Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Τ. ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ UNI EUROPA YOUTH

Περισσότεροι από 100 νέοι συνδικαλιστές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Albufeira της Πορτογαλίας στις 6-8 Φεβρουαρίου 2013 για να συζητήσουν για τις επιδράσεις της κρίσης στη ζωή τους.

«Οι νέοι έχουν καλύτερη εκπαίδευση από ποτέ, είναι ευέλικτοι, ωστόσο δυσκολεύονται να βρουν μια θέση εργασίας », λέει η Martina Hartung, τέως Πρόεδρος της Uni Europa των νέων. «Η Ευρώπη έχει πάρει τον λάθος δρόμο. Αυτό το Συνέδριο θα αποτελέσει μια ευκαιρία να τονίσουμε την επιτακτική ανάγκη για δράση ούτως ώστε να καταδείξουμε την συμφορά που έχει βρει τους νέους.», είπε.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε υψηλά ποσοστά. Οι νέοι είναι οι πρώτοι που απολύονται ή εργάζονται περιστασιακά ή με μερική απασχόληση. Η Uni Europa των νέων ζητά να γίνουν επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους, έτσι ώστε να έχουν κάτι να προσδοκούν μελλοντικά.

Σύντομες δουλειές ή η λεγόμενη άσκηση, χωρίς δικαιώματα ή αξιοπρεπείς μισθούς, δημιουργούν ανασφάλεια, φόβο και απελπισία. Ο φόβος συχνά γίνεται μίσος και ανοίγει διάπλατα το δρόμο στον ρατσισμό και σε φασιστικές πολιτικές. Η Uni καταδικάζει κάθε μορφής ρατσισμό, ανισότητα και τάση ναζισμού. Τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα πρέπει να αποτελούν μέρος των βασικών δικαιωμάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα έδωσε το παρόν με την εκπρόσωπό μας Γιώτα Δανδουλάκη, η οποία κατέλαβε τη θέση συντονιστή των χωρών της Μεσογείου στις εκλογές που διεξήχθησαν. Στην ομιλία της με θέμα «Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα αλλά και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί.

Ακολουθεί  ολόκληρη η ομιλία:

Ένας φίλος μου, μου έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα είναι άνεργος την 1η Μαΐου. Μια άλλη φίλη μου, μου είπε το ίδιο την Παρασκευή το πρωί. Ένας τρίτος φίλος μου, μου είπε ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και 6 μήνες. Φίλοι μου, μου τηλεφωνούν από καιρό σε καιρό και ρωτούν αν έχω κάτι υπόψη μου για δουλειά, οτιδήποτε, με οποιοδήποτε μισθό, με ή χωρίς ασφάλιση και κοινωνικές παροχές.

Κάθε μέρα που περνάει, ο εφιάλτης της ανεργίας πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οικογένειες στην Ελλάδα. Απώλεια εργασίας, απώλεια εισοδήματος, απώλεια αξιοπρέπειας και ένα σωρό χαμένα όνειρα…

Τον Μάρτιο του 2012 η ανεργία των νέων στην Ελλάδα πέρασε το όριο του 50%. Ένα χρόνο μετά, τα πράγματα είναι χειρότερα. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 55% και δεν έχει πιάσει «ταβάνι». Η οικονομία μας συρρικνώνεται και αυτή η οικονομική τραγωδία μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει μια κοινωνική καταστροφή καθώς νέοι, πολλά υποσχόμενοι, εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Οι νέοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, ένα κράτος που τους προσφέρει ελάχιστη υποστήριξη. Τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ βάζουν λουκέτο ως απόρροια των περικοπών των δημοσίων εξόδων, αλλά και αυτά που παραμένουν ανοικτά, προσφέρουν λίγη ή και καθόλου βοήθεια για την ανεύρεση εργασίας.

Μερικοί λένε ότι οι νέοι πρέπει να δείξουν υπομονή, κουράγιο και αλληλεγγύη ώστε να ξεπεράσουν αυτήν την δύσκολη περίοδο. Αλλά η υπομονή, το κουράγιο και η αλληλεγγύη δε μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο!

Ταυτόχρονα, μια μελέτη της Ernst & Young, γνωστής εταιρίας οικονομικών ελεγκτών, προβλέπει ότι το ήδη ψηλό ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να εκτοξευτεί στο 28% μέσα στο 2013.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη σε ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους ηλικίας 25 μέχρι 34 ετών που μένουν με τους γονείς τους, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat. Μέσα στο 2012, περίπου το 50,7% των νέων ενηλίκων στην Ελλάδα ζούσε κάτω από την οικογενειακή στέγη, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν για να μείνουν μόνοι τους.

Οι άνεργοι στην Ελλάδα εγκαταλείπονται, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε οικονομική ενίσχυση ή σε δωρεάν περίθαλψη. Τα επιδόματα ανεργίας δίνονται μόνο σε αυτούς που έχουν ασφαλιστικές εισφορές και εφόσον πολλοί νέοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ, δεν δικαιούνται κάποια οικονομική ενίσχυση.

Ειδικοί λένε πως οι άνθρωποι με μακροχρόνια ανεργία, έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση και καταφέρνουν λιγότερα στη ζωή τους. Είναι το λεγόμενο «σημάδι της ανεργίας». Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα «αποθηκεύει» μια μελλοντική προβληματική γενιά; Αν αποδεχτούμε αυτήν την υπόθεση, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την έλλειψη θέσεων εργασίας, τουλάχιστον όσο τα χέρια της είναι δεμένα από τις δεσμεύσεις που έχει με το Μνημόνιο και την Τρόικα.

Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ευδοκίμησε η Χρυσή Αυγή, ένα φασιστικό κόμμα, κέρδισε έδαφος και εισήχθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, επιτίθενται σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους και άτομα με διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες. Και το περίεργο είναι ότι τα ποσοστά τους μεγαλώνουν, ίσως γιατί απευθύνονται σε άτομα με χαμηλό ή ανύπαρκτο μορφωτικό επίπεδο, που οδηγούνται από το θυμό και την αγανάκτηση προς την Κυβέρνηση και τα μέτρα λιτότητας.

Επιπλέον, έχουμε και το φαινόμενο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων. Άνθρωποι που εκτελούν την ίδια εργασία, πληρώνονται διαφορετικά. Με το Μνημόνιο 3, οι νέοι κάτω των 25 έχουν έναν ιδιαίτερα χαμηλό μισθό. Πολλές εταιρίες, εκμεταλλευόμενες την παρούσα κατάσταση, προσλαμβάνουν νέους, που τους κοστίζουν και λιγότερο και όταν συμπληρώσουν τα 25, τους απολύουν για να μην τους κάνουν αύξηση.

Από την άλλη, η αναλογία ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι σήμερα 1 προς 1,2. αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα ουσιαστικά πληρώνει για 1,2 συνταξιούχους μόνο! Οι ειδικοί το αποκαλούν αυτό «δημοσιονομική γήρανση»!

Κάποιοι εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και πολλά παιδία λιποθυμούν στα σχολεία λόγω κακής διατροφής. Η Ελλάδα έγινε το λεγόμενο πειραματόζωο της Ευρώπης. Δεν ξέρω κατά πόσον η Ελλάδα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας ή αν η Ευρώπη είχε ήδη πάρει τον λάθος δρόμο…

Όσον αφορά τον ταχυδρομικό τομέα, στον οποίο και εργάζομαι, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά περίπου 35%. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση εξήγγειλε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τον Αύγουστο του 2012 την πώληση όλων των μετοχών των ΕΛΤΑ, που ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Στο όνομα των αλλαγών και των επιτακτικών εντολών του Μνημονίου και της Τρόικας, θέλουν να εξαφανίσουν κάθε κοινωνική δομή. Η υπάρχουσα πολιτική έχει διασπάσει την αλληλεγγύη και τις σχέσεις αμοιβαίας συμπαράστασης μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών. «Ο πόνος μου να γίνει πόνος και των άλλων». Με άλλα λόγια, επειδή εγώ υποφέρω, πρέπει να υποφέρεις και εσύ. Εγώ είμαι άνεργος, δεν με ενδιαφέρει αν είσαι και εσύ.

 

Παρακολουθήστε το video της ομιλίας.

 

Φωτογραφικό Υλικό