ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Η επίθεση στα κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται.
Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο διαλύει και τον τελευταίο κοινωνικό ιστό και βάζει φρένο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγώντας τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στις ορέξεις των εργοδοτών.
 
Ο εργασιακός μεσαίωνας, νομοθετημένος πλέον ως κοινωνική βαρβαρότητα είναι η επίσημη έκδοση μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που όλοι καταδικάζουμε και αντιστεκόμαστε.
 
Φτάνει πια.
 
Όλα αυτά τα χρόνια, ως προεδρείο της Π. Ο. Σ. Τ., γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για να βρούμε διέξοδο και λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Ο ένας και ο πιο δύσκολος απαιτεί γνώση, στόχευση, εξαντλητική διαβούλευση, ήρεμη και ξεκάθαρη σκέψη, ανάλυση των δεδομένων, συντονισμό και δράση την κατάλληλη στιγμή συνδυασμένες με τολμηρές αποφάσεις αλλά και μαχητικότητα.
 
Ο άλλος, ο εύκολος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού, της δήθεν αγωνιστικής γροθιάς, τα ωραία και μεγάλα λόγια, το χτύπημα των θεσμών και προσώπων κάτω από τη μέση με διαδικτυακή και «ανώνυμη» λάσπη,  η επιλογή να παρακολουθούμε τα γεγονότα από μακριά και να κάνουμε κριτική στους άλλους θεωρώντας ότι κάποιοι συνάδελφοι μπορούν πρόσκαιρα να μας ακούσουν.
 
Εμείς συνάδελφοι, όπως και εσείς πιστεύουμε, έχουμε επιλέξει τον πρώτο δρόμο, το δρόμο της ευθύνης και της συνέπειας.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα αυτό που προτείνουν οι άλλοι. Να σας κατεβάζουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς λόγο και αιτία, να χάνουμε μεροκάματα σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και να βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε μεγάλοι αγωνιστές.
Θα μπορούσαμε άνετα να σας ξεσηκώνουμε με ωραία και πιασάρικα λόγια αδιαφορώντας αν με την πρακτική μας σας οδηγούμε σε πανικό, ανασφάλεια, πρόωρη συνταξιοδότηση μόνο και μόνο για να αποδεικνύουμε ότι υπάρχουμε, ότι έχουμε φωνή, ότι έχουμε ακροατήριο.
 
Ευτυχώς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά όλοι σας ότι η πρακτική μας είναι διαφορετική. Προτεραιότητές μας είναι οι θέσεις εργασίας, ο μισθός μας και το μέλλον του Ταχυδρομείου. Η επιλογή μας να σας λέμε την αλήθεια και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μας κάνει διαφορετικούς από τους άλλους μας δίνει δύναμη γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε αυτοί που στο τέλος δικαιωνόμαστε από την εξέλιξη των πραγμάτων.
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Αυτός ο πρόλογος γίνεται όχι γιατί πρέπει μία ακόμη φορά να «πανηγυρίσουμε» μία επιτυχία μας αλλά γιατί είναι απαραίτητο σε κάποιες δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνάμε, να στεκόμαστε σε κάποιες επιτυχίες μας να παίρνουμε δύναμη απ’ αυτές, να σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και να ετοιμαζόμαστε για τον επόμενο γύρο.
 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
 
Πράγματι, συναδέλφισσες – συνάδελφοι, η στρατηγική μας, οι ολοήμερες και ολονύχτιες συναντήσεις μας με τους αρμόδιους Υπουργούς, η αποφασιστική συμβολή και βοήθεια της Γ. Σ. Ε. Ε. μας οδήγησε σε μία κατ’ αρχήν επιτυχία.
Ο ΕΛΤΑ δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά στις ΔΕΚΟ που γίνεται κράτηση 10 % και μπαίνει πλαφόν 4.000,00 € στις αποδοχές των εργαζομένων. Είναι μία θετική εξέλιξη, μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε αναμένοντας την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών το περιεχόμενο της οποίας θα σας γνωστοποιήσουμε  μόλις την έχουμε στα χέρια μας.
Ακόμη μία θετική εξέλιξη είχαμε συνάδελφοι και στο θέμα των μετατάξεων. Κατανόησαν επιτέλους οι αρμόδιοι ότι, τα επιχειρήματά μας είχαν βάση.
Ο ΕΛΤΑ δεν θα άντεχε οικονομικά το βάρος μεγάλου αριθμού μετατασσόμενων συναδέλφων από άλλες ΔΕΚΟ.
Μόνο πέντε (5) συνάδελφοι της πρώην Ολυμπιακής θα έλθουν τελικά στον ΕΛΤΑ και αυτό γιατί έχουν καταχωρηθεί οι μετατάξεις τα σχετικά Φ. Ε. Κ. και οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη θα τους οδηγούσε στην ανεργία.
Είχαν προγραμματιστεί να έλθουν και πέντε (5) δικηγόροι από την πρώην Ολυμπιακή στον ΕΛΤΑ αλλά προλάβαμε τις υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών και τους τοποθέτησαν σε άλλες υπηρεσίες.
Με βάση τις παραπάνω αρχές κινηθήκαμε και στο θέμα των συντάξεων του Ο.Γ.Α.
Μεθοδικά κατορθώσαμε να ενταχθεί ο ΕΛΤΑ στο άρθρο 40 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως και η νομοθετική κατοχύρωσή του ως Ίδρυμα Πληρωμών .
Σήμερα με τον λογαριασμό GIRO χτίζουμε τον ΕΛΤΑ της σύγχρονης εποχής, των χρηματοοικονομικών προϊόντων.
 
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Η μαζική συμμετοχή μας στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε όλες τις αντεργατικές πολιτικές που έχουν κορυφωθεί το τελευταίο δεκάμηνο.
 
Ζούμε πράγματι μία δύσκολη εποχή. Μία εποχή που γράφεται ιστορία και δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε στο κέντρο, στον πυρήνα αυτών των ιστορικών στιγμών.
Κλείστε τ’ αυτιά σας στις σειρήνες. Κλείστε τ’ αυτιά σας στα ωραία και παχιά λόγια απ’ όπου και αν εκπορεύονται.
 
Απομονώστε τις φωνές και τους στρατευμένους παράγοντες και κονδυλοφόρους που χτυπάνε πισώπλατα ότι υγιές υπάρχει και αντιστέκεται ακόμα που δυστυχώς βρίσκει υπερασπιστές ή συνοδοιπόρους και στο κίνημα που πάντα έχει «εφιάλτες» στο εσωτερικό του.
 
Αγκαλιάστε το συνδικάτο. Δώστε δύναμη στους αγώνες μας. Η παθητική στάση, ο ωχαδερφισμός και η εύκολη κατασυκοφάντηση των πάντων βοηθάει αυτούς που ονειρεύονται να βάλουν στο γύψο τις Ελευθερίες και τη Δημοκρατία μας.