ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ - ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Τους σταύρωναν και τους έδιναν ευχές, τους έλεγαν να προσέχουν

Τους σταύρωναν, τους έδιναν ευχές, τους έλεγαν να προσέχουν… Συνταξιούχοι που τις προηγούμενες ημέρες περίμεναν αγχωμένοι πίσω από την εξώπορτα του σπιτιού τους, πότε θα πάρουν τη σύνταξη, μόλις χτυπούσε το κουδούνι και έβλεπαν τον ταχυδρόμο, μόνο ευχές είχαν να δώσουν στο δικό τους ήρωα. Τον άνθρωπο που τους έφερε τη σύνταξη στο σπίτι και μάλιστα ολόκληρη, την ίδια ώρα που χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι συνωστίζονταν και λιποθυμούσαν στις ουρές στις τράπεζες. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν τα χρήματά τους μέσω ΕΛ.ΤΑ. ήταν οι… τυχεροί της εβδομάδας που πέρασε.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από την περασμένη Δευτέρα, με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control, η αγωνία των συνταξιούχων χτύπησε κόκκινο. «Θα πάρουμε συντάξεις;», «Πόση σύνταξη θα πάρουμε;», «Πότε θα την πάρουμε;», τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που βασάνισαν ανθρώπους που μόχθησαν στα νιάτα τους για να έχουν αξιοπρεπή γηρατειά.

Είτε έξω από τα ΑΤΜ, είτε από την Τετάρτη μέσα στα τραπεζικά υποκαταστήματα, οι ουρές των συνταξιούχων που περίμεναν και έφθαναν ακόμη και να λιποθυμούν μέχρι να φθάσουν στο γκισέ και να πάρουν μέρος μόνο της σύνταξής τους, ήταν το θέμα όλης της εβδομάδας.

Οι εικόνες εντός και εκτός των τραπεζικών υποκαταστημάτων όμως, για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τις συντάξεις τους μέσω ΕΛ.ΤΑ. ήταν μια εικόνα στην τηλεόραση, μια φωτογραφία στην εφημερίδα.

Οι ίδιοι αγωνιούσαν για την ώρα που ο ταχυδρόμος θα χτυπήσει το κουδούνι στη δική τους εξώπορτα για να τους φέρει τη σύνταξη.

Τα ΕΛ.ΤΑ. ξεκίνησαν τη διανομή των συντάξεων κατ’ οίκον στους δικαιούχους την περασμένη Δευτέρα. Ηταν μάλιστα ο μοναδικός φορέας που κατέβαλε ολόκληρες τις συντάξεις, σε μετρητά και στο σπίτι μέσω των διανομέων.

Ταχυδρόμοι που επωμίστηκαν το κοινωνικό έργο της παράδοσης των συντάξεων στο σπίτι, έγιναν οι σύγχρονοι ήρωες για τους συνταξιούχους που περίμεναν τα χρήματα «κλειδωμένοι» στα σπίτια τους.

Οι ταχυδρόμοι ήταν εκείνοι που, ανέβηκαν στα δίκυκλα μοτοποδήλατα, εξέθεσαν τους εαυτούς τους στους δρόμους και στον κίνδυνο να δεχθούν τυχόν επίθεση με στόχο -τι άλλο;- τα χρήματα. «Η αγωνία μας ήταν διπλή. Είχαμε και την ευθύνη για τα χρηματικά ποσά που διακινούσαμε στους δρόμους και το φόβο μην δεχθούμε επίθεση, είχαμε και την αγωνία της έγκαιρης παράδοσης των συντάξεων στους συνταξιούχους», αναφέρει διανομέας του Βόλου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η διανομή των συντάξεων αντί για τις 9 το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι. Και στους περισσότερους δικαιούχους δόθηκε απλώς με μία ημέρα καθυστέρηση. Δόθηκε όμως ολόκληρη η σύνταξη και μάλιστα σε μετρητά.

Από αύριο, Δευτέρα, θα διανεμηθούν οι συντάξεις και σε περιοχές που δεν πρόλαβαν οι διανομείς: σε απομακρυσμένα χωριά όπως η Κερασιά και το Κεραμίδι και σε κάποιες συνοικίες.

Οπως περιγράφουν διανομείς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το 90% των συνταξιούχων ήταν στο σπίτι και περίμεναν τον ταχυδρόμο για τη σύνταξη, έστω κι αν άργησε μια μέρα. Εστω κι αν δεν ήρθε όπως συνήθιζε πρωινές ώρες αλλά αργά το μεσημέρι. Ηταν πίσω από την πόρτα και περίμεναν.

«Μας άνοιγαν την πόρτα με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Ηταν αγχωμένη με την κατάσταση που επικρατεί αλλά ήρεμοι. Είχαν εμπιστοσύνη ότι θα τους πάμε τα χρήματα στο σπίτι», περιγράφει διανομέας που βρέθηκε στο κατώφλι εκατοντάδων συνταξιούχων τις προηγούμενες ημέρες για να τους δώσει τη σύνταξη.

Επαιρναν τη σύνταξη, υπέγραφαν και η επόμενη ερώτηση απευθύνονταν στους ταχυδρόμους. «Τι θα γίνει; Τι θα κάνουμε;», ρωτούσαν τους ταχυδρόμους, που εκτός από επαγγελματίες, έπρεπε να μπουν και σε ρόλο ψυχολόγου και να ηρεμήσουν τους ανθρώπους που σε μια ευαίσθητη ηλικία ζουν την αγωνία της επόμενης ημέρας.

«Θα ξαναπάρουμε σύνταξη;», ζητούσαν να πληροφορηθούν άλλοι με αγωνία.

Και φυσικά κανείς δεν παρέβλεψε τον πολύτιμο ρόλο του ταχυδρόμου, που του έφερε τη σύνταξη στο σπίτι και τον γλίτωσε από τις ουρές της ταλαιπωρίας στις τράπεζες.

«Να προσέχεις, μας έλεγαν», αναφέρει διανομέας. «Μας έδιναν ευχές. Αλλοι μας σταύρωναν για να μην πάθουμε τίποτα στο δρόμο. Αλλοι μας εξομολογούνταν ότι μας σκέφτονται που μεταφέρουμε τόσα χρήματα στους δρόμους», περιγράφουν τους σύντομους διαλόγους που είχαν οι ταχυδρόμοι με τους συνταξιούχους. «Να ‘σαι καλά παιδάκι μου, να μου φέρεις και τον επόμενο μήνα τη σύνταξή μου», έλεγε γιαγιούλα σε ταχυδρόμο.

Πολλοί ταχυδρόμοι βρέθηκαν μπροστά σε ζευγάρια συνταξιούχων: ο ένας παίρνει τη σύνταξη μέσω ΕΛ.ΤΑ. και ο άλλος μέσω τράπεζα. Ο δεύτερος έζησε τις δύσκολες στιγμές εντός κι εκτός τραπεζικών υποκαταστημάτων. «Θα έρθω κι εγώ στο ταχυδρομείο. Να μου φέρνεις εσύ τη σύνταξη στο σπίτι να είμαι σίγουρος», έλεγε παππούς στον ταχυδρόμο.

«Πολλοί συνταξιούχοι με αυτό που έγινε όλες αυτές τις ημέρες σιχάθηκαν τις τράπεζες. Τα ΕΛ.ΤΑ. κέρδισαν πόντους. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, υπάρχει η γενική εικόνα ότι πολλοί θα είναι οι συνταξιούχοι που θα απευθυνθούν στα ΕΛ.ΤΑ. για να παίρνουν τη σύνταξή τους», εκτίμησε διανομέας του Βόλου.

Σημειώνεται ότι συνολικά σε όλη τη χώρα, μέσω ΕΛ.ΤΑ. πληρώθηκαν 36.953 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 4.770 συνταξιούχοι του ΝΑΤ, 3.422 δικαιούχων του ΟΑΕΕ, 444.298 δικαιούχων του ΟΓΑ.

Από Δευτέρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των συντάξεων και σε όσους μέχρι και την Παρασκευή, δεν χτύπησε την πόρτα τους ο ταχυδρόμος.

πηγή: taxydromos.gr