ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛ-ΤΑ

 Συναδέλφισες/οι

Το ασφαλιστικό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και <<διαπραγμάτευση>> αλλά μετά τις νέες πολιτικές εξελίξεις δεν διαφαίνεται ανατροπή τουλάχιστον μέσα στο έτος (2014) και θά πάει μάλλον μετά τις εκλογές.

Ένα θέμα όμως που έρχεται στο προσκήνιο κάθε χρόνο τέτοια εποχή - με παλαιότερες διατάξεις του Γ.Κ.Π. ΕΛ-ΤΑ - αναστατώνοντας πολλούς εργαζόμενους, αφορά έγγραφο του ΕΛ-ΤΑ που παραλαμβάνουν αρκετοί συνάδελφοι με το οποίο ενημερώνονται ότι λόγο ορίου ηλικίας απολύονται υποχρεωτικά από τα ΕΛ-ΤΑ, εκτός και εάν επιθυμούν περαιτέρω παραμονή τους στον Οργανισμό για μία τριετία κ.λ.π.
Πρέπει να γνωρίζετε πως παλαιότερα ίσχυε η υποχρεωτική απόλυση από τα ΕΛ-ΤΑ με ταυτόχρονη όμως απονομή σύνταξης από τον ασφαλιστικό του φορέα και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Με νεώτερη όμως διάταξη νόμου καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε τη συνταξιοδότηση από διάφορους ασφαλιστικούς φορείς λόγω υποχρεωτικής απόλυσης από τον εργοδότη σε εφαρμογή ανάλογων διατάξεων και οι ασφαλισμένοι δεν παίρνουν σύνταξη εάν δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις προύποθέσεις που προβλέπονται από την ασφαλιστική νομοθεσία πλέον.
Τώρα γιατί ο ΕΛ-ΤΑ εξακολουθεί να στέλνει στους εργαζόμενους τέτοια έγγραφα επειδή δεν έχει στοιχεία υποτίθεται για κάθε ασφαλισμένο για τον ασφαλιστικό του βίο είναι ένα ερώτημα και δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό ζήτημα.
Κανείς δεν απολύεται υποχρεωτικά πλέον από τα ΕΛ-ΤΑ εάν δεν έχει συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και δεν είναι θέμα ορίου ηλικίας μόνο.
Επειδή πολλοί συνάδελφοι παρέλαβαν τέτοια έγγραφα και μας ρωτάνε, απαντάμε;
Όσοι εργαζόμενοι παρέλαβαν ανάλογα έγγραφα περί υποχρεωτικής απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας και δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για πλήρη σύνταξη, κάνουν αίτηση παραμονής στην εργασία τους τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη.
Δεν τους διώχνει κανείς από τη δουλειά πλέον άσχετα με το όριο ηλικίας εάν δεν παίρνουν άμεσα πλήρη σύνταξη.
Η εκούσια αποχώρηση είναι στη δικαιοδοσία των εργαζόμενων πάντα και θα πάρουν σύνταξη μειωμένη ή πλήρη ανάλογα με τις προϋποθέσεις του έτους θεμελίωσης.
Τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για κάθε κατηγορία είναι αυτά που ισχύουν μέχρι τώρα για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείται από τη στήλη του συνταξιοδοτικού της Π.Ο.Σ.Τ.

Μάλλον αποφύγαμε τον αιφνιδιασμό στο Ασφαλιστικό τις μέρες αυτές. 
 
Λόγω και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας το ασφαλιστικό δεν έκλεισε άμεσα και μάλλον θα επανέλθει το νέο έτος.
Έτσι, όσοι από φόβο ήταν έτοιμοι να φύγουν λόγω αλλαγών στο ασφαλιστικό, μπορούν να περιμένουν τα νέα δεδομένα και μάλιστα όσοι θα αποχωρούσαν άρον - άρον με μειωμένη σύνταξη, για να κάνουν καλλίτερη επιλογή ίσως.

Υπενθυμίζουμε δε πως όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέρχρι 31/12/2014 δεν θα υποστούν τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης γιατί αυτό αφορά μόνο αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1/1/2015 που συνδέεται με την βασική σύνταξη των 360€ και την αναλογική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Όποιος φύγει το 2015 θα υποστεί την προβλεπόμενη ήδη από το ν.3029 μείωση του ποσοστού για την τελευταία 5ετία.

Τα πλασματικά χρόνια εξαγοράζονται οποτεδήποτε και δεν τίθεται θέμα προθεσμίας μέχρι τέλος του έτους.
Ελπίζοντας πως οι όποιες αλλαγές στο ασφαλσιτικό θά έχουν μεταβατικό στάδιο εφαρμογής και θα είναι <<ήπιες>> σχετικά, θα συνιστούσαμε ψυχραιμία και σύνεση στις αποφάσεις σας γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μεγάλη αγωνία και αναστάτωση με αρκετές αποχωρήσεις λόγω ασφαλιστικού αλλά καί από φήμες για την πορεία του ΕΛ-ΤΑ με περικοπές σε μισθούς, αποζημιώσεις κ.λ.π.
Η Ομοσπονδία μας θα σας ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα όπως κάνει υπεύθυνα πάντα για όλες τις εξελίξεις στα θέματα αυτά.
Περάστε ήρεμες και καλές γιορτές και τα ξαναλέμε σύντομα, ελπίζοντας με καλλίτερες συνθήκες για όλους τους πολίτες και εργαζόμενους γενικά και ιδιαίτερα τους συναδέλφους μας στα Ταχυδρομεία.

Η  Γραμματεία ασφαλιστικού εύχεται ότι καλλίτερο για όλους σας, με υγεία πρώτα και κάθε αλλαγή νάναι σε όφελος του λαού και της χώρας το νέο χρόνο.

Η Κοινωνία και ο Άνθρωπος πάνω από όλα.