Ανακοίνωση Π.Ο.Σ.Τ.: "Τι θέλει το ΠΑΚ ΕΛΤΑ στο παζάρι;"

10 Δεκεμβρίου 2021


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 «Τι θέλει το ΠΑΚ ΕΛΤΑ στο παζάρι;»


Ξύπνησε από τον λήθαργο της η «χρεοκοπημένη» και σε αποσύνθεση συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΚ ΕΛΤΑ.

Δυόμιση χρόνια πήρε στους «αριστερούς αγωνιστές» να γράψουν δυο λέξεις για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη Διοίκηση, παρά τα όσα έχουν συμβεί. Έναν χρόνο τους πήρε να κάνουν την κριτική τους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο λόγος, βεβαίως, δεν είναι άλλος από την ανταλλαγή της σιωπής τους με μερικά ρουσφέτια από το γνωστό παραδιοικητικό σύστημα που προσφάτως απώλεσε το τελευταίο του χαρτί, που υπερασπίστηκαν και οι ίδιοι απροκάλυπτα μέχρι τέλους, προκαλώντας την κριτική ακόμα και δικών τους στελεχών..

Το «ξεβόλεμα» που τους προέκυψε σε συνδυασμό με τη συνδικαλιστική τους ένδεια επιταχύνουν την αναπόφευκτη εκλογική κατρακύλα τους και όπως φαίνεται χάνουν πλήρως τον έλεγχο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις εκλογές των τριών περιφερειακών σωματείων μας που έχουν γίνει μέχρι τώρα και περιλαμβάνουν 18 νομούς, το ΠΑΚ ΕΛΤΑ με το ζόρι έχει εκλέξει ΣΥΝΟΛΙΚΑ ένα μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και έναν αντιπρόσωπο για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Καταλαβαίνουμε. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Δε μπορούμε όμως να μην απαντήσουμε.

Χωρίς καμία ντροπή, οι «δήμιοι» των ΕΛΤΑ κατηγορούν σε ανακοίνωσή τους την Ομοσπονδία με ασυναρτησίες, παραποίηση της πραγματικότητας και χυδαία ψεύδη.

Μιλούν για κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση, και δούρειους ίππους, αυτοί που δεν κατάφεραν στα τεσσεράμισι χρόνια με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψουν μια ΣΣΕ, οδηγώντας τους εργαζόμενους στον ΟΜΕΔ και σε μειώσεις μισθών που ψήφιζαν και χειροκροτούσαν. Αυτοί που δεν υλοποίησαν βασικούς όρους προηγούμενων ΣΣΕ, όπως οι μετατάξεις εργαζομένων στην κατηγορία Διοικητικού Προσωπικού. Αυτοί που χρεοκόπησαν οικονομικά και ηθικά έναν μεγάλο οργανισμό και τον παρέδωσαν κατεστραμμένο στην επόμενη Κυβέρνηση. Που μας οδήγησαν χωρίς ΣΣΕ και υπό καθεστώς χρεοκοπίας να διαπραγματευτούμε με τη σημερινή Διοίκηση. Αυτοί που είχαν διακηρυγμένο σκοπό τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας και ταύτισαν στα ΕΛΤΑ το συνδικάτο με τη Διοίκηση και τη Κυβέρνηση, διοργανώνοντας από κοινού και σε κοινή θέα τα τσιμπούσια της «πρώτης φοράς αριστερά». Αυτοί που ψήφισαν πριν έναν χρόνο ως μέλη του ΔΣ ΕΛΤΑ το σχέδιο διάσωσης και μετασχηματισμού και τη μείωση του μισθολογικού κόστους και ήρθαν στην Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τον εαυτό τους.

Κανείς μας δεν ξεχνά τα έργα και ημέρες του ΠΑΚ ΕΛΤΑ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα ΕΛΤΑ, ούτε παίρνει στα σοβαρά αυτά που λένε. Αντί να κρύβονται, βγάζουν ανακοινώσεις που προσβάλουν τη λογική και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ότι και αν πουν, ότι κι αν γράψουν, τα γεγονότα δεν αλλάζουν και θα πληρώνουν  για τις πράξεις τους.

Από την περίοδο της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2015 - 2019 που κυβέρνησε, λειτούργησαν αποκλειστικά με λαϊκισμό και μοναδικό γνώμονα το πολιτικό και συνδικαλιστικό τους όφελος,  πάντα σε βάρος της εταιρείας και των εργαζόμενων.

Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ούτε μια απόφαση ή ενέργεια τους που να ήταν υπέρ των ΕΛΤΑ, ή, έστω, να συγκράτησε την πτώση τους σε μια κρίσιμη περίοδο όπου συνέτρεχαν η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, η οικονομική κρίση και οι μεγάλες αλλαγές στις ταχυδρομικές εταιρείες εξαιτίας της τεχνολογίας.

Τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα και οι μύθοι για την περίοδο 2015 – 2019 έχουν ως εξής:

·         Επι ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2015, ο αρμόδιος Υπουργός για τα ΕΛΤΑ Χ. Σπίρτζης με την ανάληψη των καθηκόντων του απέσυρε το αίτημα της προηγούμενης Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση της καταβολής του κόστους της Καθολικής Υπηρεσίας για το 2013, ύψους 50 εκ. €, που ζητούσε η εταιρεία. Η δικαιολογία ήταν ότι η έγκριση της καταβολής του ποσού αυτού θα διευκόλυνε την ιδιωτικοποίησή τους. Η στάση του οδήγησε σε πλήρη εξάντληση της ρευστότητας, σε διαρκή κίνδυνο στάσης πληρωμών και σε μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, που ζημίωσαν την εταιρεία σε όλα τα επίπεδα και ωφέλησαν προκλητικά τους ανταγωνιστές.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη για την τραγική οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ και τις δυνατότητες διάσωσης τους. Αποφασίστηκε η άμεση κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και η Π.Ο.Σ.Τ. απέστειλε άμεσα σχετικό υπόμνημα. Απολύτως τίποτα δεν έγινε.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν ερωτήματα του Υπουργείου Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σκοπό την υπαγωγή ΕΛΤΑ στο Κεφάλαιο Α΄. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διατηρεί τη δυνατότητα εκβιαστικής πίεσης προς το εσωτερικό των ΕΛΤΑ, επιδίωξε τον Μάιο του 2015 την ένταξη των ΕΛΤΑ στις δημόσιες επιχειρήσεις του Κεφαλαίου Α΄ του νόμου 3429/2005 που θα σήμαινε μείωση των μισθών για το 90% του προσωπικού, (όλων όσων είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), μέχρι 40%. Ενώ αρχικά είχε κριθεί ότι μισθολογικά και βαθμολογικά το προσωπικό παραμένει στο Κεφάλαιο Β, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να αποδεχθεί την αρχική γνωμοδότηση και ξαναέστειλε το ερώτημα στο ΝΣΚ, το οποίο για δεύτερη φορά αποφάσισε το ίδιο. Χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση και να πάει η υπόθεση στην Πλήρη Ολομέλεια του ΝΣΚ για να γνωμοδοτήσει ότι τα ΕΛΤΑ υπάγονται συνολικά στο Κεφάλαιο Α΄. Η γνωμοδότηση χρησιμοποιούταν εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους για ευνόητους λόγους. Δηλαδή, για περιορισμό των αντιδράσεων στις κυβερνητικές πολιτικές και τις διοικητικές αποφάσεις και για να «πουλάνε» προστασία απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

 ·         Επί ΣΥΡΙΖΑ οι συνδικαλιστές του ΠΑΚ έγιναν μεγαλοστελέχη των ΕΛΤΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μόνο που κινήθηκε αστραπιαία ήταν η απροκάλυπτη τοποθέτηση σε όλες τις ανώτατες θέσεις - κλειδιά της εταιρείας κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επικεφαλής του ΠΑΚ ΕΛΤΑ που κατέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, θέση που δημιουργήθηκε κατά παραγγελία. Χωρίς υπερβολή τοποθετήθηκαν σε κομβικές θέσεις όλοι οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου του ΠΑΚ ΕΛΤΑ στο Σωματείο Διοικητικού Προσωπικού παρά την ανεπάρκειά τους παραβιάζοντας κάθε τυπικό και δεοντολογικό κανόνα και διαδικασία.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2017 μπήκε νομοθετικά ανώτατο όριο 15 εκ. € στην αποζημίωση για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας με τροπολογία του Υπουργού Ν. Παππά. Ήθελαν να αποφύγουν την πλήρη καταβολή του επιβεβαιωμένου κόστους της ΚΥ (45 - 50 εκ. € ετησίως). Αυτό σήμαινε και τυπικά πτώχευση αφού ανέτρεπε τους ισολογισμούς 2013 – 2017 και μείωνε τα υπολογισμένα έσοδα κατά 150 εκ €. Σημειωτέον ότι οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες ενημέρωναν με εξώδικα τα μέλη του ΔΣ ΕΛΤΑ ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας και πρέπει να δράσουν αναλόγως. Τίποτα δεν έγινε και εδώ.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2017, υπογράφηκε η Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ ΕΛΤΑ και ΠΟΣΤ με βασικούς άξονες τη μείωση του μισθολογικού κόστους ως προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των οφειλών του Δημοσίου και της κατάρτισης και χρηματοδότησης αναπτυξιακού επιχειρησιακού σχεδίου. Οι περικοπές ίσχυσαν άμεσα χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί οτιδήποτε από αυτά που δέσμευαν Διοίκηση και Κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, την 01.01.2018, έγινε η ένταξη των ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο. Χωρίς κανένα σχέδιο και οποιαδήποτε χρηματοδότηση η εταιρεία πέρασε στο Υπερταμείο σε καθεστώς διάλυσης και χρεοκοπίας.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2018, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή των 15εκ € ανά έτος από τον Υπουργό Ν. Παππά για την ΚΥ. Τα χρήματα δόθηκαν αναγκαστικά και παράτυπα για να αποφύγει το πολιτικό Βατερλό η Κυβέρνηση και για να μην πάνε φυλακή οι Διοικήσεις ΕΛΤΑ και ΔΕΗ λόγω της μεταξύ τους διένεξης για τους λογαριασμούς και το σκάνδαλο που προέκυψε. Στην υπόθεση παρενέβησαν εισαγγελείς και εμπλέκονταν άμεσα οι Διοικήσεις των δύο εταιρειών, 3 Υπουργεία και 3 ανεξάρτητες αρχές. Αποτέλεσμα δε βγήκε ποτέ παρά τα προβλήματα και τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, όπως επίσης και οι δύο εταιρείες. Όσα χρήματα για την ΚΥ δόθηκαν στη συνέχεια, δόθηκαν για να μη γίνει στάση πληρωμών στα ΕΛΤΑ.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, η πορεία των ΕΛΤΑ έγινε προαπαιτούμενο για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ΣΥΡΙΖΑ. Η εξυγίανση των ΕΛΤΑ και η τοποθέτηση ικανών Διοικήσεων αποτέλεσαν προϋποθέσεις θετικής αξιολόγησης της εφαρμογής των Μνημονίων σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τέτοιο το χάλι της εταιρείας, που τα ΕΛΤΑ αναφερόταν ως η πιο προβληματική δημόσια επιχείρηση.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2019, παρουσιάστηκε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ για την εξυγίανση των ΕΛΤΑ, που προέβλεπε σημεία και τέρατα και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις μας, αλλά και τα παράπονα και τις παρεμβάσεις από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Αποσύρθηκε τελικά λόγω της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν γεωμετρικά οι ενοικιαζόμενοι. Στον Όμιλο ΕΛΤΑ  απασχολούνταν προ ΣΥΡΙΖΑ περίπου 1.000 ενοικιαζόμενοι. Παρά το ότι αυτή η απαράδεκτη μορφή εργασίας αποτελούσε κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ και λάβαρο αντιπολίτευσης του ΠΑΚ, επί των ημερών τους έφθασαν τους 3.000!!!.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της ανυπαρξίας πολιτικών για τα ΕΛΤΑ και των ανεπαρκών Διοικήσεων της περιόδου, χρησιμοποιήθηκαν τραγικές «λύσεις» για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις:

Ø  Σκάνδαλο με τους Λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η υπεξαίρεση των χρημάτων από την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρική φήμη και μείωση πάνω από 50% στην κίνηση των καταστημάτων μας για συναλλαγές.

Ø  Δάνεια από τράπεζες (130 εκ. € μέχρι την άνοιξη του 2019)

Ø  Λογαριασμοί GIRO - συνταξιούχοι (υπεξαίρεση 80 εκ. μέχρι την άνοιξη του 2019)

Ø  Οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ προς ΕΦΚΑ (45 εκ. € μέχρι την άνοιξη του 2019)

Ø  Οφειλές προς προμηθευτές και τρίτους (16 εκ. € μέχρι την άνοιξη του 2019)

Ø  Καθυστερήσεις απόδοσης πάγιων εντολών πληρωμών δανείων προς τράπεζες από τη μισθοδοσία και εισφορών προς ΤΕΑ ΕΛΤΑ.

Αντίδραση ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Καμία


Όλα αυτά οδήγησαν τα ΕΛΤΑ στο χάος προσφέροντας στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα επιχειρήματα για να εφαρμόσει όποια πολιτική επιθυμούσε. Τελικά το μόνο που μας έσωσε, όπως μας έσωσε, ήταν το γεγονός ότι η πληρωμή των τεράστιων χρεών και υποχρεώσεων δε μπορούσε να αποφευχθεί με κανέναν τρόπο από το Κράτος - μέτοχο. Πολύ περισσότερο δε θα μπορούσε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος της εξαφάνισης μιας μεγάλης επιχείρησης με ιστορία και σημαντικό έργο και της εκδίωξης χιλιάδων εργαζόμενων. Το κλείσιμο μας θα είχε πολύ μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό κόστος από αυτό της διάσωσης.

Η επιλογή της χρηματοδότησης και της εξυγίανσης μας με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση ήταν η πιο φθηνή λύση. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην εξαμηνιαία έκθεση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το καλοκαίρι του 2020, αναφέρεται ότι το κόστος διάσωσης των ΕΛΤΑ θα φθάσει το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 400 εκατομμύρια € περίπου.

Η ανακοίνωση του ΠΑΚ βγήκε με στόχο να σηκώσει σκόνη και να κρύψει τα θλιβερά εκλογικά αποτελέσματά τους και την αποστροφή των συναδέλφων προς αυτό. Με τερατώδη ψέματα επιχειρούν να σπιλώσουν την πλειοψηφία και να διασώσουν ότι μπορούν από το προσωπικό τους ένοχο παρελθόν, κακό παρόν και δυσοίωνο μέλλον. Σε αυτούς τους «αριστερούς αγωνιστές» του ψεύδους λέμε ευθέως:

Μείναμε λίγοι και γνωριζόμαστε καλά.

Με ψέματα και συκοφαντίες δεν κερδίζονται πλέον εκλογές.

Η ιστορία των ΕΛΤΑ σας έχει καταγράψει για την τεράστια καταστροφή που προκαλέσατε και το παρά λίγο λουκέτο στην επιχείρηση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΣΤ

                                                                                    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 

 

                                                                                 ΒΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ                                           ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ