9 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής για τα Ταχυδρομεία όλου του κόσμου

Το 1969 ήταν η χρονιά που καθιερώθηκε η γιορτή και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης  στη Βέρνη της Ελβετίας, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου 1874.

Αυτή η ημέρα είναι μια ευκαιρία για όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης να αναδείξουν αφενός το ζωτικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και αφετέρου στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των κρατών σε όλο τον πλανήτη..

Σήμερα αριθμούν 192 Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, μέλη της Universal Postal Union, σε όλο τον κόσμο, που συνθέτουν ένα δίκτυο 660.000 ταχυδρομικών γραφείων και με ανθρώπινο δυναμικό 5 εκατ. εργαζομένων.

Το πρώτο Ταχυδρομικό Συνέδριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού  Dr. Heinrich von Stephan.

Η ισότητα μεταξύ των μελών, τα ίσα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μικρών και μεγάλων κρατών, αποτέλεσε τη βασική αρχή της Ένωσης.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης ήταν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μιας παγκόσμιας ταχυδρομικής αγοράς, που θα περιλάμβανε όλες τις χώρες – μέλη της ένωσης, η οργάνωση και η από κοινού  λύση των προβλημάτων που προέκυπταν στην μεταφορά της αλληλογραφίας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν ένα από τα 22 ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, καθώς ανάμεσα στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου συμμετείχαν εκ μέρους της Ελλάδας ο Δημήτριος Μανσόλας, Τμηματάρχης του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Χιούγκ  Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη. 

Η σύμβαση της Βέρνης επικυρώθηκε από την Ελλάδα με νόμο το  Απρίλιο 1875.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο μακροβιότερος Ελληνικός Οργανισμός, δραστηριοποιούνται από την ίδρυση τους, το 1828, αδιάλειπτα σε όλη την Ελληνική επικράτεια,  προσφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και εξυπηρετούν τις ανάγκες του πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τα ΕΛΤΑ κατέχουν  ηγετική θέση στην ελληνική ταχυδρομική αγορά με το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο καθημερινής εξυπηρέτησης, που αποτελείται από 1400 καταστήματα και πρακτορεία και 3500 ταχυδρομικούς διανομείς και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παραμένουν πυλώνας στρατηγικής και καινοτομίας, κινητήριος δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της χώρας μας..

Εμείς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία με τους αγώνες μας, όλα αυτά τα χρόνια, κρατήσαμε όρθιο το Ταχυδρομείο και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να υπερασπιστούμε το χαρακτήρα και το ρόλο του μέσα στην κοινωνία, για να περιφρουρήσουμε το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, για να μην διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης που στη μακρόχρονη πορεία μας, έχουμε δημιουργήσει με τον Έλληνα πολίτη. 

Φωτογραφικό Υλικό