TA SITE ΓΡΑΦΟΥΝ

 Ταχυδρομικοί: Να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ 

Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη διακίνηση των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών καταγγέλλοντας προσπάθεια για «κλοπή έργου από τα ΕΛΤΑ».

·         ΕΘΝΟΣ On Line

·   

 

Ο Ο διαγωνισμός ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατακυρώνεται τελικά στην ACS. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι «η ΕΥΔΑΠ εξωθείται στην ανάθεση της διακίνησης λογαριασμών σε ανταγωνίστρια ιδιωτική εταιρία με ακριβότερη τιμή». Προσθέτουν μάλιστα ότι τα ΕΛΤΑ «είχαν καταθέσει μειοδοτική προσφορά 8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή δύο εκατομμύρια λιγότερα από την ACS»

Πρόκειται για τον ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΕΥΔΑΠ πριν τρία χρόνια, μετά την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς και αφορούσε στα έτη 2013 και 2014 και στον οποίο συμμετείχαν οι δύο εταιρίες. Η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει διότι είχαν γίνει προσφυγές και από τις δύο πλευρές τόσο στα δικαστήρια όσο και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία είχε αποφανθεί ότι τα ΕΛΤΑ με την τιμή με την οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο χώρο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ, Γιώργος Βασιλόπουλος, πάντως, επισημαίνει στο «Έθνος» ότι «η τιμή δεν ήταν κάτω του κόστους. Προβλεπόταν σαφές κέρδος». Μέχρι τώρα εφόσον δεν είχε κατακυρωθεί ο διαγωνισμός τα ΕΛΤΑ συνέχιζαν την παλαιότερη σύμβασή τους διακινώντας την αλληλογραφία της ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο μετά την απόφαση του ΣτΕ και την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ACS από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ θα διακινούνται πλέον από την ACS.
Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ ζητούν «επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και κατοχύρωση στο μειοδότη, καθώς δεν έχει νόημα η κατοχύρωση της προκήρυξης του 2013 και μάλιστα για παρελθόντα έτη».

Από την πλευρά τους πηγές της ΕΥΔΑΠ τονίζουν ότι εφόσον το ζήτημα έχει κριθεί με την απόφαση 12 του 2016 του ΣτΕ, η εταιρία υποχρεούται να την εφαρμόσει και να αναθέσει στην ACS το έργο. Όσο για το γεγονός ότι ο αρχικός διαγωνισμός αφορούσε σε παρελθόντα έτη (2013-2014) σημειώνουν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν προσφυγές και καθυστερήσεις προβλέπεται χρονική μετάθεση της ανάθεσης του έργου.

Παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ το ζήτημα είχε κριθεί πηγές της εταιρίας σημειώνουν ότι συνεχίζεται η προσπάθεια και υπάρχει δέσμευση για εξάντληση κάθε δικαστικής και εξώδικης δυνατότητας.
 

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

www.dikaiologitika.gr

 

«Γύψος στα ΕΛΤΑ δεν θα μπει». Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, για την ανάθεση της διανομής των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ σε ανταγωνίστρια, ιδιωτική εταιρεία, με ακριβότερη τιμή. Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση του, «τη στιγμή που η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ ασχολείται με την τακτοποίηση "ημετέρων" και όχι με τα μείζονα ζητήματα του οργανισμού, η ΕΥΔΑΠ εξωθείται στην ανάθεση της διακίνησης των λογαριασμών σε ανταγωνίστρια, ιδιωτική εταιρεία, με ακριβότερη τιμή. Τα ΕΛΤΑ, με το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο, λειτουργώντας από το Ορμένιο έως τη Γαύδο, εάν και κατέθεσαν τη χαμηλότερη τιμή, οδηγούνται σε αποκλεισμό. Όλα τα χρόνια, που τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούσαν τη δημόσια ΕΥΔΑΠ και τους καταναλωτές της, κάποιοι φαίνεται ότι "έχτιζαν στο παρασκήνιο" δίκτυα επηρεασμού αποφάσεων. Σήμερα, όλοι αυτοί, πιστεύουν ότι θα "κλέψουν" το έργο από τα ΕΛΤΑ και θα οδηγήσουν την, αρχαιότερη δημόσια επιχείρηση, σε απαξίωση. Ενημερώνουμε κάθε αρμόδιο ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ δε θα επιτρέψουν τη ληστεία σε βάρος του Δημόσιου Ταχυδρομείου. Οι ευθύνες θα αποκαλυφθούν και καταλογιστούν. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να δράσει. Άλλωστε, πρόσφατα στη Βουλή, είχε αναφερθεί στον εν λόγω διαγωνισμό και στις προσπάθειες υποσκελισμού των ΕΛΤΑ από "Ανεξάρτητες" Αρχές. Καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την επιχείρηση, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Γύψος στα ΕΛΤΑ δεν θα μπει. Τέλος, καλούμε τους εργαζομένους να είναι σε ετοιμότητα για να αντισταθούν και να αποτρέψουν την οργανωμένη επίθεση, που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό, και δυστυχώς πραγματοποιείται σήμερα εναντίον των ΕΛΤΑ.”