ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ <<ΣΟΦΩΝ>> ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ
Συντάξεις: νέες μειώσεις
- Τα δύο σενάρια για περικοπές από 6 - 11%
- Ενα ταμειο για τους ασφαλισμένους μετά το 1992
σύμφωνα με την πρόταση των τεχνοκρατών.

 

Σε δύο σενάρια περικοπών σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις καταλήγει ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, σε μελέτη που εκπόνησε για το ασφαλιστικό.
Τα σενάρια αυτά προβλέπουν για το 2016, είτε «οριζόντια» περικοπή 6,2% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, είτε περικοπή 11% για κύριες και επικουρικές συντάξεις, που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ο λόγος που είναι πιθανό να προκληθεί ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις είναι ότι, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η όποια καινούργια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, πρέπει εντός του 2016 να μειώσει τη δαπάνη για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισεκ ευρώ. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1 εκατ οι συνταξιούχοι των οποίων το τελικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν, εάν προστεθεί η κύρια και η επικουρική, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Περιμέναμε βέβαια αποκατάσταση των αδικιών, τη 13η σύνταξη, όχι αύξηση των εισφορών κ.λ.π. αν παίρναμε στα σοβαρά τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις τους.
Όσο δε τα διαψεύδουν οι υπουργοί και κάποιοι παράγοντες, τόσο πιό γρήγορα μάλλον θα έρθουν και πιό επώδυνα.
Το έργο πλέον το έχουμε δεί ολόκληρο και γνωρίζουμε το σενάριο.
Κανένα άλλοθι δεν δικαιολογεί τους συμβιβασμούς, τα παραμύθια και το μονόδρομο των περικοπών των αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Επιτροπή Σοφών, που έχει συσταθεί για να καταθέσει προτάσεις για τη διάσωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, φαίνεται να διαπιστώνει ότι, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ίδιο ύψος συντάξεων, άρα «φωτογραφίζει» περικοπές.

Σε συνεδρίαση δε που πραγματοποίησαν οι 12 τεχνοκράτες και δικαστικοί που απαρτίζουν την Επιτροπή, έγινε ειδική αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψει η εξοικονόμηση 1,8 δισεκ ευρώ το 2016 από την ετήσια δαπάνη για καταβολή συντάξεων. Στο παραπάνω ποσό, η Επιτροπή πρέπει να συμπεριλάβει και ένα ποσό έως 4 δισεκ ευρώ που επίσης πρέπει να βρεθεί για να καλύψει την πρόσθετη δαπάνη που προέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές στις συντάξεις που έγιναν από το 2013 και μετά.


Ταυτόχρονα η Επιτροπή επεξεργάζεται τρία σενάρια για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν την καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης από το κράτος η οποία θα συμπληρώνεται είτε με εισφορές από ολόκληρο τον εργασιακό βίο για όλους, είτε με οριοθέτηση ανώτατης σύνταξης και ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης, είτε με την εφαρμογή ενός συστήματος πλήρους κεφαλαιοποίησης, με τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» ασφάλισης για τους ασφαλισμένους από το 1992 και μετά.
Βέβαια δεν είναι ανάγκη να είσαι και <<σοφός>> για να προτείνεις περικοπές για να σωθεί το ασφαλιστικό.
Καποια άλλη πρόταση για να ζούν αξιοπρεπώς οι συνταξιούχοι και οι πολίτες αυτής της χώρας έχετε;
Όλοι δε αυτοί οι ειδικοί, συμμετέχουν διαχρονικά στον κρατικό μηχανισμό και τα ίδια προτείνουν κάθε φορά.
Από σωτήρες, ειδικούς και επιτροπές έχουμε χορτάσει και καεί...
Για εισροές εσόδων στο σύστημα μπορείτε να κάνετε κάτι χωρίς να κόβετε τις συντάξεις;
Δείτε τι προβλέπει μία πρόταση όπως δημοσιεύτηκε στο <βήμα της Κυριακής> που πατρωνάρεται από άλλον ένα καθηγητή και πρώην Διοικητή του ΙΚΑ τον Κο Νεκτάριο.
Μπορεί να βγούν να τα διαψεύσουν υπουργοί ή άλλοι παράγοντες αλλά η ουσία και ο σχεδιασμός δεν θα αλλάξει αφού σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να μειωθεί το κόστος για την κοινωνική ασφάλιση.
Όσο για τα ισοδύναμα; τάχουμε ξαναζήσει.

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
1. Συγχώνευση όλων των ταμείων -κύριων και επικουρικών -
στο ΙΚΑ.
2. Ενιαίες παροχές σε όλα τα συγχωνευόμενα ταμεία. (ας πληρώναμε εμείς στο ταμείο μας π.χ. διπλάσιες εισφορές).
3. Συμπληρωματικοί πόροι για υποστήριξη των γενεών που βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
1. Στο νέο Ασφαλιστικό υπάγονται υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992.
2. Δημιουργούνται, ένα ταμείο κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό και - προαιρετικά - ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.
3. Ανώτατο όριο αναπλήρωσης 75% - το 50% εγγυημένο από το κράτος και το 25% από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης.
4. Συμπληρωματική χρηματοδότηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους και εισφορές ως 15% που θα εισπράτονται στο εξής από την εφορία.
5. Μόνο οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές.
Οι επικουρικές με κεφαλαιοποιητικό σύστημα (εργαζόμενοι - εργοδότες).
Προνοιακές παροχές, μέσω ΕΚΑΣ, από τον προϋπολογισμό.
6. Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (π.χ. ΤΕΑ ΕΛ-ΤΑ όπως το έχουμε στο χώρο μας από το 2004) προειρετικά ανά επιχείρηση και κλάδο οικονομίας.
Όλα λοιπόν οδηγούν εκεί που φοβόμαστε και λέγαμε πριν καιρό σύμφωνα και με προηγούμενες διατάξεις και προβλέψεις.
Υποβαθμισμένες παροχές στα όρια της φτώχειας, ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης για όσους μπορούν για να πάρουν μία αξιοπρεπή σύνταξη συμπληρωματικά και απομάκρυνση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση.
Η εγγύηση του κράτους μόνο για το 50% της κύριας σύνταξης δεν είναι κάτι νέο αλλά προβλέπονταν για τους νέους ασφαλισμένους από το 2011 και μετά που το ποσοστό αναπλήρωσης θα έφτανε στο 48% (του μισθού).
Επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει και όλοι γνωρίζουμε ποιοί και τι φταίει που το πολιτικό σύστημα διαχρονικά διέλυσε τα αποθεματικά των ταμείων μας, λένε τώρα πληρώστε και το λογαριασμό και μάλιστα χωρίς να συμμετέχουμε στη <<ληστεία>> τους.
Η πρόταση αυτή που μπορεί να πούν διάφοροι δεν θα ισχύει έτσι ακριβώς κ.λ.π., εμπεριέχει τον πυρήνα του σχεδίου και δυστυχώς κάπου εκεί θα το πάνε όλοι άσχετα με το ποιός θα κυβερνήσει.
Όσο για τους παλαιούς ασφαλισμένους, θα κάνουν μεταβατικές ρυθμίσεις και λίγο - λίγο όλοι θα είμαστε στα ίδια.
Για δε τους συνταξιούχους που πίστευαν ότι έφυγαν και γλύτωσαν αφού αποχώρησαν με άλλο καθεστώς, είναι τα πιό εύκολα θύματα αφού οι αμέτρητες και συνεχόμενες μειώσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών τους έχουν ήδη φτωχοποιήσει σε σχέση με τις προσδοκίες και τις συνθήκες συνταξιοδότησης.

Μετά την ισοπεδωτική λογική στα όρια ηλικίας που πέρασε με το 3ο μνημόνιο, έρχεται και ο λογαριασμός και στο τι σύνταξη θα πάρουν οι ασφαλισμένοι και τώρα και στο μέλλον.


Όλοι θυμόμαστε τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τώρα μπαίνει ρήτρα και στις κύριες, τη 13η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, την προστασία των θεμελιωμένων και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων...

Με το 3ο μνημόνιο και το ν.4336/14/8/2015 δεν έμεινε τίποτα όρθιο.
Τα όρια ηλικίας, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015, η μετατροπή του συστήματος σε αναδιανεμητικό και η απουσία του κράτους παντού.

Θα εγγυάται όμως το προνοιακό βοήθημα μετά τα 67...

Όπως δεν νοούνται δεξιά ή αριστερά μνημόνια δεν υπάρχει και δεξιά ή αριστερή φτώχεια και ανεργία για όλους.

Συναδέλφισες /οι
Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τα όρια ηλικίας
όπως ψηφίστηκαν πρόσφατα και θα εφαρμοστούν από 14/8/2015 ν.4336 ή 19/8/2015 ημερομηνία υπογραφής του μνημονίου, όσοι είναι στα όρια, απαραίτητο είναι να αναμένουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργείου για όλες τις ρυθμίσεις γιατί πολλά μπορεί να αλλάξουν είτε θετικά είτε αρνητικά.
Υπάρχουν πολλές ασάφειες και κενά που χρήζουν ξεκαθάρισμα γιαυτό δεν χρειάζεται βιασύνη για λίγο ακόμα προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.
Εξάλλου σε 2 - 3 μήνες το ασφαλιστικό θα υποστεί και άλλες παρεμβάσεις...
Πρώτα όμως το Ταχυδρομείο, γιατί χωρίς ανάπτυξη γενικά και ειδικά δεν αλλάζει τίποτα.
Άν δε μεγαλώσει η πίττα δεν φτάνει για κανένα.
Χωρίς αύξηση της απασχόλησης με εισφορές σε μισθούς αξιοπρέπειας, χωρίς επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά με  χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της μαύρης εργασίας, χωρίς δίκαιο φορολογικό σύστημα, δεν γίνεται τίποτα.
Χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση για όλους δεν υπάρχει κράτος δικαίου.
Όλα αυτά θέλουν Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με ευθύνη και συμμετοχή όλων των Κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.
Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και εφικτό αλλά δεν φαίνεται προεκλογικά τουλάχιστον.
Ελπίζουμε το πολιτικό προσωπικό να το κάνει πράξη μετεκλογικά για την προοδευτική πορεία της χώρας και τον απεγκλωβισμό της από τα δεσμά των μνημονίων και του μη βιώσιμου χρέους.

Για λοιπά ασφαλιστικά θέματα (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού της σύνταξης κ.λ.π.) αναζητήστε τα στις ενότητες Ασφαλιστικό ή Συνταξιοδοτικό.

Τμήμα Γραμματείας Ασφαλιστικού της Π.Ο.Σ.Τ.