XΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΕΞΑΓΟΡΑΖΩ

 Αριθ. πρωτ.: Φ.80000/31899/2322/28.9.2011

Παροχή οδηγιών σχετικά με την ανάκληση αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας

Αθήνα, 28/9/2011 
Αριθ. Πρωτ. Φ.80000/31899/2322

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α'

TAX. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29 
TAX. ΚΩΔΙΚΑΣ : 101 10 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Ε.Βρέκου 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 3368124 
TELEFAX : 3368124

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών σχετικά με την ανάκληση αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας»
ΣΧΕΤ: Το Α.Π. A31/1107/15.11.2010 έγγραφο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με αφορμή το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το οποίο ζητούνται οδηγίες όσον αφορά το θέμα της δυνατότητας ανάκλησης αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ασφαλισμένων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται από την ανωτέρω ημερομηνία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3863/2010, όπως ισχύει, προκειμένου να έχουν εφαρμογή οι ευνοϊκότερες διατάξεις της παρ. 18 του ίδιου άρθρου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πράξεις αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας (και ειδικότερα στρατιωτικής υπηρεσίας), οι οποίες εκδίδονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς κατ' εφαρμογή συγκεκριμένων, ειδικών διατάξεων και με βάση τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (επίσημα πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών, βεβαιώσεις, κ.λπ.), αποτελούν ισχυρές διοικητικές πράξεις και παράγουν διοικητικό δεδικασμένο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.5 του ν.861/1979, οι οποίες είναι ειδικές και έχουν εφαρμογή για τις αποφάσεις που εκδίδονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, οι αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και απονομής πάσης φύσεως παροχών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, δύνανται να αναθεωρούνται: α. οποτεδήποτε, εάν στηρίζονται σε ψευδείς καταθέσεις μαρτύρων ή σε πλαστά ή νοθευμένα έγγραφα, εφόσον τα περιστατικά αυτά προκύπτουν από αμετάκλητη δικαστική απόφαση, και β. εντός εύλογου διαστήματος, εάν προκύψουν νέα κρίσιμα έγγραφα ή υπήρξε αποδεδειγμένη πλάνη περί τα πράγματα ή διαπιστώθηκαν λογιστικά λάθη. Επομένως η αναθεώρηση των εν λόγω αποφάσεων με βάση τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 861/1979 χωρεί μόνο για τους συγκεκριμένους λόγους που αναφέρονται σε αυτές.

Τα ανωτέρω κάμπτονται και μπορεί να γίνει δεκτή η αίτηση για ανάκληση νόμιμης διοικητικής πράξης, με την οποία τυχόν επανέρχεται ο ενδιαφερόμενος, σε περίπτωση μεταβολής της νομοθεσίας, μεταβολής της νομολογίας του ΣτΕ ή πλάνης περί τα πράγματα.

Με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 18 του ν.3863/2010, όπως ισχύει, επέρχεται μεταβολή στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιείται η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον το ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται μειωμένο κατά 30-50% για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και εφεξής με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται από αυτήν την ημερομηνία και εφεξής με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3863/2010.

Κατόπιν των ανωτέρω και με το δεδομένο ότι, αρμόδιο όργανο στην προκειμένη περίπτωση για την ανάκληση ατομικής διοικητικής πράξης είναι εκείνο που την εξέδωσε ή που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της (άρθρο 21του ν.2690/1999-Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), οι αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής θητείας θα αντιμετωπίζονται ως εξής:

Α. Προκειμένου για αποφάσεις που δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα στον ασφαλισμένο, αυτές ανακαλούνται οίκοθεν από την Υπηρεσία, η οποία θα προβαίνει σε επανυπολογισμό του ποσού της εξαγοράς με βάση τις νέες τρέχουσες αποδοχές όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τον τελευταίο πλήρη μήνα απασχόλησης του ασφαλισμένου.

Β. Για τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας που βρίσκονται στο στάδιο:

- καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών με δόσεις, όπου έχει καταβληθεί μέρος, αλλά όχι το σύνολο των εισφορών
- εφάπαξ καταβολής, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας, ή έχει ήδη παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία και πρόκειται να γίνει μετατροπή σε εξόφληση σε δόσεις, η ανάκληση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση από τον ενδιαφερόμενο. Η αίτηση αυτή εξετάζεται και εκδίδεται νέα απόφαση, αφού επανυπολογιστεί το συνολικό ποσό εξαγοράς με βάση τις νέες τρέχουσες αποδοχές - όπως προαναφέρθηκε στην περίπτωση Α. Η έκπτωση που προβλέπεται στην παρ. 18 του άρθρου 10 του ν.3863/2010, όπως ισχύει, γίνεται επί του νέου ποσού που θα προκύψει. Εάν έχουν ήδη καταβληθεί κάποιες εισφορές, τα αντίστοιχα ποσά θα αφαιρεθούν από το νέο τελικό ποσό.

Σημειώνεται ότι, δεν ανακαλούνται αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής θητείας για τις οποίες έχει καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 το σύνολο των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών. Δυνατότητα ανάκλησης υφίσταται μόνο σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει εξοφλήσει τις εισφορές μετά την 15.7.2010 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου) και εφόσον υποβάλει αίτημα επιστροφής αυτών.

Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθεί εκ μέρους του και αίτηση ανάκλησης της απόφασης και πρέπει να ενημερώνεται ότι θα χωρήσει επανυπολογισμός των εισφορών αναγνώρισης με βάση τις νέες τρέχουσες αποδοχές του.




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
 
 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 58ου ΕΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ