ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΗ

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ

Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελεσαν 28 κατοίκους, τραυματίσαν 30, κατέστρεψαν 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.

«Επυρπολήθηκαν άπασαι αι οικίαι, καταστήματα και λοιπαί οικοδομαί. Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Άπαντα τα Δημόσια και κοινοτικά κτίρια και Σχολεία κατεστράφησαν».

Για την προσφορά της στην Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων από τους Γερμανούς, μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η Υπάτη ανακηρύχθηκε Μαρτυρική Πόλη.

Ακόμη σαν σήμερα:

1771  δολοφονείται στην πλατεία του Ηρακλείου Κρήτης από τους Τούρκους ο Ιωάννης Δασκαλογιάννης, αρχηγός και ήρωας της Κρητικής επανάστασης του 1770.

Τον αποκάλεσαν δάσκαλο για τη μόρφωση, τη γλωσσομάθεια και τον σεβασμό που ενέπνεε.

1885: Φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το «Άγαλμα της Ελευθερίας», ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.

1991: Στη Νότια Αφρική, καταργείται ο τελευταίος νόμος του Απαρτχάιντ, που προέβλεπε τη διάκριση των κατοίκων σύμφωνα με τη φυλή τους, από τη στιγμή της γέννησή τους.

1882: Γεννιέται ο ρώσος συνθέτης, Ιγκόρ Στραβίνσκι. 

1631: Πεθαίνει η Μουμτάζ Μαχάλ, σύζυγος του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’. Προς τιμήν της, ο σύζυγός της δημιούργησε το μεγαλοπρεπέστατο μνημείο, το γνωστό Ταζ Μαχάλ.