιωτικής επιχείρησης Ταχυμεταφορών προς όφελος του ιδιώτη επενδυτή.
• Γνωρίζετε ότι με τη συμφωνία αυτή, η σχέση του ΕΛΤΑ με τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ υποβαθμίζεται σε απλή επενδυτική σχέση μειοψηφικής συμμετοχής. Ο ΕΛΤΑ δεν θα είναι ούτε καν Συνέταιρος στο νέο σχήμα γιατί αυτή η εξέλιξη δεν είναι ούτε Στρατηγική Συμμαχία ούτε Συνεργασία αλλά καθαρή εκχώρηση.
• Γνωρίζετε ότι με την εκχώρηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ εκχωρείτε συγχρόνως το ΣΗΜΑ, τον Διακριτικό Τίτλο, το Λογότυπο, τη Φήμη και την Ιστορία του ΕΛΤΑ και των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ στον ιδιώτη επενδυτή και εκτός των άλλων νοθεύεται ο ανταγωνισμός και συντελείτε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
• Γνωρίζετε ότι η απόφαση για την εκχώρηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ δεν είναι επιχειρηματική εφόσον δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ, δεν είναι πολιτική εφόσον δεν υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά είναι καθαρά μια διευθέτηση συμφερόντων, είναι επιζήμια για τον ΕΛΤΑ και κερδοφόρα για τον «αγοραστή».
• Γνωρίζετε ότι η όποια πολιτική απόφαση δεν αίρει και δεν καλύπτει τις δικές σας Συλλογικές και Ατομικές ευθύνες. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) έχει εκφράσει την πολιτική της απόφαση για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ και αυτή η απόφαση δεν καλύπτει ούτε  νομιμοποιεί το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, τις διαδικασίες που ακολουθούνται, τα προνόμια που παρέχονται στον ιδιώτη επενδυτή, τις δεσμεύσεις που επιβαρύνουν τον ΕΛΤΑ.
• Γνωρίζετε ότι η ευθύνη της τελικής απόφασης ανήκει στα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Οργανισμών, του ΕΛΤΑ ΑΕ και της ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ, στα οποία αναλογεί όλη η ευθύνη του ξεπουλήματος των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  και η ζημιά που θα προκληθεί στο Δημόσιο Ταχυδρομείο στον ΕΛΤΑ.

Κύριοι
Η κατάσταση που έχετε διαμορφώσει, φέρνει τον ΕΛΤΑ μπροστά στο χείλος της καταστροφής προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι εργαζόμενοι και η Ελληνική κοινωνία έχουν στηρίξει την ανάπτυξη του Δημόσιου Ταχυδρομείου και δεν είναι διατεθειμένοι να  παρακολουθούν την καταστροφή, την εκποίηση και το χάρισμα του.

Με την παρούσα Εξώδικη Δήλωση:
• σας επισημαίνουμε ότι οι ευθύνες σας για την υλοποίηση της παράνομης, αντιδεοντολογικής, αντιεπιχειρησιακής και εγκληματικής εκχώρησης των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ είναι νομικές, πολιτικές, συλλογικές και εξατομικευμένες,
• σας καλούμε να σταματήσετε άμεσα κάθε διαδικασία που οδηγεί στο ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ,
• σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και απαιτήσεις για την ανάπτυξη του Δημόσιου Ταχυδρομείου,
• σας ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τον ελληνικό λαό θα υπερασπιστούν το μέλλον και την προοπτική του ΕΛΤΑ, ενώ στα Ποινικά και Πολιτικά Δικαστήρια θα αναζητηθούν για να καταλογιστούν οι ευθύνες τόσο οι Συλλογικές και κυρίως οι Ατομικές, για τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων σας. 

Για τους εργαζόμενους ο Δημόσιος έλεγχος και ο Κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτος όρος.
Η διασφάλιση της παροχής Καθολικών Υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα είναι βασικός στόχος.
Η κατοχύρωση της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ και της αναπτυξιακής του προοπτικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του Δημόσιου αγαθού της Ταχυδρομικής επικοινωνίας.
Η ενίσχυση του Πανελλαδικού Δικτύου είναι θεμελιώδης μοχλός για την Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Τα στοιχεία υπεροχής στον ανταγωνισμό είναι το Δίκτυο, η ποιότητα και οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομείου.

Επιφυλασσόμενοι για την άσκηση παντός ετέρου νομίμου δικαιώματος ημών και των φυσικών μελών μας ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και Αρχών, καθώς και για την με κάθε νόμιμο μέσο διαφύλαξη των συμφερόντων του ΕΛΤΑ, των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ και την προώθηση της εύρυθμης, αποτελεσματικής και ποιοτικής  λειτουργίας του ΕΛΤΑ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΕΛΤΑ Α.Ε. , που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Απελλού  αρ. 1, και σε όσους κοινοποιείται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται, αντιγράφοντας ταύτη ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως του.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ             ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ