ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1942 Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

 74 χρόνια μετά την μεγάλη απεργία της 14ης Απριλίου του 1942, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν, για ακόμη μια φορά, τους αγωνιστές Τριατατικούς, που ύψωσαν το ανάστημα τους ενάντια στο φασισμό και έδωσαν με το παράδειγμα τους ελπίδα στους σκλαβωμένους λαούς της Ευρώπης. 

14 Απριλίου 1942, η πρώτη μεγάλη απεργία της υπόδουλης από τους Γερμανούς κατακτητές Ευρώπης, επτά μέρες και επτά νύχτες στο δρόμο οι απεργοί Τριατατικοί αψηφώντας το θάνατο, μια μεγάλη νίκη, η νίκη της λευτεριάς που «θα τη μνημονεύουν τα χρόνια που θα διαβαίνουν..»

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το κεντρικό Ταχυδρομείο, το χώρο όπου ξεκίνησε η απεργία.

Ήμασταν εκεί οι Ταχυδρομικοί, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγαλείο και στις αξίες που υπηρέτησαν όλοι αυτοί οι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες αυτού του τόπου, γιατί ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ και ως συνεχιστές των δράσεων τους, τιμούμε τις ηρωικές σελίδες που έγραψαν με το αίμα τους και τη ζωή τους, κληρονομώντας σε εμάς παρακαταθήκες χρέους, ευθύνης και αγωνιστικού παραδειγματισμού.

 «…..Μπορούν και οι σκλάβοι να αγωνίζονται. Και να νικούν. Δύο νίκες. Τη μία της ψυχής, της λευτεριάς. Και την άλλη υλική. Και το σπουδαιότερο: απολύθηκαν όλοι οι κρατούμενοι και ανακλήθηκαν όλες οι απολύσεις. Επτά μέρες και επτά νύχτες στο δρόμο. Μια νίκη, η πρώτη νίκη κατά του κατακτητού και των οργάνων του, που θα τη σεβαστούν και θα τη μνημονεύουν τα χρόνια που θα διαβαίνουν….»  

74 χρόνια μετά στην Ελλάδα των μνημονίων, στην Ελλάδα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, τέτοια γεγονότα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί μας δείχνουν το δρόμο.                           

 

 

 

Φωτογραφικό Υλικό