ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΑ <ΚΟΡΑΚΙΑ> ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΘΕΝ <<ΡΕΤΙΡΕ ΤΩΝ ΔΕΚΟ>> ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Τό ψέμα και η λάσπη ξανά στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης.
Με δηλώσεις του  κ. Σουρνάρα- αφού επανηλλειμμένα λένε ότι δεν θα παρθούν άλλα οριζόντια μέτρα, τα μνημόνια τελειώνουν και κάτι τέτοιες φανφάρες- χαρακτήρισε κοστοβόρα κάποια ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και πρόκληση τις συντάξεις που παίρνουν οι ασφαλισμένοι στα πρώην ειδικά ταμεία που πλέον έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.
Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ψέμα, είναι μαύρη προπαγάνδα.
Ετοιμάζουν δε, νέα ανατροπή και στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες και νέες περικοπές.
Όπως γνωρίζουν και το κάνουν καλά τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να < ξυπνήσουν> τα κοινωνικά αντανακλαστικά περί προνομιούχων σε κάποιους χώρους σε βάρος άλλων και να ισοπεδώσουν μισθούς και συντάξεις και να υποτάξουν την κοινωνία.
Να φτάσουμε στο σημείο φαγωμάρας μεταξύ μας γιατί κάποιος έχει ακόμα δουλειά, γιατί έχει σύνταξη και ίσως μεγαλύτερη από κάποιον άλλο, γιατί έχει ακόμα μισθό κ.λ.π.
Ο λαός δεν πέφτει στην παγίδα αυτή όσο και αν επιμένετε αλλά μη ψάχνετε πολύ για τα αίτια των κοινωνικων φαινομένων και τη μορφή αντίδρασης αν συνεχίσετε έτσι.
Αφού δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα πάρουν από τους έχοντες γιατί αυτούς εξυπηρετούν, χτυπάνε τους κοινωνικά αδύναμους και τους έχουν φτάσει σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Αδιαφορούν πλήρως για το κοινωνικό έλλειμμα προσηλωμένοι στο περιβόητο πλεόνασμα με το όποιο κόστος για τους πολίτες και τη χώρα.
Έλεος πιά δεν αντέχουμε άλλο.
Η πολιτική αυτή έχει χρεοκοπήσει πρό πολλού  από λάθη, από ανικανότητα αλλά κυρίως από την στρατηγική που ακολουθήθηκε γιατί ήθελε την Ελλάδα να αλλάξει κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και μοντέλο <ανάπτυξης> σε αγαστή συνεργασία ντόπιων και ξένων που ενώ ομολογούν τα αδιέξοδα, συνεχίζουν τον κατήφορο.
Τωρα για τη νέα πρόκληση περί <ρετιρέ> τα πράγματα είναι απλά και αυταπόδεικτα.
Τα ειδικά ταμεία εντάχθηκαν στο ΙΚΑ από τον Αύγουστο 2008 διατηρώντας εικονικά τις διατάξεις τους ενώ στην πορεία έγιναν ο αιμοδότης και ο φτωχός συγγενής αφού οι παροχές εξομοιώνονται προς τα κάτω.
Ξεχάσατε κύριε Υπουργέ, ποιοί, πότε και πόσο καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων και τις εισφορές των αργαζόμενων;
Ξεχάσατε όλοι το κούρεμα των ταμείων με τα γνωστά ομόλογα που δεν έμεινε τίποτε σαν αποθεμετικό;
Γνωρίζετε κύριοι όλης της κυβέρνησης ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί μέχρι 50% από τις αιματηρές μειώσεις που έχουν γίνει;
 Και είναι τουλάχιστον πρόκληση να λέτε ότι οι συντάξεις στα ταμεία των ΔΕΚΟ είναι μεγάλες σε σχέση με το ΙΚΑ;
Γνωρίζετε πιστεύουμε ότι πάνω από 70% των συντάξεων του ΙΚΑ με 15ετία είναι στο κατώτερο επίπεδο και εσείς σκόπιμα συγκρίνετε τις συντάξεις αυτές με τις συνταξεις που παίρνουν σις ΔΕΚΟ με 35 έτη ασφάλισης.
Τί είδους σύγκριση και παραπληροφόρηση είναι αυτή;
Γνωρίζετε ότι οι ασφαλισμένοι  στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ πλρώνουν εισφορές επι 35 έτη 42% για κύρια και επικουρική σύνταξη όταν στα άλλα ταμεία και στο ΙΚΑ πληρώνουν 26%;
Όταν οι εισφορές είναι μέχρι 80% επί πλέον σε σχέση με το ΙΚΑ, τι είδους λογική και προσέγγιση είναι  αυτή περί προνομιούχων ενώ αποκρύπτετε το στόχο σας για πλήρη ισοπέδωση προς τα κάτω όλων των συνταξιούχων;
Και οι κοστοβόρες εισφορές κύριε Υπουργέ που πληρώνουν τόσα χρόνια τί έγιναν;
Πολύ εύκολα βαφτίζονται τα δικαιώματα προνόμια κάνοντας συνειδητά  παραπληροφόρηση και συκοφαντώντας συγκεκριμένους χώρους για πολλούς και διάφορους λόγους που όλοι κατανοούν.
Ο στόχος είναι να χτυπηθούν και οι εργαζόμενοι στούς χώρους αυτούς και οι επιχειρήσεις με τις γνωστές μεθόδους.
Με απόφαση της κυβέρνησης εντάχθηκαν τα ταμεία των ΔΕΚΟ σε ειδικό λογαριασμό υποτίθεται, μεταφέρθηκε η περιουσία τους ενώ τα ελλείμματα που εσείς δημιουργήσατε με την πολιτική σας δεν καλύπτονται αφού περικόψατε σταδιακά και την κρατική επιχορήγηση.
Έρχεστε μετά και λέτε ότι είναι υψηλές οι παροχές αλλά για την εισφοροαποφυγή, την πρωτοφανή ανεργία, την απασχόληση και την ανάπτυξη που θα φέρουν θέσεις εργασίας και έσοδα στα ταμεία τι κάνετε;
Τελικά σε ποιό αναπτυξιακό και κοινωνικό μοντέλο πιστεύετε κύριοι της κυβέρνησηςγατί αυτά που κάνετε, δεν υπακούουν πουθενά.
Στον τομέα της Κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας (όρα φάρμακα, ΕΟΠΥΥ) όποιος αντέχει ακόμα να πληρώνει μπορεί να επιζήσει και οι άλλοι στον καιάδα.
Είχαμε γράψει παλαιότερα σχετικά με την βιωσιμότητα των ταμείων όταν ψηφίστηκαν οι νέοι ασφαλιστικοί νόμοι και η κυβέρνηση έλεγε ότι θα αντέξει το σύστημα, ότι ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχουν.
Η εξόντωση των συνταξιούχων ακόμα και η φυσική αφού δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.
Φαίνεται ότι το σχέδιο βρίσκεται σε εφαρμογή.
Το μοντέλο που θέλουν στο συνταξιοδοτικό δεν είναι ούτε κεφαλαιοποιητικό, ούτε αναδιανεμητικό, ούτε ανταποδοτικό.
Είναι άδικο και κοινωνικά ανάλγητο.

Συναδέλφισες/οι

Τα δημοσιεύματα και οι φήμες μιλάνε και για νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας και νέες μειώσεις.
Εκείνο που ισχύει μέχρι τώρα, από το σύνταγμα, από την μέχρι τώρα νομοθεσία καθώς και από τους μνημονιακούς νόμους όπου υπάρχει ρητή αναφορά είναι ότι: <τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα> προστατεύονται ως πρός την κατοχύρωσή τους από τυχόν αλλαγές.
Τα γενικά όρια ηλικίας πάντως για όσους θεμελιώνουν μετά την 1/1/2013 είναι για όλους 62 μειωμένη και 67 πλήρη.
Η τυχόν εφαρμογή ενιαίων κανόνων παντού ώστε να μή φεύγει κανείς πριν τα 62 με καμμία ρύθμιση που είναι σε ισχύ με μεταβατικές διατάξεις, σημαίνει ότι κινδυνεύουν πολλοί ασφαλισμένοι που δεν είχαν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να πάνε στις ενιαίες αυτές ρυθμίσεις 62 και 67.  
Ποιοί κινδυνεύουν να θιγούν εάν σπάσει το ισχύον καθεστώς και μπεί για όλους ο ίδιος κανόνας και το όριο των 62;
Μητέρες ανηλίκων με τα ειδικά όρια που μέχρι31/12/2012 θεμελίωναν με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (π.χ.18,3 έτη) και με ανήλικο και παίρνουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας των 50 μειωμένη και 55 πλήρη, εφόσον δεν το έχουν ήδη.
Μητέρες ανηλίκων γενικά που αποχωρούσαν με ειδικό καθεστώς και περίμεναν να συμπληρώσουν κάποια προύπόθεση για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Γυναίκες με την 25ετία που είχαν τα έτη ασφάλισης αλλά ανέμεναν την ανάλογη ηλικία στο μεταβατικό στάδιο ή είχαν την ηλικία και έπρεπε να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης.
Άνδρες που θεμελίωναν με 25ετία μέχρι 31/12/2012 δικαίωμα για την συνταξιοδότησή τους στα 60 μειωμένη και στα 65 πλήρη.
Κινδυνεύουν οι πρίν το 1983 με 35ετία Χ.Ο.Η.;
Ενδεχόμενα γιατί είναι από αυτούς που φεύγουν πρίν τα 62 παρά τό ότι δεν θεωρείται πρόωρη αποχώρηση.
Μέχρι σήμερα δεν θίχτηκε και δεν αμφισβητήθηκε ότι πρόκειται για καθεστώς πλήρους συνταξιοδότησης για την κατηγορία αυτή.
Εάν θεωρηθεί ότι πρίν τα 62 - που είναι το γενικό όριο για όσους θεμελιώνουν μετά την 1/1/ 2013 - είναι το όριο που πρίν από αυτό δεν θα φεύγει κανείς, βαφτίζοντάς το πρόωρη αποχώρηση, τότε και αυτοί μπορούν να μπούν στο ίδιο τσουβάλι.
Ασφαλισμένοι την περίοδο 1983-1992 ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης της 35ετίας μπορούσαν και κάποιοι από αυτούς να φύγουν πρίν τα 62.
Αν ληφθεί υπόψη και η απειλή ότι η ποινή για όσους φεύγουν νωρίτερα από το όριο ηλικίας θα μεγαλώσει πάνω από 6% που είναι σήμερα και θα υπολογίζετε και για πάνω από 5 έτη, τότε εκβιαστικά θα υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να παραμένουν στην εργασία γιατί η σύνταξη θά πάει στη μέση.
Μένει όμως να ξεκαθαριστούν πολλά για να πούμε με σαφήνεια τι εννοούν και τι μπορεί να αλλάξει τελικά.
Το σενάριο αφενός για τα όρια ηλικίας είναι κανείς πρίν τα 62  και τα 67 σε σύνταξη, ενώ για το <πέναλτυ> λόγω πρόωρης αποχώρησης, η μείωση να μην υπολογίζεται σε 6% για κάθε έτος που φεύγει κάποιος νωρίτερα από το όριο που προβλέπονταν για πλήρη και ήταν 30% το ανώτερο αλλά η μείωση να υπολογίζεται με βάση το νέο γενικό όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη δηλ. τα 67. 
Επαναλαμβάνουμε όμως ότι είναι φήμες ακόμα και σκόπιμες διαρροές που σπέρνουν φόβο και πανικό και μιλάνε από το 2014.
Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αναστάτωση αλλά σας ενημερώνουμε για ότι λέχθηκε και γράφτηκε και μπορεί να μη είναι και μακριά από την υλοποίηση αλλά ούτε καθαρό τοπίο υπάρχει ούτε βεβαιότητα ότι θα περάσουν όλα αυτά.
Έχουμε δεί και έχουμε πάθει τόσα τα τελαυταία χρόνια που δεν θα μας εκπλήξουν αλλά φαίνεται ότι δεν έχουμε πιάσει πάτο ακόμα.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις αλλά για το συνταξιοδοτικό να ενημερώνεστε έγκυρα από το site της ΠΟΣΤ στην ανάλογη στήλη.
Εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμβουλεύσουμε κανένα για το τι πρέπει να κάνει όταν ακόμα είναι κάτι στον αέρα και ούτε οι ειδικοί ούτε οι αρμόδιοι δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις για το τι πότε και πώς θα αλλάξει.
Έχει δρόμο ακόμα το θέμα αφού είναι γνωστή η συνταγή να διαρρέουν δυσμενείς ρυθμίσεις, βλέπουν τις αντιδράσεις και μετά ενίοτε τα μαζεύουν.
Είμαστε σε ετοιμότητα και όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα θα σας το κοινοποιήσουμε για γνωρίζετε καλλίτερα τις τυχόν νέες ρυθμίσεις και ανάλογα αποφασίζετε όσοι μπορείτε, γιατί όσοι δεν μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν δεν νομίζουμε ότι έχουν και πολλές επιλογές αφού είναι εγκλωβισμένοι πλέον.
Όσοι δε, έχουν κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ήδη και δεν έχουν αποχωρήσει, μπορούν να το σκεφτούν πιό ψύχραιμα.

Κύριοι της κυβέρνησης

Συνέλθετε, αλλάξτε ρότα και πολιτική γιατί το λαϊκό ποτάμι θα σας παρασύρει.
Προστατέψτε την εργασία και το κοινωνικό κράτος.
Κάτω τα χέρια από τους μισθούς και τις συντάξεις.
Προστατέψτε τους αδύναμους και δώστε δουλειά στους νέους.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ