ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ

1963 φεύγει από τη ζωή ο Ναζίμ Χικμέτ, τούρκος ποιητής από τις σημαντικότερες φωνές της τουρκικής λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα. Πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή για τις ιδέες του και πέθανε εξόριστος στη Μόσχα. Θεωρείται ένα από τα ινδάλματα της τουρκικής Αριστεράς.

Ακόμη σαν σήμερα:

323 π.X.  Ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ έχει ολοκληρώσει τις ετοιμασίες για την εκστρατεία προς την Αραβία, ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.

1789  Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.

1903 Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χιλιάδες εργάτες ορυχείων κατεβαίνουν σε απεργία.

1941  Οι Ναζί καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, άνδρες, γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά, σε αντίποινα για το θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών.

1965 Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ βγαίνει από το θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου Τζέμινι ΙV και περπατά στο διάστημα, 161 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Για 20 λεπτά είναι συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.

1985  Στην Ελλάδα, στις βουλευτικές εκλογές νικητής αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 45,82%, που του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με 157 έδρες.


1989  Η κινεζική κυβέρνηση στέλνει δυνάμεις καταστολής στην πλατεία Τιεν Αν Μεν για να τερματίσει την κατάληψή της από φοιτητές. που βρισκόταν εκεί για επτά εβδομάδες

1899: Πεθαίνει ο Γιόχαν Στράους, Αυστριακός μουσουργός, συνθέτης του Γαλάζιου Δούναβη

1924 πεθαίνει ο Φραντς Κάφκα, Αυστριακός συγγραφέας και δοκιμιογράφος