Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 8 Μαρτίου – Γιορτή της γυναίκας

Από το 1857 στο 2016 

Αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, «γνωστές» και «άγνωστες» στο διάβα της ιστορίας, στο χθες και στο σήμερα.  

Η ιστορία έχει τις ρίζες της εκατό πενήντα και πλέον χρόνια πριν, στις 8 του Μάρτη του 1857, όταν σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Ν. Υόρκη οι εργάτριες ξεσηκώνονται και απεργούν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και στα μεροκάματα πείνας. 

Η αστυνομία διαλύει βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών και βάφει στο αίμα τη διαδήλωση, όμως ο αγώνας είχε ξεκινήσει…., το γυναικείο κίνημα είχε γεννηθεί. 

Τα χρόνια πέρασαν, οι γυναικείοι αγώνες έφεραν δικαιώματα και κατακτήσεις, άλλαξαν το ρόλο και το λόγο της γυναίκας σε πολλά μέρη, όμως η θλιβερή πραγματικότητα είναι, ότι παρά τους μακροχρόνιους αγώνες η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται σε πολλές γωνιές του κόσμου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef και της Διεθνούς Αμνηστίας, εν έτη 2016, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία τη βία, την κακομεταχείριση, τον εξευτελισμό, τη φτώχεια, τον αποκλεισμό.  

Η γυναίκα είναι «σκουπίδι» στην Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στο Εκουαδόρ. 

Η γυναίκα υφίσταται ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια (ηλικίας 4-12 ετών) υφίστανται κλειτοριδεκτομή στην Αιθιοπία, στη Σομαλία, τη Γουινέα και σε 25 ακόμη Αφρικανικές χώρες. 

Η γυναίκα υποσιτίζεται, λιθοβολείται,  δολοφονείται, βιάζεται, στερείται τη βασική εκπαίδευση στις χώρες του τρίτου κόσμου μόνο και μόνο επειδή είχε την «ατυχία» να γεννηθεί γυναίκα. 

Αυτές οι γυναίκες δεν ξέρουν τι σημαίνει η γιορτή της γυναίκας και ίσως δεν μάθουν ποτέ…. 

Ίσως όμως ξέρουν ότι η αγάπη, η ευτυχία, η χαρά, η ελπίδα, η ομορφιά είναι γένους θηλυκού, λέξεις μοναδικές….όπως και οι γυναίκες… 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.