ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

 

Η οδοντιατρική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ

15 Μαρτίου 2014 | 10:20207 

Η οδοντιατρική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ
 

Οδοντιατρική κάλυψη, με πολλά κενά, αποκτά ο ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος.

Τα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του θα μπορούν να επισκέπτονται συμβεβλημένους οδοντιάτρους, πληρώνοντας, όμως, υψηλές συμμετοχές, οι οποίες φτάνουν το 70%.

Μέχρι τα τέλη του 2013, οι ασφαλισμένοι είχαν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες μόνο στους οδοντιάτρους των πολυϊατρείων.

Η παροχή αυτή σταμάτησε στις 25 Νοεμβρίου, όταν οι γιατροί του Οργανισμού ξεκίνησαν απεργία διαρκείας. Και πριν από την απεργία, η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων προτιμούσαν να επισκέπτονται ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος.

Με στόχο να αποκτήσει έστω και μία υποτυπώδη οδοντιατρική περίθαλψη, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2014 κονδύλι 60 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το ποσό σχεδιάζει να συνάψει συμβάσεις με ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, οι οποίοι θα καλύπτουν τους ασφαλισμένους του.

Σχετική απόφαση έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και αναμένεται έγκριση από το υπουργείο Υγείας.

Για να ισχύσει το νέο καθεστώς, απαιτείται και νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας, με την οποία θα θεσμοθετούνται οι αμοιβές και τα ποσοστά συμμετοχής.

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η κάλυψη των ασφαλισμένων θα γίνεται, ως εξής:

Για κάθε οδοντιατρική πράξη έχει οριστεί μία ασφαλιστική τιμή, δηλαδή η αμοιβή επί της οποίας θα καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΟΠΥΥ.

Ανάλογα με το είδος της πράξης έχουν καθοριστεί και ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, τα οποία κυμαίνονται από 20% έως 70%.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση: