Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ

Το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης  με τους Ευρωπαίους εταίρους και η σημερινή καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφανθεί επ’ αυτού, είναι τα θέματα που κυραιαρχούν στν επικαιρότητα τόσο στον ελληνικό τύπο, όσο και στο διεθνή.

Βροχή ειδήσεων από τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς πολλά θα κριθούν στο σημερινό Eurogroup, για τα «στρατόπεδα» που έχουν σχηματιστεί και για το ότι εν πολλοίς «η Ελλάδα βαδίζει με σύμμαχο την…ελπίδα» αν και, ιδιαίτερα το τελευταίο 48ωρο, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και όχι μόνο, έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους στο πλευρό της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι κυριότερες ειδήσεις της ημέρας, Παρασκευή 20 Φλεβάρη, έτσι όπως τις καταγράψαμε μέσα από τα ΜΜΕ:

 

«Ενδείξεις προόδου» αλλά όλα κρίνονται στο Eurogroup

Το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες που εξέτασε το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου εν όψει του κρίσιμου Eurogroup που γίνεται σήμερα, Παρασκευή 20 Φλεβάρη, καθώς η πλειοψηφία των εκπροσώπων των 19 μελών της ευρωζώνης φέρεται να αποδέχθηκε, σε γενικές γραμμές, τις ελληνικές θέσεις και κατέληξε σε ένα σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση συμβιβασμού στο Eurogroup.

 

Κρούγκμαν: Η Γερμανία θέλει Grexit και ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

Την άποψη ότι η Γερμανία προσπαθεί να εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, επειδή δεν συμφωνεί να παραδοθεί πλήρως στο υπάρχον πρόγραμμα λιτότητας, διατυπώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αναλύοντας τη γερμανική στάση απέναντι στο ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας. Όπως λέει ο διακεκριμένος οικονομολόγος και αναλυτής, πρόκειται για μία πολιτική που οι επιπτώσεις της ευνοούν την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

 

Ιταλική χείρα βοηθείας στις ελληνικές διαπραγματεύσεις

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «η Ιταλία λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις πιο άκαμπτες χώρες για να βρεθεί μια λύση».

Νέα αμερικανική παρέμβαση για συμβιβασμό Ελλάδας - Ευρώπης

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία να επιτευχθεί μία συμφωνία» ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες πριν το νέο κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, εκφράζει την άποψη, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε τα όλα τα βήματα που μπορούσε να κάνει, στο δρόμο που οδηγεί σε μία κοινή επωφελή συμφωνία με τους εταίρους της. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για επιπλέον περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη κι ότι αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί θα είναι για λόγους «τιμωρίας».

Παρούσα θα είναι και στη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.