Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΤ ΣΤΙΣ 13 ΓΕΝΑΡΗ 2015

Συνεδρίασε  την Τρίτη 13 Γενάρη 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ, με άξονες συζήτησης την ενημέρωση στα θέματα που απασχολούν τον ΕΛΤΑ (Ταχυμεταφορές – νέα ΣΣΕ – θέματα προσωπικού – οικονομικά Οργανισμού - Απένταξη των έργων του ΕΛΤΑ από τα ΕΣΠΑ κ.λ.π.) και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, καθώς σε λίγες μέρες διεξάγονται βουλευτικές εκλογές κρίσιμες, τόσο για το μέλλον της χώρας, όσο και για αυτό του χώρου μας, του Ταχυδρομείου. 

Στο κατώφλι του 2015 και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έχουμε μπροστά μας πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του ΕΛΤΑ και την πορεία του. 

Είναι γνωστές οι εκκρεμότητες που έχουμε και οι οποίες σαφώς και έχουν πολιτική χροιά. Είναι γνωστός ο πόλεμος που γίνεται από κάποιους, εδώ και χρόνια, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον για να φρενάρουν την πορεία του Οργανισμού και να τον οδηγήσουν στην απαξίωση και τη διάλυση.  

Η χρονιά που πέρασε, όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις σε ζητήματα που χρονίζουν για τον Οργανισμό, αλλά τουναντίον κάποια από αυτά ενώ είχαν συμφωνηθεί πήγαν παραπίσω, καθώς δεν έγινε καμιά προσπάθεια από την πλευρά των αρμοδίων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΤΑ .

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της απένταξης του ΕΛΤΑ από τα ΕΣΠΑ βάζοντας έτσι φρένο στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, με υπογραφή μάλιστα αυτών που είχαν την κύρια ευθύνη από την πλευρά του βασικού μετόχου, για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του ΕΛΤΑ.

Για τα ΕΣΠΑ, ο ΕΛΤΑ είχε εμπρόθεσμα υποβάλει τους σχετικούς φακέλους και πλήρως εμπεριστατωμένους, με ποσό της τάξης των  52 εκατ. ευρώ που τελικά εγκρίθηκαν, αλλά στη συνέχεια οι κύριοι, σε πρώτη φάση τα περιέκοψαν στα 36 εκατ. και στη συνέχεια, καθυστέρησαν για 2 χρόνια ακολουθώντας παρελκυστικές πολιτικές φθάνοντας έτσι στον τελικό τους στόχο την πλήρη κατάργηση τους, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να βρεθεί εκτός των προγραμμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την επιβίωση του στις συνθήκες του σκληρού ανταγωνισμού.

Και δεν είναι μόνο τα ΕΣΠΑ που δείχνουν τις προθέσεις κάποιον να «στραγγαλίσουν» το Ταχυδρομείο.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, η βιωσιμότητα, η ανάπτυξη του Ταχυδρομείου και η διασφάλιση της λειτουργίας του με αποτελεσματικότερο τρόπο, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των Ταχυμεταφορών. Όλοι συμφωνούν για την άμεση επίλυση του, αλλά  μόνο στα λόγια.

Τίποτα δεν προχωράει και το ζήτημα χρονίζει από το Μάιο του 2012. Υπάρχει κωλυσιεργία και στο ζήτημα των Ταχυμεταφορών, παρόλο που είχε συμπεριληφθεί στο 5ετές πρόγραμμα για το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του ΕΛΤΑ.

Αφήνουν τον ΕΛΤΑ έξω από τις Ταχυμεταφορές, σε μια εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σημαντική πηγή εύρεσης πόρων.

Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών στη μητρική εταιρεία.

Σύντομα, αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε τις συζητήσεις με τη Διοίκηση για τη νέα ΣΣΕ, προκρίνοντας τους βασικούς άξονες και τις στρατηγικές που θα αποτελέσουν κομβικά σημεία ώστε να ανοίξουμε  το δρόμο της ανάπτυξης. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει ήδη όλες τις, κατά το νόμο, διαδικασίες.

Το κεφάλαιο του προσωπικού όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, είναι για το Ταχυδρομείο ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Πάγιο αίτημα για εμάς είναι η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αποφασίζει το ΔΣ του ΕΛΤΑ, μέσω ΑΣΕΠ, για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/94.

Είναι ένα θέμα που το έχουμε αναδείξει εδώ και 4 χρόνια και που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.

Παράλληλα, γνωρίζουμε όλοι, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη λόγω έλλειψης προσωπικού σε πολλές οργανικές θέσεις σε ταχυδρομικά γραφεία και μονάδες διανομής, σε όλη την Ελλάδα.

Βάλαμε σε πρώτη φάση το θέμα του μόνιμου προσωπικού για τα νησιά.

Αυτό, ενώ έγινε δεκτό, είχε παρθεί η απόφαση και είχε εγκριθεί από τους αρμόδιους για την πρόσληψη 36 μόνιμων δεν προχώρησε.

Όσον αφορά στα οικονομικά και τη ρευστότητα του Οργανισμού, υπάρχουν και εκεί εκκρεμότητες.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η προτεραιότητα τους είναι η ταχυδρομική εξυπηρέτηση, ο Πάροχος των Καθολικών Υπηρεσιών, πράγμα που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι στον ΕΛΤΑ δεν έχουμε πάρει μέχρι στιγμής, από το Δημόσιο, ούτε δραχμή από τα χρήματα που μας οφείλονται και που έχουν να κάνουν με την αποζημίωση από τον Πάροχο των Καθολικών Υπηρεσιών.

Το σίγουρο είναι ότι, έχουμε ανοιχτά πάρα πολλά ζητήματα. Γνωρίζουμε ότι, η κατάσταση που επικρατεί γύρω μας είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα πάντα, είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό, είτε σε εργασιακό επίπεδο, είναι υπό αίρεση.

Όμως είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε.

Όρθιοι, δυνατοί, αποφασισμένοι και κόντρα στους καιρούς αισιόδοξοι.